USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Афера з «євробляхами»: лучанин бере передоплату за авто з Польщі та зникає

9 Листопада 2018 09:58
Лучанин виставляв оголошення на OLX про те, що він може пригнати автомобіль з Польщі. Коли до нього зверталися потенційні покупці, він просив, щоб ті переслали йому на картку передоплату, скидаючи перед цим документи з іншим ім’ям, однак з його фото. Коли ж до нього дзвонять через деякий час, він просто вимикає телефон та не виходить на зв’язок.

Однією з жертв шахрая стала жінка з Черкаської області Наталія Драгун, яка розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини, що вони разом з чоловіком хотіли придбати автомобіль на «євробляхах» та навіть знайшли відповідне оголошення в інтернеті. Чоловік обіцяв пригнати Daewoo Lanos з Польщі, однак попросив скинути йому на банківську картку 400 доларів передоплати, перед тим приславши покупцям свої український та закордонний паспорт, а також власне фото з паспортом. Потому він почав придумувати різні відмовки та попросив скинути ще 200 доларів. А коли чоловік перестав виходити на зв’язок, жінка зрозуміла, що їх обманули.

Через деякий час вона написала в одній з луцьких груп у Фейсбук пост про пошук шахрая, тоді до неї звернувся чоловік на ім’я Роман Ліщина, попросивши видалити цей пост, бо на фото він, однак графу ім’я та прізвище на документах підробили. Проте, за словами Наталії Драгун, скоріше за все Роман Ліщина і є шахраєм, адже він не звернувся до банку та до поліції, знаючи, що за допомогою його документів обманюють людей. До того ж, у Фейсбук їй написав чоловік з Луцька, який стверджував, що саме Роман Ліщина обманув двох його друзів таким же чином.

Пообіцяв пригнати авто за три дні, однак потім не вийшов на зв’язок

«Ми зайшли на сайт OLX, щоб вибирати собі автомобіль. Знайшли непоганий червоний Daewoo Lanos з Польщі, адже хотіли авто на бляхах. Подзвонили до цього хлопчини, а він нам каже, що потрібна передоплата у сумі 400 доларів. Мій чоловік поцікавився, чому він має скинути ці гроші, однак шахрай його заспокоїв, сказавши, що гроші потрібні для того, аби дати їх поляку, а також для оформлення документів.

Він скинув свій український та закордонний паспорти, а також власне фото з українським паспортом в руках на ім’я Євгена Солопа. Ми повірили, бо не зрозуміли по фото, що документи підроблені», - розповідає жінка.

Варто зазначити, що на фото документів помітні сліди коректування в графі ім’я та прізвище. Зокрема, на українському паспорті помітно, що ім’я та прізвище написані дещо похило.
Чоловік пообіцяв, що прижене автомобіль через три дні, однак коли до нього подзвонили, він сказав, що його сестра потрапила до лікарні, і він не може зараз виїхати до Польщі, адже доглядає її.

«Ми, як совісні люди, повірили йому. Через певний час ми знову до нього подзвонили, і він сказав, що все добре, мовляв, він вже оформив документи та доїжджає до кордону. Пройшло кілька годин і він подзвонив знову, попросивши скинути йому ще 200 доларів, бо його не пропускають, однак мій чоловік сказав, що скидати грошей більше не буде. Той сказав, що забув гроші вдома, а мав при собі лише картку. Потому він дзвонив ще кілька раз. Мій чоловік вже не витримав і сказав, що якщо він не прижене машину, то ми підемо в поліцію. Після цього цей чоловік вимкнув телефони та не виходив на зв’язок», - зазначила Наталія Драгун.

Зв’язався «обманутий» чоловік та попросив видалити пост у Фейсбук про пошук шахрая

Жінка розповідає, що потім вона написала пост в Фейсбуці про пошук шахрая в одній з луцьких груп, і після цього з нею зв’язався хлопець на ім’я Роман Ліщина, попросивши видалити пост, бо, мовляв, він теж втрапив в аферу, тому зараз використовують його документи, але вказують інше ім’я.
«Ніби він, як і мій чоловік, скидав тому шахраю документи для оформлення автомобіля у Польщі на нього. Цей Роман Ліщина сказав мені, що якщо я хочу повернути кошти, то мені потрібно поїхати до Луцька, аби піти з ним в банк, де він скаже, що його документи використовують для обману людей.

Однак на тих фото документів, що нам скидав чоловік, який мав пригнати машину, вказано ім’я Євген Шолоп, а справжній власник документів Роман Ліщина з Луцька», - пригадує обманута жінка.

Разом з тим, Роман Ліщина розповідав жінці, що до нього приїжджав чоловік з Івано-Франківська через подібні проблеми, і це питання вони вирішили. Однак жінка висловила сумнів щодо цієї ситуації, адже, з її слів, він міг раніше звернутися в банк та до поліції, щоб за допомогою його паспорта не обманювали людей.

«Я сказала чоловіку, що якщо він знає, що його документами користуються і на його документи в А-Банку відкритий рахунок, то чому він не звернувся в банк чи до правоохоронних органів. Хоча нам він сказав, що звертався до поліції.

Роман Ліщина скидав нам фото паспорта, тільки там вказані його прізвище та ім’я. Тобто на документах фото Ліщини, однак в нас було вказане прізвище – Шолоп», - пригадує жителька Черкащини.

Також вона розповіла, що у Фейсбук до неї писав чоловік, який розповів їй, що Роман Ліщина скидав фото документів з різним прізвищем й іншим людям.

«На мене вийшов чоловік з Луцька і розповів мені, що його двох друзів також обманули, і він точно знає, що це зробив ось цей Роман Ліщина. Він сказав, що Ліщина робить аферу в Україні, а потім їде і відсиджується в Польщі», - переказує жінка.

З її слів, разом з чоловіком вони написали заяву у поліцію, тож вона дуже сподівається, що кошти, які вони взяли в кредит, їм повернуть. Відтак, вона просить допомогти знайти шахрая.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Контора Показати IP 9 Листопада 2018 10:24
Б'юсь об заклад, що той аферюга казав, ніби йому 200 баксів для митників треба дати. А Волинські новини порахували їх у суму корупції на митниці.
ну лохи на кожному к Показати IP 9 Листопада 2018 12:30
1. як можна скидати гроші наперед,тому хто займається автомобілями, 2. в гонщика завжди є гроші йому ваші пару баксів не потрібно 3. коли гонщик на замовлення жене машину, то він одразу візьме не погану передоплату а не 200-400 баксів, він з нею може потім залетіти по людські. 4. як ви скидаєте гроші на всякі А-банки, вам привата мало, там на липові документи не оформиш. 5. Шахраї не користуються приватом - там ти шахрай всього один раз, перший і останній.
Тоха Показати IP 9 Листопада 2018 13:14
Паліцаїв ще просіть, поспівчувати можуть. Лохи попали. Досвід за невеликі гроші.
Олександр Показати IP 26 Червня 2020 14:35
Ця сволота досі ошукує людей. В нього є сайт https://prigon-avto.in.ua з контактами +380955684633, +48516138591.На цьому сайті є фото автомоблів на єврореєстрації з доволі цікавими цінами. Однак це фейк. Я через цього покидька замовляв авто Фольксваген Туарег 2005р вартістю 3300 дол.з пригіном в Україну. Ми обговорили стан авто він мене влаштовував було надіслано відео "Продавець" надав фото паспорту яке збігається з фото у даній статті, однак П.І.Б. - Макаревський Вячевлав Валерійович з пропискою у м.Київ й карткою Альфа Банку на теж саме імя, Було обумовлено передоплату на оформлення документів та виізд з Польщі до України. Після отримання коштів ця гидота зникла. Однак був вирахуваний це Роман Ліщина з Луцька. Адреса його мешкання теж відома й вже є відповідне звернення до кіберполіції
Володимир до Олександр Показати IP 8 Липня 2020 22:26
Оприлюдніть його адресу! Він і надалі займається шахрайством!!! Щоб не постраждали інші люди!!!
GYI Показати IP 12 Липня 2020 16:38
В закордонному паспорті останній рядок з цифрами там ІПН ніхто не перевіряв чий він. На фото тільки імя та прізвище підмінені.
Светлана Показати IP 15 Липня 2020 07:19
Подскажите пожалуйста, этот человек так и не наказан?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus