USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

29 травня: свята, події, факти. День миротворців та перше сходження на Еверест

29 Травня 2022 00:00
У цей день світ відзначає Всесвітній день здорового травлення, Міжнародний день миротворців ООН і День «Покладіть подушку в холодильник».

У США святкують День компостування відходів, День скріпки, День бісквіта, День півня з вином, в Домінікані – День матері, у Британії – День чорнильного горішка, в Індонезії – День літніх людей, у Туреччині – День взяття Стамбула, в Туркменістані – День працівників органів внутрішніх справ, в Україні – День топографічної служби, у Швеції – День ветеранів, у Киргизстані – День збройних сил, в Аргентині – День армії, у Нігерії – День демократії, у Польщі – День ветеранів військової служби за кордоном.

По всьому світу щодня відзначається багато незвичайних свят. Сьогодні ж – День «Покладіть подушку в холодильник». Радять потримати її в холодильнику, покласти на обличчя і полежати на спині хвилин 15-20. Це дозволить не тільки відпочити і підбадьоритися, але і освіжить шкіру, зробить менш помітними мішки під очима.

Православна церква 29 травня вшановує пам’ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса.

Іменини сьогодні – у Феодора, Єфрема, Кассіана, Лаврентія, Олександра, Віта, Модеста, Георгія, Музи, Аркадія, Петра й Миколи.

Цього дня народилися англійський письменник і публіцист Гілберт Кіт Честертон, німецький філософ і культуролог Освальд Шпенглер, американський актор-комік Боб (Леслі) Хоуп, радянська акторка театру й кіно Яніна Жеймо (відома за роллю Попелюшки у фільмі «Попелюшка»), 35-й президент США Джон Кеннеді, радянський і російський актор театру й кіно Ігор Дмитрієв (фільми «Собака на сіні», «Пригоди принца Флоризеля», «Пригоди Шерлока Холмса»), український управлінець, політик, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, американська співачка, найстарша сестра Майкла Джексона Ребі Джексон, радянський і російський актор театру й кіно Олександр Абдулов ("Звичайне диво«, «Той самий Мюнхгаузен», «Чародії», «Формула кохання»), український політик і юрист, народний депутат I-IV та VI скликань Сергій Головатий, американська співачка, сестра Майкла Джексона Ла Тойя Джексон, англо-американський актор Едріан Пол («Горець»), російський футболіст Єгор Титов, російський футболіст Андрій Аршавін, українська легкоатлетка, багатоборка, олімпійська чемпіонка Наталя Добринська.

Події:

526 – внаслідок великого землетрусу було зруйновано одне з найбільших міст античності Антиохію. Загинуло близько 250 тис. людей, переважно християнських прочан.

1384 – кастильський король Хуан І взяв в облогу Лісабон.

1453 – османська армія під проводом султана Мехмеда II захопила Константинополь.

1630 – підписана Переяславська угода, договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом Конецпольським.

1660 – в Англії реставрована монархія, новим королем став Карл ІІ Стюарт, син страченого Карла І Стюарта.

1738 – у Петербурзі видано імператорський указ про повернення козаків і посполитих, що втекли в Гетьманщину та в Російську імперію, на Слобідську Україну.

1790 – Род-Айленд останнім із первісних 13 колоній-штатів приймає Конституцію США.

1802 – академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги.

1900 – компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор» (пізніше ескалаторами стануть називати всі ескалатори).

1919 – спостереження повного сонячного затемнення, проведені Артуром Еддінгтон, повністю підтвердили теорію відносності Альберта Ейнштейна.

1922 – верховний суд США постановив, що футбол є спортом, а не бізнесом, тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.

1928 – Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості 200 км/год.

1942 – під час Другої світової війни німецька армія під Харковом завершила оточення понад 250-тисячного угруповання військ Червоної армії.

1945 – у Норвегії за співпрацю з нацистами заарештували письменника, Нобелівського лауреата Кнута Гамсуна.

1953 – людина вперше здолала найвищу точку планети – на вершину Джомолунгми (Еверест, висота – 8 848 м) піднялись новозеландець Едмунд Персиваль Гілларі і шерп Норгей Тенцинґ.

1964 – у Києві відкрили для відвідувачів найбільший в СРСР ботанічний сад.

1985 – на стадіоні «Ейзель» (Брюссель) перед початком фінального матчу на Кубок європейських чемпіонів «Ювентус» – «Ліверпуль» сталася бійка між вболівальниками команд, під час якої рухнула бетонна загорожа. Внаслідок інциденту загинуло 39 осіб і поранено не менше 400.

1990 – 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку

2003 – форвард "Мілана« Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол в матчі з «Ювентусом» (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь «Мілана»).

2014 – поблизу міста Слов’янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись з району гори Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок події загинуло 12 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus