USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Бензин та дизель можуть здешевшати на 3-4 грн за літр, – експерт

16 Серпня 2022 17:43
В Україні повертають акциз на пальне. Кабмін підтримав законопроєкт про зміни до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на паливо, що діяли до повномасштабного вторгнення.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн проаналізував, як це позначиться на цінах на АЗС, пише ТСН.ua.

"Динаміка дуже втішна, маємо дуже серйозний спад ціни на нафтопродукти, на нафту. Наприклад, протягом липня ціни впали на 150-175$ за тонну, і вже ці партії почали надходити до України, вони пришвидшили падіння цін, як в оптовому сегменті, так і в роздрібному. На сьогодні потенціал зниження оцінюється в 3-4 грн за літр на кожній з марок нафтопродуктів", – зазначив він.

Читати ще: На скільки подорожчає пальне в Україні після введення акцизу

Куюн також розповів, у якому сегменті відбулося найбільше зниження ціни за останній тиждень.

"Найбільша динаміка (зниження цін) на сьогодні притаманна дизельному пальному, тому що, крім того, що ціни на нього зараз серйозно впали у світі, дуже багато компаній привезли у липні, тобто за нашими оцінками, перевищення над споживанням становило 20-25%, відповідно цей обсяг тисне на ринок, і крім того, це все обсяги, які були порівняно дорогі, зараз вже починають надходити більш дешеві, і відповідно всі хочуть швидше розпродати свої запаси, оскільки вони взагалі ризикують потім продати їх у збиток. Тому бачимо дуже суттєве пожвавлення, і по дизелю воно, мабуть, найбільше", – зауважив експерт.

Щодо скрапленого газу, то динаміка теж непогана, є потенціал до зниження.

"З бензином теж довго була пауза, зараз бачимо, що ціни почали просідати, за останній тиждень просіли десь на 2 грн/літр в опті. І я бачу, що цей процес перекинувся на роздрібну мережу. Зокрема, бачимо, що дуже активізувалися роздрібні мережі, які вже кожного дня пропонують якісь акції, якісь маркетингові компанії. І це говорить про те, що конкуренція загострюється, тому, відповідно, буде жорстка конкуренція і щодо ціни", – резюмував Сергій Куюн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus