USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Асфальт зійшов разом зі снігом. Хто має латати ями на волинських дорогах

25 Лютого 2021 14:13
На утримання місцевих доріг у 2021 році передбачили 120 мільйонів гривень. За ці кошти генпідрядники мають доглядати за дорогами: прибирати сніг, косити траву на узбіччях, а також виконувати поточний дрібний (ямковий) ремонт. Гарантійний термін такого ремонту – один сезон. А ось капітальні ремонти мають більший термін гарантії.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, 24 лютого.

Зокрема, депутат Віктор Харчук поцікавився, якою є гарантія на ремонтні роботи, які проводилися у 2019-2020 роках. Директор департаменту інфраструктури ОДА Віктор Довгополюк у відповідь повідомив: у 2019 році на поточний і капітальний ремонт доріг гарантійний термін складав 5 років, а на дороги, які ремонтувалися у 2020 році – 8-10 років. А ось на ямковий ремонт підрядники надають рік гарантії.

«Якщо ремонт дороги проводили у вересні, то до наступного вересня вона має служити?», – уточнив Віктор Харчук. У відповідь на це чиновник пояснив: все залежить від сумлінності підрядника: «Не обов’язково може служити, якщо зроблена якісно, то буде служити, якщо ні – то не буде».

Читати ще: Ніхто їхньої техніки не бачив: на Волині пропонують не платити фірмі за розчищення доріг

Віктор Довгополюк додав: усі роботи на місцевих дорогах приймають фахівці ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області». З його слів, вони мають виїжджати на місце, складати акт дефектів, якщо ремонт генпідрядник виконав неякісно. Тоді або підрядники компенсують кошти або ж переробляють роботу. Причому, зауважив він, генпідряднику оплачено за те, що він протягом періоду, означеного в договорі, експлуатує і утримує дорогу в належному стані. Якщо є ями – має латати, якщо ці «латки» сходять протягом дії договору, то переробляти генпідрядник має за власні кошти.

«Коли сходить сніг, дорога вкривається ямами і не тільки тими, що були до снігопаду, а й новими... І я так розумію, треба ініціювати перевірку, звертатися до правоохоронців. Сніг ще не зійшов, а асфальт – уже», – апелював депутат Віктор Харчук.

Віктор Довгополюк зазначив: поки інспектувати дороги рано, нехай вже сніг зійде, щоб знати обсяги роботи. З його слів, на утримання 4,4 тисячі кілометрів місцевих доріг, включно з дрібним ремонтом, цьогоріч передбачено 120 мільйонів гривень.

Нагадаємо, тендери на утримання доріг місцевого значення виграли сім підприємств. Найбільше (а це 1,5 тисячі кілометрів доріг з 4,4 тисячі в загальному на Волині) виграла фірма «Данко».

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
___ Показати IP 25 Лютого 2021 16:39
На прямі питання про асфальт, що злиняв з водою відповіді хзна які ... виплітає, як вюн на сковородці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus