USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

9 лютого: свята, події, факти. Міжнародний день стоматолога та Всесвітній день захисту морських ссавців

9 Лютого 2023 00:00
Сьогодні у світі – Міжнародний день стоматолога. Його відзначають у день пам’яті святої Аполлонії, яка прийняла мученицьку смерть 9 лютого 249 року.

Аполлонія жила в місті Александрія в Єгипті, який тоді входив до складу Римської імперії. Вона сповідувала християнство, за що постраждала під час гоніння імператора Деція. Від Аполлонії вимагали зректися своєї віри. За відмову її піддали жорстоким тортурам – вирвали і вибили усі зуби, погрожували спалити живою. Аполлонія попросила її розв'язати її і сама кинулася у вогонь.

У 300 році католицька церква канонізувала Аполлонію як святу мученицю. А її страждання породили серед людей повір’я, що одна лише згадка імені Аполлонії допомагає при зубному болю.

Також цього дня у світі відзначають Всесвітній день захисту морських ссавців і Всесвітній день китів, День зубного болю, День читання у ванній.

У США – Національний день піци та день бейгла з вершковим сиром і лососем, у Лівані – свято маронітів, у Канаді – День свободи їжі, у Японії – День м’яса.

Сьогодні у православному календарі – день перенесення мощів Івана Златоуста – богослова, архієпископа Константинопольського, одного з трьох головних Отців церкви у православ'ї.

Іменини святкують Іван, Йосип, Дмитро, Петро.

Народилися

Цього дня народилися перша жінка-сенаторка у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років від Волині Олена Левчанівська, узбецький поет і мислитель Алішер Навої, 9-й президент США Вільям Генрі Гаррісон, німецький інженер Вільгельм Майбах, французький біохімік і мікробіолог, нобелівський лауреат 1965 року Жак Моно, нідерландський футболіст і тренер Рінус Міхелс, американський кіноактор Джо Пеші, американська акторка Міа Ферроу, американська кіноакторка Мена Суварі, німецька біатлоністка, дворазова олімпійська чемпіонка, 12-разова чемпіонка світу Магдалена Нойнер.

Події

1648 – Богдана Хмельницького обрали гетьманом України.

1667 – перемир'я між Річчю Посполитою і Московським царством, за яким Київ та Лівобережна Україна перейшли під владу Росії.

1788 – Австрія оголосила війну Туреччині.

1863 – американець Елансон Крейґ запатентував вогнегасник.

1893 – в паризькому кабаре «Мулен Руж» відбувся перший в світі сеанс стриптизу. Танцівницю заарештували.

1895 – день народження волейболу. У місті Холіок, штат Массачусетс, в спортзалі Асоціації молодих християн керівник Молодіжної християнської організації з фізпідготовки Вільям Морган придумав нову командну гру в м’яч над сіткою.

1897 – у Російській імперії розпочався перший загальний перепис населення – нарахували 126,4 млн осіб, з них 22,6 млн українців.

1909 – у США ухвалили перший закон про заборону наркотиків.

1918 – війська Червоної армії під командуванням Муравйова захопили столицю Української Народної Республіки Київ.

1918 – підписано Берестейський мирний договір, згідно з яким Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнали УНР самостійною державою.

1931 – російський співак Федір Шаляпін відсудив 10 тисяч франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР.

1942 – у Києві гітлерівці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, в основному членів ОУН.

1960 – відкрито перші вісім зірок на Алеї Слави, яку облаштували в Голлівуді. Почесних відзнак удостоїлися акторки Джоан Вудворд, Олів Борден, Луїза Фазенда, актори Рональд Колман, Престон Фостер, Барт Ланкастер, Едвард Седжвік та Ернест Торренс.

1961 – гурт The Beatles вперше виступив під цією назвою в ліверпульському клубі Cavern.

1964 – The Beatles вперше з'явилися в прямому ефірі американського телебачення – «Шоу Еда Саллівана» подивилось майже 74 млн телеглядачів.

1991 – в Литві відбувся референдум за незалежність від СРСР.

1998 – замах на президента Грузії Едуарда Шеварднадзе: у центрі Тбілісі кортеж обстріляли із гранатомета та автоматичної зброї, але броньоване авто врятувало життя політику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus