USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

VISA і ПриватБанк тестують bigdata-платформу, засновану на штучному інтелекті

7 Березня 2019 11:32
VISA розробляє bigdata-платформу на основі штучного інтелекту, що не має аналогів, яка зараз тестується з найбільшим в Україні ПриватБанком, інформує НВ Бізнес.

За підсумками 2018 року, з держбанком працює 53,4% українців (депозитний портфель фізосіб - понад 177 млрд грн), 57,4% - юросіб і 72,9% фізосіб підприємців.

«Цей проект розробляється спільними зусиллями Visa і партнерів в Україні. Зараз платформа проходить тестування. Плануємо запустити для всіх банків в цьому році», - повідомила НВ Бізнес старший віце-президент VISA і директор регіонального підрозділу компанії по країнам СНД і Південно-Східної Європи Віра Платонова.

За словами Платонової, користувачами платформи будуть як банки, так і бізнес, що обслуговується у них. Платформа буде аналізувати кількість транзакцій, їх обсяги, час проведення, місця та інші параметри, які дозволять банкам і бізнесу визначити той сегмент клієнтів, для яких надання знижки або інших пропозицій буде найбільш привабливим. «Наприклад, торговельна мережа, отримавши дані про різні сегментні групи, буде знати, якій категорії клієнтів найкраще запропонувати знижку і коли», - сказала Платонова.

Дані для платформи будуть братися з системи VisaNet і в системах банків.

«У міру успішного проходження тестування та етапу пілотного проекту ми плануємо пропонувати підключення до платформи всім зацікавленим партнерам: банкам і торговельним підприємствам» - сказала Платонова.

У ПриватБанку НВ Бізнес підтвердили, що зараз проект перебуває на фінальній стадії. «Поки що ця технологія в стадії тестування і коментарі про механіку її впровадження говорити ще рано. Зараз ми на стадії фіналізації ідеології моделі, проводиться експериментальний обмін даними. Однозначно можемо сказати, що технологія буде користуватися попитом. Адресна пропозиція завжди працює краще і ефективніше загальної», - сказали в прес-службі ПриватБанку.

Банки будуть боротися за клієнтів за допомогою ШІ

Опитані НВ Бізнес банкіри заявили, що готові брати участь в проекті, оскільки це знизить їх витрати. «Ми плануємо бути одним з перших банків, хто підключиться до цієї платформи», - повідомив член правління ОТП Банк Володимир Мудрий, який курує роздрібний бізнес.

При цьому, в ОТП Банку та Райффайзен Банк Аваль повідомили, що вже самостійно працюють на тим, щоб застосовувати технології bigdata і штучного інтелекту в своїй роботі. «Можна сказати, що Big data і лояльність стають backbone сучасного бізнесу. Концепція передбачає, що чим більше у організації даних, тим точніше буде результат роботи моделей із залучення, стимулювання і утримання. В результаті клієнти отримують персоналізовані пропозиції з урахуванням їх поведінки, а компанії - більш високі показники конверсій (продажів). Згодом з навчанням моделі результати тільки ростуть», - сказав директор департаменту цифрового банкінгу Райффайзен Банку Аваль Олександр Кришталь.

Можливість працювати з потребами клієнтів дасть вигоди всім трьом сторонам, оскільки банк і ритейлери зможуть скоротити витрати на широкоформатний маркетинг, адресуючи пропозицію прямо в ціль. І велику вигоду зможе отримати кінцевий споживач у вигляді індивідуальної пропозиції, погодився заступник голови правління Forward Bank Костянтин Кошеленко.

Однак, за словами заступника директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку Наталії Решетникової ті технології, які сьогодні українські банки намагаються застосовувати, не можуть вирішити всіх завдань. «Весь ринок банківських гравців прагне використовувати bigdata з метою підбору найбільш привабливих індивідуальних сервісів для своїх клієнтів. Але технології штучного інтелекту поки що не покривають бізнес потреби в повному обсязі і не готові вирішувати ключові завдання банків», - скаржиться Решетнікова.

Поява платформи VISA може змінити ситуацію, оскільки компанії доступні великі можливості для аналізу. «У них чудовий базис для побудови подібної платформи: світове покриття, сотні мільйонів клієнтів і високий рівень технологічності», - зауважив Олександр Кришталь з Райффайзен Банк Авалью.

Штучний інтелект зробить бізнес більш прозорим

Як розповів НВ Бізнес Олександр Романко, старший науковий співробітник IBM Canada і професор Університету Торонто, що займається розробкою штучного інтелекту IBM Watson, практика застосування банками штучного інтелекту в своїй діяльності вже широко розповсюджена за межами України. «Проекти аналізу транзакцій на основі ШІ, щоб рекомендувати людям або бізнесам кращі варіанти, роблять уже багато банків. Ми в IBM подібні речі робимо на основі Watson AI сервісів і фінансових сервісів на cloud. Наприклад, чат-боти для вибору оптимального інвестиційного портфеля, - сказав він.

VISA може витягнути багато корисної інформації для банків і бізнесу, впевнений експерт. «Наприклад, рекомендувати клієнтам банків кращі депозити, кредити, бізнесам можна рекомендувати не тільки банківські та інвестиційні послуги, а й найкращі способи утримання клієнтів, залучення новий клієнтів і багато іншого», - сказав він.

Проблема, на думку Романко, може бути в тому, що у VISA немає можливості аналізувати всі види фінансових транзакцій. Дійсно, сьогодні рівень тіньової економіки становить 32% від офіційного ВВП України. У зв'язку з цим, бізнес, що веде прозору діяльність, матиме значну конкурентну перевагу, використовуючи штучний інтелект, на відміну від тих, хто, наприклад, оптимізує оподаткування через ФОПи. Тому банкіри припускають, що широке застосування технології штучного інтелекту буде стимулювати бізнес виходити з тіні. «Ще більше ніж розрахунки з ФОП, аналізу не піддаються р2р платежі на карти фізосіб - розрахунки за товари/послуги. Єдиного рішення немає, але такі програми точно будуть мотивувати бізнес на відкриті моделі розвитку», - зауважив Мудрий з ОТП Банку.

Але, за словами Наталії Решетникової з Піреус Банку, очікувати швидких змін або зміни структури розрахунків поки що рано, але «цей проект допоможе систематизувати роботу, виявити слабкі й сірі зони, що вимагають розвитку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus