USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2 грудня: події, факти, дні народження

2 Грудня 2011 00:01
День народження другого грудня святкує журналіст «Волинських Новин» Анастасія Передрій.

Редакція «ВН» вітає Анастасію зі святом та зичить міцного здоров’я, натхнення та професійних успіхів.

Іменини цього дня відзначають Олександр, Валентин, Григорій, Денис, Дмитро, Іван, Гнат, Костянтин, Леонід, Михайло, Петро, Семен, Сергій, Тимофій, Федір, Філарет, Яків.

2 грудня 1409 був відкритий відкрився Лейпцизький університет – один із найстаріших у Європі. В 1697 у Лондоні відкрито кафедральний Собор святого Павла і почалась перша служба.
В 1804 Папа Римський Пій VII на урочистій церемонії в соборі Нотр-Дам проголосив Наполеона Бонапарта імператором Наполеоном I.
У 1805 під Аустерліцом у Моравії Наполеон Бонапарт розгромив об'єднану російсько-австрійську армію.
1816 у Лондоні лудити (борці з верстатами) влаштували масові акти знищення машин і верстатів на підприємствах.
В 1823 у посланні до Конгресу президент США Джеймс Монро проголосив принцип політичного невтручання європейських держав у справи Американського континенту («доктрину Монро») — «Америка для американців!».

1848 53-річний австрійський цісар Фердинанд I був змушений зректися престолу на користь свого 18-річного племінника Франца Йосифа I.
1870 Рим проголошено столицею Італії.
1901 американець Кінг Жілетт запатентував безпечну бритву з двостороннім одноразовим лезом.
У 1942 група вчених під керівництвом Енріко Фермі продемонструвала керовану ядерну реакцію на першому ядерному реакторі.
В 1945 у США створено перший ядерний реактор.
У 1949 Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції іншими особами.
1960 на металургійному заводі в Кривому Розі задули доменну піч «Криворізька-Комсомольська» — тоді найбільшу в світі. Того ж під час приземлення загинули учасники другої експедиції живих істот у космос – російські собаки Пчолка і Мушка.
1961 Фідель Кастро проголосив комуністичний курс Куби.
У 1971 вийшла постанова ЦК Компартії України та Ради Міністрів СРСР про спорудження в Києві архітектурно-меморіального комплексу «Меморіал Слави». Цього ж року утворилася Федерація Об’єднаних Арабских Еміратів.
1982 хірурги з університету Юти вперше імплантували постійне штучне серце пенсіонерові Барні Кларку, який після цього прожив 112 днів.
У 1998 колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка заарештували у Швейцарії за звинуваченням у відмиванні викрадених державних грошей. Цього ж року Білл Гейтс оголосив про надання 100 мільйонів доларів власних коштів на 10-річну програму виготовлення вакцин проти чотирьох хвороб, найпоширеніших серед дітей країн третього світу.
У 2001 американська енергетична корпорація Enron оголосила про своє банкрутство
2 грудня народилися французький живописець і графік Жорж-П'єр Сьора, український політик Олександр Шумський, грецька співачка Марія Каллас, радянський політик Олександр Яковлєв, український письменник, поет, громадський і політичний діяч Петро Осадчук, італійський модельєр Джанні Версаче, український поет-пісняр Степан Галябарда («Шикидим», «На Україну повернусь»), російський актор, виконавець ролі Льоні Голубкова в серії рекламних роликів «МММ» Володимир Пермяков, американський економіст, лауреат Нобелівської премії 1992 року Гері Стенлі Беккер, югославсько-американська тенісистка Моніка Селеш, російський, радянський і американський актор театру й кіно Олександр Кузнєцов, білоруський футболіст Андрій Зигмантович, американська кіноакторка Люсі Ліу («Шанхайський полудень», «Ангели Чарлі», «Убити Білла»), італійський футболіст Франческо Тольдо, український тележурналіст Олександр Богуцький, український футболіст Сергій Кандауров, канадська співачка Неллі Фуртадо, американська поп-співачка Бритні Спірз.

У світі цього дня відзначають Міжнародний день боротьби за відміну рабства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тетяна Грішина Показати IP 2 Грудня 2011 09:18
Анастасія, будь завжди на гребені хвилі, щаслива, кохана, розумна і багата :)
Татьяна, дякую тобі:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus