USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

30 листопада: події, факти, дні народження

30 Листопада 2011 09:03
День ангела відзначають Михайло та Григорій.
30 листопада 1609 Галілео Галілей склав першу карту місячної поверхні. У 1700 Карл XII у битві під Нарвою розбив російську армію Петра I.
1858 американець Джон Мейсон запатентував банку з оцинкованою кришкою, що отримала назву «Мейсон джар». В 1867 — розпочав роботу Одеський маяк — перший електричний маяк на теренах Російської імперії.
У 1876 росіянин Павло Яблочков отримав патент на створення трансформатора, відтак цей день вважається датою народження першого трансформатора.
У 1887 американець Джордж Хенкок придумав гру софтбол. 1914 відбувся кінодебют Чарлі Чапліна.
В 1922 утворено Чеченську автономну область.
1922 востаннє вийшла на сцену легендарна французька актриса Сара Бернар, якій на той час було 78 років.
1956 компанія Сі-Бі-Ес першою у світі випустила в ефір передачі з відеокасет. 1963 альбом групи «Бітлз» «With the Beatles» став першим в Об'єднаному Королівстві, продаж якого досягнув 1 мільйона примірників. Через 5 років у Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.
1970 у Великобританії вийшов потрійний альбом Джорджа Харрісона «All Things Must Pass». У 1973 XXVIII сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила конвенцію про припинення злочинів апартеїду та покарання за нього. 1986 чех Іван Лендл став першим тенісистом, який за свою спортивну кар'єру заробив понад 10 мільйонів доларів.
У 1992 Генеральна асамблея ООН ухвалила Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення. У 1993 — гербом Російської Федерації став двоголовий орел.
1996 було створено Державну митну службу України.
2004 на «синьо-білому» мітингу в Донецьку дружина Віктора Януковича – Людмила виступає з промовою про «наколоті апельсини» й «американські валянки на Майдані».
В 2006 — офіційний випуск в продаж нової операційної системи Windows Vista і офісного пакету Office 2007 корпорації Microsoft
30 листопада народилися італійський архітектор Андреа Палладіо, німецький фізик і винахідник, який винайшов повітряний насос та перший водний барометр Отто фон Геріке, англo-ірландський письменник-сатирик, публіцист, поет Джонатан Свіфт («Подорожі Гуллівера»), німецький фізик, основоположник експериментальної акустики Ернст Хладні, польський лікар, біолог, хімік Анджей Снядецький, німецький історик, філолог, юрист, політик і організатор науки Теодор Моммзен, американський винахідник і виробник стрілецької зброї Олівер Вінчестер, американський письменник, гуморист, сатирик Марк Твен («Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна»), визначний англійський політичний і державний діяч Уїнстон Черчілль (на фото), український радянський політичний і державний діяч Григорій Гринько.
Цього дня з’явилися на світ американський англійський письменник, майстер детективів Джон Діксон Карр («Відьмине лігво», «Відьма відливу», «Убивство в музеї воскових фігур»), український футболіст Микола Махиня, російський радянський письменник, автор популярних оповідань для дітей Віктор Драгунський, французький художник, представник академізму Адольф Вільям Бужеро, радянський і російський актор театру й кіно В'ячеслав Невинний, українська письменниця Раїса Іванченко, російська і радянська дикторка телебачення Світлана Жильцова, радянський і російський композитор Едуард Артем'єв, американський кінорежисер і продюсер Рідлі Скотт («Гладіатор», «Ганнібал»), український і радянський скульптор, автор монумента Незалежності в Києві Анатолій Кущ, український футболіст і тренер Лев Броварський.
У світі цього дня відзначають Міжнародний день захисту інформації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вінні-Пух Показати IP 30 Листопада 2011 10:09
Інтересно получається. А я це вночі читав. А виявляється воно в 9:03 появилося
Бомба Показати IP 30 Листопада 2011 13:17
от вже не перший раз звертаюсь до ВН з пропозицією - ви що не можете пройтись по місту і взнати що буде відбуватися в місті завтра ? Кому цікаво що було в цей день ? Мені,наприклад,більш цікававо,що відбуватиметься завтра. Це ж не важко зробити. А то відбуваються якісь заходи,а ми про це взнаємо вчорашнім числом.
Наталія Показати IP 22 Листопада 2012 16:14
Хах))) ці всі люди супер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus