USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Бджілка Майя» у Луцьку: «Секрет виховання гармонійної та успішної особистості»*

13 Січня 2020 09:12
Уже майже 9 років у Луцьку діє Клуб свідомого батьківства «Бджілка Майя». Розпочавши роботу як невелика студія для занять мам з дітками, Клуб виріс до великого центру раннього розвитку дитини з дитячим садочком, новим приміщенням, ігровим майданчиком та великим обсягом безцінного досвіду впровадження нових методик. Але «Бджілка Майя» – це не тільки заклад з сучасним оснащенням, де є все для розвитку дітей, а й професійний колектив молодих кваліфікованих педагогів та психологів, який дбає про те, щоб вихованці ставали цілісними особистостями.

Садочок, у який хочуть ходити діти

Маленька Злата щодня із задоволенням збирається в садочок. Тут у неї з’явилися друзі, тут вона відчуває, що її люблять і готові завжди допомогти. Щодня в «Бджілці» на неї чекають цікаві заняття, чудові емоції. Її мама Серафима Шворак каже, що дуже переймалася перед тим, як обрати хороший садочок для донечки. Один з найбільших страхів – що дитина не захоче туди йти – давно залишився позаду, бо ані сліз, ані істерик, ані слів «Я туди не хочу» не було жодного дня.

«Для нас дуже важливо було обрати той садочок, який зможе заслужити не тільки нашу довіру, а ще й привести у захват нашу донечку, щоб вона не йшла туди із словами: «Мамо, я не хочу в садок». Важливо було і те, щоб доня почувалася затишно та безпечно, у повній гармонії і з надійними вихователями. Ми разом із «Бджілкою» вже понад рік. Жодного разу не пошкодували про свій вибір! Злата йде туди із великим задоволенням (сліз не було ні разу)! Вона має там чудових друзів, а головне – її друзями є самі вихователі (і це дуже важливо)! Кваліфіковані педагоги та власне увесь персонал створюють позитивну атмосферу.

Донечка почувається як вдома. Різнопланові заняття, творчий майданчик, англійська, чудові майстер-класи, дискотека – усе це наша Злата просто обожнює. Дуже важливо обрати саме той садочок, і нам у цьому пощастило! Ми обрали «Бджілку Майю». Найголовніше, що хотіли б побажати закладу: залишайтесь такими ж!!! Ми у захваті від того, з якою теплотою і любов’ю ви створюєте умови для виховання гармонійно розвиненої особистості! Обожнюємо вас і дякуємо, що робите нашу Златку щасливою та допомагаєте їй пізнавати цей чудовий світ», – захоплено розповідає мама.
А ось сім'я Шкляруків з Луцька вже більш як чотири роки знайома з «Бджілкою Майєю». Батьки щодня тішаться тим, скільки дитина отримує в садочку позитиву, тепла і доброти.

«Маргаритка з задоволенням йде в садочок і так само повертається додому з усмішкою. Тут завжди затишно, панує атмосфера тепла і любові. Діток у «Бджілці» дуже люблять та піклуються про кожного. Ми щасливі, що обрали цей заклад», – переконують лучани.
Головний секрет таких відгуків, вважає очільниця Клубу свідомого батьківства «Бджілка Майя» Сніжана Плісецька, – це вдало поставлена ефективна система партнерських взаємин з батьками, вихованцями та внутрішня корпоративна культура персоналу. В Клубі працює потужний професійний колектив методистів, педагогів, вихователів, психологів, які щодня навчаються, постійно працюють над самовдосконаленням, адаптовують нові методики. Сніжана – дипломована психологиня, сама проводить чимало тренінгів для персоналу, постійно заохочує колег навчатися, переймати досвід найкращих світових практик та завжди підтримує впровадження новітніх методик.
«Я дуже ціную свій колектив і вдячна тим батькам, які теж цінують нашу роботу, адже ми ділимося власним внутрішнім ресурсом. Підбираємо людей не просто з вищою педагогічною освітою, наші працівники проходять атестацію, обов’язкове навчання, отримують професійну підтримку та можливість розвиватися. Окрім підготовки, важлива енергія сучасного педагога, радісні очі, особиста мотивація та цінності, адекватне ставлення до роботи, дітей, батьків, колег. Важливо, як працівник долає складнощі, які робить висновки, як міркує. Тому в нашому закладі до дітей допущені тільки підготовлені та психологічно стійкі спеціалісти. Це є запорукою психологічної безпеки і гармонійних взаємин з дітьми. Приватних закладів у Луцьку чимало, і я дуже тішуся, що після моніторингу, безлічі пробних занять у різних приватних садочках Луцька батьки обирають саме наш заклад. Хіба це не справжнє визнання?!» – наголошує вона.
За майже 9 років роботи тут зібрали неоціненний багаж досвіду, сформували власні принципи роботи. У Клубі на постійній основі проводять заняття для найменших діток від 1 року з мамою або татом, комплексні заняття з розвитку з інтенсивною англійською від 3-4 років, курси з інтелектуальної та психологічної підготовки до школи, також є гуртки для всебічного розвитку: арт-студія, дитяча йога, ансамбль танцю і хореографія. А міні-садочок на пів або повний день, який включає весь комплекс розвитку та догляду згідно з європейськими стандартами, дасть дитині змогу отримати високі результати, а батькам – бути спокійними за нащадків.
Ставитися до дитини як до особистості

У Клубі «Бджілка Майя» не почуєш фраз «Іди туди», «Зроби те», «Перестань плакати, бо мама не прийде», «Швиденько їж», «Злитися – погано, так чемні діти не роблять», натомість чутно: «Що тебе так засмутило?», «Спробуй ще раз зробити це завдання, а я буду поряд», «Я розумію, що ти дуже засмучена».

Тут з повагою ставляться до вияву почуттів дитини, щоб маля не завмирало від страху, а могло вільно пізнавати світ.
«Директивний спосіб взаємодії з дитиною, який здебільшого застосовують у комунальних садках та школах, не мотивує і не заохочує дітей до пізнання та навчання. Докори, силування, навіть з благою метою, призводять до того, що дитина завжди в напрузі й стресі, або ж просто закривається, злиться і бойкотує, все це аж ніяк не іде на користь її розвитку та навчанню. В нашому Клубі інший підхід, який завжди дає прекрасний результат – бути другом, пояснювати, тлумачити, підтримувати дитячий інтерес, розмірковувати. Коли дитина народжується, прагнення досліджувати світ є природним, привносити його зовсім не потрібно. Важливо тільки підтримати цю цікавість до нового та прибрати страх і тиск з боку дорослих. Інколи дитині може щось не подобатися, у неї може не бути настрою, вона може злитися. І це нормально. Якщо дорослий це розуміє і приймає – дитина починає довіряти і стає партнером. Тоді світ для неї відкритий і вона радо пізнає його без насильства, без повчальних історій. Це – основа нашої роботи з дітьми, – пояснює Сніжана Плісецька і додає: – Коли батьки приводять до нас свою другу, третю дитину – це найкраща ілюстрація та показник нашої роботи». Так, приміром, вчинила родина Василюків. Коли побачили, як сподобалося в «Бджілці» старшій дитині, питання про вибір садочка для другої навіть не стояло.
«Ми обрали «Бджілку» вперше (з першою дитиною), оскільки це був єдиний заклад у місті, де відчули щирий індивідуальний підхід до малечі, уважність! Завжди дуже привітний персонал, професійна підготовка і бажання максимально допомогти батькам у вихованні нового покоління завоювали нашу любов та повагу. Тому з другою малечею не виникло питань, який заклад обрати! Сподіваємось, що рівень тільки зростатиме! Безмежно вдячні за любов та знання, вкладені у наших діток!» – розповідають лучани.
А ось родина Думан свого часу мала можливість порівняти підходи до дитини в Луцьку і за кордоном – у Туреччині. Кажуть, були приємно вражені, що луцький заклад нічим не поступається приватному садочку в Стамбулі.
«У «Бджілку» ми прийшли, коли Тео було майже два з половиною роки. Сподобалося все: вихователі, ставлення до дітей, заняття, приміщення, у якому розташований садок. Дитина ходила туди з величезним задоволенням з першого дня. Згодом ми поїхали на тимчасове проживання до Туреччини в місто Стамбул і там також віддали Тео до приватного садка. Загалом, обидва садочки схожі за концепцією: все спрямовано на всебічний та гармонійний розвиток дитини, її соціалізацію. В обох закладах невеликі за кількістю дітей групи, заняття з різних предметів, високий рівень викладання англійської мови, тематичні тижні. Проте дуже імпонує, що у «Бджілці» часто проводять майстер-класи, які є дуже цікавими і пізнавальними, є можливість відвідувати гуртки просто при садочку, що значно економить наш час», – пояснюють батьки.
Окрім використання сучасних ефективних закордонних методик, у Клубу є можливість закуповувати ігрові матеріали для дітей з-за кордону для розвитку логіки, моторики, уваги, уяви, пам’яті. Але головна цінність закладу не тільки в його оснащенні, а у ставленні вихователя до дитини, у тому, як їй допомагають пізнавати і досліджувати світ. Часто батьки хочуть, щоб їхні діти ледь не з пелюшок уже вміли читати, писати і знали іноземну мову. Та насправді це не те, що потрібно дитині в два-три роки. У цей період треба звертати увагу на розвиток великої та дрібної моторики, малюкові важливо мати просторові знання, розуміти себе, свої почуття, почуття та обмеження інших, приймати і дотримуватися правил, сформувати комунікаційні навички. Це, своєю чергою, призводить до успіху та гармонії в дорослому житті.

«У нас немає мети виховати геніальних або ідеальних дітей, це утопія. Ми хочемо разом з батьками дати базові, необхідні знання та навички, які стануть основою для розвитку гармонійної особистості», – наголошують у закладі.
Без насилля, а з розумінням та підтримкою в рамках установлених правил

У Клубі свідомого батьківства дотримуються постулату, що вихователь – це наставник, який встановлює правила взаємодії, та партнер, який є другом дитини, співпереживає їй, бачить її настрій, реакцію.

Підхід, який сповідує «Бджілка», не передбачає, що всі забаганки дитини треба виконувати, як часто уявляють батьки, коли говорять про приватний садочок. Радше навпаки, найперше вихователі вибудовують чіткі правила взаємодії, щоб дитина розуміла, що прийнято, що можна робити і коли, а чого категорично не можна робити, і дуже важливо пояснити, обговорити ці правила з дитиною. А у випадку порушень – приділяти час на обговорення наслідків і закріплення правил. Крім свободи, підтримки, творчої реалізації, у «Бджілці Майї» багато уваги приділяють саме встановленню і роз’ясненню цих правил.
«У нас немає насилля. Це неприпустимо в нашому Клубі! Бо ж буває не тільки фізичне, а й психологічне насилля. Наприклад, дитина не хоче їсти, а її змушують – це насилля. І ми такого не робимо, хоч дехто з батьків просить, мовляв, догодуйте, змусьте доїсти. А може вона перенапружилася, можливо, у неї стрес, переживання. І ці принципи враховані у нашій взаємодії з вихованцем, не порушуючи цільності його особистості. Бо кожна дитина вже має свої права та обмеження, і важливо дбати про це. Я завжди кажу, що хороше виховання – це коли батьки добрі, але виявляють суворість, якщо це потрібно. Коли вони розуміють дитину, поважають її бажання, але й вибудовують кордони, про які говорять з нею. Ця формула завжди дає результат, дозволяє залагодити конфлікти та спірні моменти. Кожен педагог у нас володіє цими знаннями. Бо ж не буває так, що у нас всі діти слухняні й ніхто ніколи не плаче і не капризує. Треба розуміти, про що говорить дитина своїми капризами та супротивом», – розповідає Сніжана Плісецька.
Як зробити адаптацію до дитсадка менш стресовою?

Звичайно, не завжди адаптація до дитсадка проходить без сліз і потрясінь. Перші відвідини – це і знайомство з дитячим колективом, перші стреси, розлука з мамою. Тому, пояснює психологиня, перед тим, як віддавати дитину до садочка, чи то приватного, чи то комунального, мама має зрозуміти, чи готова до цього вона сама. Якщо їй надто тривожно, цю ж тривогу відчуває дитина. Тому батькам варто спершу налаштуватися самим, позитивно розповісти дитинці про садочок, вихователя, зустріч з дітьми. У жодному разі не залякувати дитину, що не прийдете по неї, якщо вона буде плакати або капризувати. Важливо обрати садок і вихователя, яким ви будете довіряти!
Також важливе середовище, з якого дитина йде в садочок. Бо якщо ви, наприклад, нещодавно переїхали, або в родині проблеми із взаєминами між батьками, чи у вас народилася друга дитинка, малеча переживає стрес, і цей період не підходить для адаптації до садочка.

А ще мами мають розуміти, що після кількох днів захоплення новою обстановкою діти починають усвідомлювати, що мама йде, залишаючи їх тут, й ідея йти в садочок одразу ж перестає бути привабливою. І це теж нормально. Головне, щоб у взаєминах з дитиною не було обману, довгих прощань і вичікувань під дверима – дитина все відчуває і не дасть мамі піти. А краще хай звучать прості й чіткі фрази: «Я дуже пишаюся тим, як ти поводишся і граєшся з дітками. Я змушена піти у справах і після обіду тебе заберу». Важливо не брехати, а виконати обіцянку. Тоді адаптація проходить менш болісно. В цьому питанні у Клубі пішли далі – створили окремий напрямок: заняття з розвитку «разом з мамою» двічі на тиждень по годинці, де дитинка може познайомитись з приміщенням, кімнатками, педагогами, іншими дітками. У той же час мама може ознайомитися з правилами взаємодії в Клубі, формою спілкування та подання інформації, отримати відповіді на важливі питання. Після таких занять адаптація дитини відбувається легко і набагато швидше!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus