USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Bellingcat протягом двох тижнів оприлюднить текст розслідування про «вагнерівців»

24 Вересня 2021 20:22
Текстове розслідування команди Bellingcat щодо «вагнерівців» уже готове, і незабаром його опублікують.

Як повідомляє Укрінформ, про це журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів в інтерв’ю НВ.

«Для нас це розслідування дуже круте, але воно не описує реально, скажімо, розкриття злочинів. У моїй команді працює приблизно три-чотири особи. І щотижня з’являється нове вбивство або новий голландський синдром. Це, з одного боку, заважає завершенню розслідування щодо «вагнерівців». З іншого боку, мені дуже цікаво подивитися, наскільки публічною буде істина у цьому розслідуванні, завдяки природним політичним процесам в Україні. Ми бачимо, що воно стає все більш і більш прозорим. Боюся, що ми опублікуємо подробиці, які не суперечитимуть офіційній версії. Текстове розслідування готове. Ми, найімовірніше, днями його опублікуємо – в найближчі два тижні. А потім докладемо всіх зусиль, щоб зробити якісний двогодинний документальний фільм, який отримає Оскар. Я впевнений, на це знадобиться ще, як мінімум, шість місяців», – розповів Грозєв.

За його словами, займатися цим розслідуванням команда почала, бо воно було «дуже крутим доказом того, що російські спецслужби реально набагато гірше працюють, ніж усі думають. Це б дало надію російським опозиціонерам, щоб вони не вважали їх такими всемогутніми монстрами».

Журналіст-розслідувач також розповів про можливу причетність «вагнерівців» до трагедії MH17 та матеріал CNN, в якому йдеться про те, як українські спецслужби наймали бойовиків на роботу.

«Двоє з них самі хвалилися, що вони були на місці пуску, але, чесно кажучи, це не підтверджується об’єктивними даними. Один із них відмовився їхати в Білорусь із якихось причин, може, він найрозумніший виявився. Він в інтерв’ю-співбесіді намагався переконати своїх «кураторів», що його треба взяти на роботу. Тоді розповів про те, що супроводжував конвой з «буками» і в управлінській ролі займався конвоями цих «буків» з кордону України і Росії до розподільного місця в Луганській області. Він навіть називав своїх кураторів з ГРУ, які йому давали інструкції. Він був би найціннішим з усіх свідків, але він не поїхав. Навіть у такій напівпровальній операції є дуже багато цінного. Воно знаходиться саме в таких довгих розмовах, в яких найманці розповідали про своє минуле на українській території. Це є дуже цінною доказовою базою», – наголосив Грозєв.

На початку вересня американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року.

Згідно з розслідуванням, під час підготовки якого CNN говорила з трьома колишніми українськими розвідниками, співробітники української розвідки, за планом спецоперації, видавали себе за працівників російської приватної військової компанії, яка наймала на роботу охоронців, пропонуючи їм вигідні контракти по 5 000 доларів США на місяць для захисту венесуельських нафтових об’єктів.

Крім того, згідно з інформацією українських спецслужб, що опинилася в розпорядженні американських журналістів, Сполучені Штати, буцімто, допомагали спецоперації українців «готівкою, технічним сприянням та порадами від розвідки щодо залучення російських найманців».

Водночас американські високопосадовці, до яких звернулася CNN за коментарями, відхилили такі заяви і назвали їх «спробою перекласти вину за те, що ризикова операція українців провалилася».

За даними джерел CNN, сотні потенційних російських підрядників подали свої заявки на роботу. В свою чергу це дало можливість українській розвідці почати виявляти потенційних підозрюваних у скоєнні військових злочинів на сході України.

Потенційні кандидати-охоронці самі почали надсилати докази того, ким вони були, а також інформацію про їхній військовий досвід та навіть дані про бойові дії, в яких вони брали участь, включаючи фотографії та відеозаписи їхніх «подвигів» на сході України та в інших місцях.

За інформацією CNN, двоє чоловіків пов’язали себе зі збиттям рейсу МН17, ще четверо вказали на причетність до збиття військового українського гелікоптера, внаслідок чого загинуло щонайменше 70 українських військових.

Загалом було обрано 28 росіян, які були причетні до злочинів в Україні та ще п’ятеро підрядників, які не мали жодних зв’язків з Україною, щоб усунути всі підозри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я Показати IP 25 Вересня 2021 05:23
чергове фуфло для свідомих дурників
сЄр Мак Показати IP 25 Вересня 2021 06:53
Людей більше цікавить ХТО ІУДА?!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus