USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Атака зайців, новий міст та калейдоскоп квітів: чим дивує гостей «Осінь у Волинській Голландії»

11 Вересня 2021 10:23
На Волині стартував масштабний квітковий фестиваль «Осінь у Волинській Голландії. Окрім різнобарвного килиму з лілій, айстр, гладіолусів та інших сезонних квітів не обійшлося цього року й без казусів. «У нас до лісу втекла коза, а зайці погризли декоративну капусту», – не без гумору розповідають про свої пригоди організатори.

Відкриття традиційного не лише для волинян, а й для гостей з інших регіонів фестивалю відбулося у п’ятницю, 10 вересня, він триватиме до 19-го. Поле з різноманітними квітами розташоване на 35-му кілометрі траси Луцьк-Ковель, біля села Свидники.

Цьогоріч заїзд на фестиваль розташований на повороті до села Линівка, одразу після знаку. Для зручності гостей там встановили спеціальні вказівники.

Як розповіла Інформаційному агентстві Волинські Новини директор з виробництва Лілі Лайн Тетяна Пашковська, осінній варіант «Волинської Голландії» відбувається вже вдруге. У 2021 році його розгорнули на площі три з половиною гектари.

Різноманіття квітів на полі – дуже велике. Організатори висадили 6 тисяч хризантем, 15 тисяч лілій, 15 видів айстри, 26 сортів гладіолусів, 15 видів майорів, а також декоративну капусту, соняшники, календулу, жоржини, ексклюзивні сорти лілій, зокрема екзотичні махрові лілії, пелюстки яких нагадують троянду.
«Ці сорти ми завезли з Голландії, а цього року вперше висадили на полі в грунт. Вони надзвичано вибагливі, але ми дуже старалися. На жаль, цього літа була аномальна спека з високими температурами понад 35 градусів за Цельсієм, і саме через це у нас ще не встигла зацвісти хризантема. Річ у тім, що це осіння квітка, і вона починає квітнути, коли більш прохолодно. А ось з лілією все навпаки, деякі сорти розквітли заздалегідь. Шкода, що дуже важко передбачити одночасне цвітіння всіх квітів, але ми дуже старалися, вживали всіх необхідних заходів для цього», – розповідає Тетяна Пашковська.
Утім є й хороші новини: усі сорти квітів, які через погодні примхи не встигли розпуститися, розквітнуть через декілька днів.

До слова, на території – неймовірний аромат, який поширюють лілії. Окрім того, організатори створили ще більше локацій для фотозон.

Водночас цьогоріч на території «Волинської Голландії» усім охочим пропонують своєрідний ексклюзив – козотерапію, під час якої дозволяють зайти у вольєр до кізочок, погодувати, погладити, сфотографуватися з ними.

Зі слів організаторів, не обійшлося без форс-мажорів, адже одна коза умудрилась втекти до лісу. Її так і не знайшли, тому всіх, хто «засіче» рогату тваринку білого кольору, просять повернути втікачку за винагороду.

Варто зауважити, що для зручності гостей осіннього фестивалю звели міст через річку Стохід від села Линівка. Окрім того паркінг тепер з іншої сторони.

«Це допоможе розвантажити транспортний колапс, і людям буде набагато зручніше, особливо у вихідні. У нас таж є атракціони, розваги, а також можна придбати свіжий мед від волинських пасічників, смачно поїсти на нашій фудзоні. Ми побачили, що людям подобаються такі фестивалі, а осінні квіти теж мають власну неповторну красу. Кожна квітка цікава у свою пору року. Ми насолоджуємося цією осінньою колекцією, це є екотуризм, який набирає обертів у нас на Волині і в Україні, і це одна з локацій, де можуть відпочити різні покоління: від дітей до людей старшого віку», – каже директор ФГ «Лілі Лайн», власник «Волинської Голландії» Олександр Подзідзей.
Поки що організатори планують «фестивалити» до 19 вересня, але якщо сприятиме погода для подальшого проведення фестивалю і буде зацікавленість гостей – його продовжать.

Організатори зізнаються, що якщо весняні поля потерпають від вандалізму людей, які часто зривають квіти, то восени шкодять «брати наші менші».

«Тваринки з лісу приходять до нас трішки підживитися, зокрема, зайці поїли декоративну капусту, а кізочки трішки потопталися по наших хризантемах і ліліях, але загалом нічого. Ми на них не ображаємось», – посміхається Тетяна Пашковська.
Каже, що влітку 2022-го планують дивувати новинкою: «Цього року на зиму закладаємо наше лавандове поле, і вже влітку наступного наші відвідувачі зможуть насолодитися провансом у «Волинській голандії».

Тим часом, попри ранній час відвідати осіннє свято квітів разом із сім’єю приїхала Аліна Хвищук.

«Діти відпочивають на Кіпрі, а я тут, в «Голландії», – посміхається.
Пані Аліна зізнається, що шалено любить квіти, тож купує квітучі кущики та деревця усюди, куди б не їхала.

Помилуватися волинським розмаїттям квітів аж із Кривого Рогу приїхало подружжя Олександри та Євгена Коляди.

Кажуть, що приїхали на Волинь – бо це мала батьківщина чоловіка.

«Перед цим відпочивали у санаторії, то я як прочитала в інтернеті, що буде такий фестиваль – загорілася ідеєю відвідати, насіння квітів прикупити. Ніч після цього не спала, так хотілося красу побачити. А чоловік у мене добрий, щедрий, ну й вмовила його покинути оздоровлення на день раніше, так вже хотілося сюди якомога швидше втрапити», – із захопленням розповідає пані Олександра.

На запитання, чи справді так сильно любить квіти, пан Євген зізнався, що насправді сильно він любить рибалку, але понад усе – дружину, тому заради неї готовий їхати по квіти хоч на Волинь, хоч в Дубаї.
Нагадуємо, що вартість вхідного квитка на «Осінь у Волинській Голландії» – 50 для дорослих та 30 гривень для дітей до 12 років. Дошкільнята можуть потрапити на фестиваль безкоштовно. Також безкоштовний вхід для пільгової категорії відвідувачів.

Вікторія СЕМЕНЮК, фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читачка Показати IP 11 Вересня 2021 11:45
Дуууже красиво!
Місцевий Показати IP 11 Вересня 2021 12:27
Ґарно, і пахне класно. А викиди гнідавського цукрового вже і вдень жити не дають. Екологи і місцева влада нічого не роблять. Мабуть, квіти нюхають.
Олександр Показати IP 11 Вересня 2021 15:36
Коза не витримала наркотичного запаху квітів і дременула до лісу..Я її розумію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus