USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Третій підозрюваний в отруєнні Скрипаля керував операцією з Лондона

29 Червня 2019 09:58
Співробітник ГРУ Денис Сергєєв (агентурне ім’я Сергій Федотов), третій причетний до отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля в Солсбері, керував операцією з Лондона і постійно звітував перед куратором з Москви.

Про це йдеться в розслідуванні The Insider і Bellingcat, пише Українська правда.

Завдяки білінгу телефону Сергєєва, розслідувачі з’ясували, що за два дні до отруєння Скрипаля, 1 березня 2018 року, після короткої розмови по телефону з якимось «Тимуром Агафоновим» ГРУшник забронював квиток на найближчий рейс до Лондона. Наступного ранку, вже перед вильотом, Сергєєв зідзвонювався з якоюсь людиною і розмовляв з нею 3 хвилини. У найближчі дні він тримав постійний зв’язок з цим абонентом.

У базі даних абонентів цей номер значиться як «незареєстрований». Це незвично, адже всі російські СІМ-карти реєструються тільки на людей з конкретними паспортними даними. Також в телефонній базі видалені всі метадані про дзвінки цього абонента (логи IMEI/IMSI, номери стільникових веж і т.д.). В одному з додатків з обміну контактними даними цей номер значиться під іменем «Амір – Москва».

2 березня Сергєєв прибув в Лондон і відразу зателефонував «Аміру». Перебуваючи у Великій Британії, він розмовляв тільки з цим абонентом.

З цього моменту Сергєєв вів активну переписку, в основному використовуючи захищені месенджери. Судячи з розміру файлів, які він пересилав і отримував, це були в основному фотографії. У цей день він ще двічі телефонував «Аміру» – через годину після заселення і ввечері, в районі 20:49, причому дзвінок тривав майже 9 хвилин. Цей дзвінок відбувся приблизно через годину після того, як двоє співробітників ГРУ під іменами Руслан Боширов і Олександр Петров (справжні імена Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін) заселилися в лондонський готель.

Наступного дня, після чергової розмови з «Аміром», Сергєєв, Чепіга і Мишкін, ймовірно, зустрілися в районі Oxford circus. Точної інформації про це немає, але дані про пересування Сергєєва свідчать про те, що він був там близько 11:30. Мішкін і Чепіга в своєму відомому інтерв’ю редактору ІА «Росія сьогодні» Маргариті Симоньян визнали, що в цей день теж були в районі Oxford Circus (нібито щоб купити там кросівки).

В той день Сергєєв ще тричі розмовляв з «Аміром». Останні 2 рази – відразу після того, як Боширов і Петров повернулися з першої поїздки в Солсбері.

У день отруєння, 4 березня, Сергєєв протягом хвилини розмовляв з «Аміром», після чого о 10:20 отримав або відправив файл розміром близько 8 мб (швидше за все, це фотографія). Рівно в цей час Мішкін і Чепіга виїхали в Солсбері, озброєні отрутою в пляшечці від духів «Ніна Річчі». Через кілька годин, знову після розмови з «Аміром», Сергєєв вилетів до Москви.

Дані про пересування Сергєєва в Москві показують, що він щодня приїжджав в офіс за адресою Хорошевське шосе, 76 (штаб квартира ГРУ). Примітно, що навіть після того, як він засвітився як фігурант отруєння в Солсбері, він продовжив ходити на роботу.

Джерела програми BBC Newsnightу повідомляють, що Сергєєв служить в ранзі генерал-майора, що підтверджує висновки The Insider і Bellingcat про те, що він керував діями Чепіги та Мішкіна.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року у британському містечку Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок» було отруєно колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їм вдалося вижити, проте тривалий час і батько, і донька перебували в лікарні. Британське слідство з’ясувало, що отруїли Скрипалів працівники ГРУ Росії Олександр Петров та Руслан Боширов.

У березні після вищезазначеного отруєння десятки країн світу почали масово видворяти російських дипломатів на знак як солідарності з Британією, так і простесту проти Кремля.

У січні 2019 року посли ЄС узгодили запровадження санкцій щодо офіцерів російської розвідки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus