USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

ЗМІ розкрили біографію третього отруювача Скрипалів

22 Лютого 2019 07:40
Третій учасник отруєння в Солсбері, ГРУвець Денис Сергєєв, який подорожував з паспортом на ім'я Сергій Федотов, також 2015 року брав участь в отруєнні болгарського підприємця Омеляна Гебрева нервово-паралітичною речовиною.

The Insider дізналося деталі біографії Сергєєва, які вказують на його контакти з іншими ГРУвцями, пов'язаними з групою Вагнера і учасниками перевороту в Чорногорії, а також дають підстави вважати, що його цікавило питання поставки зброї до Сирії.

Із села до спецназу

Як і Чепіга та Мишкін, Сергєєв - хлопець з села. Він виріс в казахстанському Ушарале, який зараз вже отримав статус міста, а тоді був селом, оточеним військовими частинами. І знову ж таки, як і в випадку з Чепігою і Мишкіним, військове училище для Сергєєва стало кар'єрною драбиною. У 1990-му році він закінчив Єкатеринбурзьке суворовське військове училище (тоді ще воно називалося Свердловским), після продовжив військову кар'єру в ВДВ. Він служив в 108-му гвардійському парашутно-десантному полку, що базується в Новоросійську, і брав участь в спецопераціях в Дагестані, а потім у другій чеченській кампанії.

13 серпня 1999 року він був поранений в знаменитому бою за висоту Осляче вухо, після чого був представлений до державної нагороди. Тоді він був ще капітаном і командиром роти.
Незабаром, на початку 2000-х років він переїхав до Москви, де вступив до військової академії (на сленгу - "консерваторії"), яка готує співробітників ГРУ.

Цікаві збіги

The Insider вже розповідав про участь Сергєєва в отруєнні Скрипаля і болгарського підприємця Омеляна Гебрева. Але це, схоже, були далеко не єдині його операції.

Окрім справ в Солсбері та Чорногорії, Федотов був у Каталонії безпосередньо перед референдумом про відокремлення і в Британії безпосередньо перед референдумом про Brexit. Поки підтвердити його зв'язок з цими подіями журналістам не вдалося. Однак деякі інші зв'язки простежуються досить явно.

Так, наприклад, поїздки Сергєєва вказують на те, що він під реальним ім'ям їздив до Петербурга з людиною, чий автомобіль також зареєстрований за адресою штаб-квартири ГРУ, Хорошевське шосе 76. Причому правами на водіння цього автомобіля володів інший ГРУвець, Володимир Моісеєв (Попов), один з організаторів перевороту в Чорногорії. Ще один попутник Сергєєва мінімум 4 рази літав на літаку разом з Едуардом Шишмаковим (Широковим) - другим основним учасником перевороту в Чорногорії.

Цей другий попутник цікавий не тільки своїм знайомством з Шишмаковим, але і тим що регулярно літав до Краснодар одними рейсами з найманцями з групи Вагнера, де розташована база ПВК. Найманцям цієї групи видавали закордонні паспорти тієї ж серії, що і співробітникам ГРУ.

Деякі з поїздок Сергєєва поки розслідувачам так і не вдалося пояснити. Зокрема йдеться насамперед про візит до Таджикистану 2013 року, Чехії 2014 року і Туреччини 2015 року. Однак експерт, з яким поспілкувалися Bellingcat і The Insider, припустив, що вони можуть бути пов'язані з угодами продажу зброї до Сирії, переговори стосовно яких проходили в цей час в цих же країнах.

Як ідентифікували Федотова/Сергєєва

Ідентифікація "Федотова" зайняла більше часу, оскільки, на відміну від випадку з Петровим і Бошировим, британська влада не публікувала його фотографію, сам факт його існування став відомий тільки завдяки публікації "Фонтанки", яка звернула увагу, що "Сергій Федотов" з закордонним паспортом з ГРУ-серії в січні-лютому 2014 року здійснив подорож до Чехії одночасно з Олександром Петровим і прилетів до Великої Британії 2 березня 2018 року, в той же день, що Петров і Боширов. Відсутність фотографії було не єдиною проблемою. Як виявив Bellingcat і The Insider, російська влада почала знищувати сліди існування Федотова, і ті дані про нього, які вдалося отримати ще в жовтні, через пару місяців вже зникли з російських баз даних, зокрема з паспортної бази, бази ГІБДД, бази перетину кордону та інших.


Журналістам все ж вдалося отримати списки пасажирів рейсів, що вилітали до Лондона 2 березня 2018 року і підтвердити, що "Федотов" прилетів до Британії за кілька годин до Петрова і Боширова, а ось на зворотний рейс він не сів. З того ж списку пасажирів вдалося отримати і дату народження, але вона, як і ім'я, могла бути вигаданою. Пам'ятаючи про те, що ГРУвці під час отримання своєї нової агентурної особистості зберігають багато даних про себе. The Insider і Bellingcat спробували виявити людину зі схожими даними і зареєстрованого за однією з адрес, пов'язаних з ГРУ.

Знайти вдалося "підозрюваного": за адресою вул. Народного Ополчення, 50 (Військова академія ВС РФ, також відома як "Конесрваторі ГРУ") була прописана людина з тією самоою датою народження - Денис В'ячеславович Сергєєв.



Однак без фотографії встановити, чи є Федотов і Сергєєв однією і тією ж людиною непросто. А всі дані з фотографіями (копії паспортів і водійських посвідчень) були видалені з російських баз даних. The Insider і Bellingcat зв'язалися з безліччю джерел в різних країнах, в тому числі з готелями, де зупинявся "Федотов", і один з джерел надав The Insider копію фотографії Федотова з його закордонного паспорта.
На перший погляд на відомому документальному відео і на фотографії різні люди. Однак професійна експертиза, проведена професором Хасаном Югейлом з Центру візуальних обчислень Університету Бредфорда, підтвердила, що коефіцієнт збігу між фото - 78%, при необхідних 70% для однієї і тієї ж людини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 22 Лютого 2019 11:54
Взагалі то після суворовського училища офіцеського звання не отримують. Потрібно закінчувати військове училище. А про ляп щодо "Конесрваторі ГРУ" взагалі коментувати не хочеться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus