USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.10

Алерголог із Луцька: чи можна вилікувати сезонну алергію раз і назавжди

4 Квітня 2023 20:36
Кількість хворих на алергічні захворювання з кожним роком зростає в усьому світі. Тому на сьогодні алергію вважають пандемією.

Алерголог Волинської обласної клінічної лікарні Оксана Критюк розповіла, як вилікувати алергію раз і назавжди, в ефірі програми «Телемедицина» 12 каналу.

Алергія – це проблема імунної системи, підвищена чутливість імунітету на певні подразники, які у здорових людей не викликають хворобливих симптомів.

Усі алергени можна класифікувати за шляхом проникнення в організм: інгаляційна група (домашній пил, хімічний пил, пилок рослин, шерсть тварин), контактна група (косметичні засоби, пральні порошки), ін’єкційні (медикаменти, вакцини, укуси комах) тощо.

Причин алергії можна виділити кілька: спадковий фактор, несприятлива екологічна ситуація, нераціональне харчування, часті стресові ситуації, безконтрольне приймання лікарських препаратів, робота в шкідливих умовах, наявність у приміщенні великої кількості побутових алергенів.

Читати ще: «Алергія виникає при повторному контакті з алергеном», – алерголог з Луцька

«Сезонну алергію ми можемо ще називати поліноз – це алергічне захворювання, викликане пилком рослин. Умовно сезон цвітіння в Україні можна поділити на кілька етапів. Перший етап – весняний, який розпочинається на початку березня та триває до середини травня. В цей час активно цвітуть дерева (береза, вільха, дуб, граб). Якщо пацієнт помічає прояви сезонної алергії (риніт, кон’юнктивіт, свербіж очей, чхання, кашель, висипи на шкірі) саме на початку весни, і ці прояви повторюються щороку приблизно в один і той же час, ми можемо говорити про сезонну алергію, пов’язану з цвітінням дерев.

Другий етап – літній, який триває з середини травня до липня. Він пов’язаний із цвітінням лугових трав і злакових (тимофіївка, овес, жито).

Третій етап – осінній, який триває з серпня до жовтня. Він зумовлений цвітінням бур’янів (полин, амброзія, лобода)», – зазначила алерголог Оксана Критюк.

Аби відрізнити прояви алергії від симптомів гострих вірусних захворювань верхніх дихальних шляхів, пацієнт має звернути увагу на температуру тіла (при алергічних захворюваннях температура тіла завжди нормальна), наявність/відсутність інтоксикаційного синдрому (при алергії не буде ломоти, слабкості, болю в м’язах), відчуття на вулиці (людина з сезонною алергією буде краще почуватися в приміщенні).

Пацієнт із проявами алергії, безумовно, повинен звернутися до лікаря, щоби визначити конкретний фактор, який провокує алергічну реакцію.
«При наявних проявах алергії пацієнт повинен звертатися до сімейного лікаря, до алерголога, який проведе обстеження та призначить лікування. Передусім ми проводимо шкірну діагностику. Якщо потрібно, лікар призначає більш детальне обстеження на визначення специфічних антитіл по крові, визначення молекул тощо. Це проводиться для того, щоби лікар міг підібрати правильне лікування алергії.

При загостренні ми даємо симптоматичне лікування, спрямоване на зняття симптомів і полегшення стану пацієнта. Засобів дуже багато (і пігулки, і спреї, і мазі). Коли знімемо загострення, приступаємо до імунотерапії. Це метод лікування алергічних захворювань, суть якого полягає в тому, що ми вводимо пацієнту алерген, який спричиняє хворобу. Причинний алерген вводиться в організм дрібними дозами з поступовим їх збільшенням. Таким чином імунна система змінює свою чутливість, і немає гіперреакції, коли вона стикається з цим алергеном у природі. Цей метод лікування дуже ефективний (ефективність становить 80-90%). Його підбираємо індивідуально під кожного пацієнта залежно від чутливості останнього. Лікування триває близько двох-трьох років», – пояснила Оксана Критюк.

Специфічну імунотерапію проводять тільки в ремісії захворювання, тобто після сезону цвітіння. У сезон медики можуть надати пацієнту симптоматичне лікування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Жителі Луцька Показати IP 5 Квітня 2023 08:48
Я цей алерген вже 20 років приймаю ,і 35 років болію алергія і поки що не яких результатів,це все викачка грошей.В України немає метода лікування алергії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus