USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Андропауза або клімакс у чоловіків: ознаки та лікування*

19 Жовтня 2021 16:13
Клімакс – це згасання статевої функції, яке обумовлено віковим зниженням статевих гормонів. У жінок цей стан називається менопаузою, через головну ознаку – припинення менструацій. За аналогією чоловіче згасання статевої функції називається андропаузою, хоча в цьому випадку маємо симптомокомплекс.

Вікове зниження статевої функції природнє, це нормальний стан, через який проходить кожна людина. Зазвичай організм до нього адаптується, тим більше що клімакс у чоловіків розвивається дуже повільно. Але у деяких людей такі зміни приймають патологічний характер і погіршують якість життя.
Ознаки андропаузи

Головний чоловічий статевий гормон тестостерон, крім статевої функції, має в організмі ще безліч інших. Він бере участь в багатьох процесах, тому його зниження відбивається на всьому організмі.

Вироблення тестостерону починає знижуватися приблизно з 40 років, і знижується незначно щороку. Процес відбувається повільно, цим андропауза відрізняється від менопаузи – статева функція не припиняється відразу в якийсь момент, а лише поступово послаблюється. Проявляється це, насамперед, поступовим зменшенням лібідо. В ідеалі більше ніяких ознак бути не повинно, однак так відбувається не завжди.

Патологічний клімакс у чоловіків має такі прояви:

психоемоційна нестабільність, депресивний стан;

зниження когнітивних здібностей;

розлади сну;

стомлюваність;

м’язова слабкість;

шум у вухах;

наполегливий головний біль;

втрата м’язової маси та перерозподіл жирової тканини (скупчення жиру на животі);

транзиторна артеріальна гіпертензія;

напади стенокардії, не пов’язані з фізичним навантаженням;

порушення сечовипускання;

тупі слабкі болі в проєкції передміхурової залози.

Один із частих симптомів, які мало хто пов’язує зі зменшенням андрогенів – незадоволеність життям і низька самооцінка. Це може бути пов’язано зі зниженням статевої функції (послаблення ерекції, слабкий оргазм, зменшення кількості еякуляту), але необов’язково.

Лікування патологічного клімаксу у чоловіків

Патологічна андропауза не є неприємним, але безпечним станом. Її наслідками можуть бути й гіперплазія передміхурової залози, й важка депресія, й судинна катастрофа. Тому залишати такий стан без уваги не можна. Обов’язково потрібна консультація андролога. Після обстеження лікар дасть рекомендації, можливо, призначить медикаментозну терапію. Для нормалізації гормонального фону важливо нормалізувати образ життя. Іноді цих заходів достатньо, щоб впоратися з патологічним клімаксом.
Потрібні:

Повноцінний відпочинок, особливо нічний, баланс праці й відпочинку.

Збалансоване здорове харчування. Якщо є жирові відкладення, варто трохи знизити добову калорійність.

Фізична активність. Однією з причин патологічного клімаксу є застій в малому тазі, часто пов’язаний з сидячим способом життя. Регулярні, але помірні фізичні заняття усунуть цей фактор.

Повноцінне сексуальне життя. Воно важливе як у фізичному сенсі (усуває застій в малому тазі, підтримує гормональний статус), так і для відчуття повноти життя, і для самооцінки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ау Показати IP 19 Жовтня 2021 19:09
Вообщим, потрібно дерти все що шевелиться. То і фізо, і самооцінка...
Попандопуло до Ау Показати IP 19 Жовтня 2021 22:26
Правильно. А якшо не шевелиться, то розшевелити ... ))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus