USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Без оголошення оцінок, форми та навчання вдома: чи готові волинські школи до новацій

31 Серпня 2019 19:26
Із 1 вересня українські школи зміняться – обов’язкову форму скасують, запровадять електронні учнівські квитки, не оголошуватимуть оцінки. Вчителів та учнів чекає ще низка новацій. Але наскільки реально запровадити такі кардинальні зміни у сільських школах?

З цим питанням Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося до керівників гуманітарних відділів волинських ОТГ.

Cвітлана Андрійчук, начальник гуманітарного відділу Смолигівської сільської ради:

- Скасовувати форму чи ні, будуть вирішувати директори шкіл, згідно правил внутрішнього розпорядку. Все одно мають бути прописані (узгоджені?) вимоги до зовнішнього вигляду учнів. Зрештою, певний стиль одягу, наприклад, темні брюки і блакитні блузки, цілком прийнятний, а ще дозволить батькам зекономити.

Щодо щеплень, то у нашій громаді такої проблеми не існує. У нас від кору щеплені навіть учителі, не кажучи про обов’язкову вакцинацію школярів та вихованців дитсадка. Адже ми зайнялися вирішенням цього питання ще в листопаді 2018 року. Якщо і є окремі випадки, то це дітки, яким відтермінували щеплення через хворобу. Щойно дозволить самопочуття, їх вакцинують.

Світловідбивні жилети, на мою думку, у сільській місцевості більш потрібні старшокласникам. Адже учні молодших класів повертаються додому у світлу пору доби. А от підліткам іноді доводиться перебувати у школі до вечора. На сьогодні ми ще не отримали світловідбивних жилетів.

Електронний учнівський квиток запровадити у сільських школах нереально. Адже для цього треба підготуватися: у маршрутках встановити сканери для зчитування цього документа. Хоча ініціатива хороша, адже багато школярів їздять на гуртки та секції в Луцьк.

Окремі уроки проводять не вчителі. Ми давно чекали цього нововведення. Адже дотепер фахівці без педагогічної освіти не могли проводити гуртки і заняття для школярів. Тепер уроки інформатики зможе викладати програміст, а іноземної – перекладач.

Оголошення оцінок на уроках чи похвала учнів на лінійках. Ми давно боремося з цим. У Німеччині, де я була на стажуванні, учням виставляють оцінки лише за семестрові контрольні. Це і є результат їхнього навчання.

Сімейна (домашня) форма освіти – непогана ідея. Хоча, на мою думку, дитина має виховуватися в соціумі.

Начальник гуманітарного відділу Війницької сільської ради Оксана Дмитрук:

– Носити чи не носити шкільну форму, мало би вирішуватися на місцях. Оскільки до учнівського одягу мають бути певні стандарти, чи дрес-код, як тепер кажуть, то той стандарт можна обрати і затвердити на засіданнях педагогічної ради або іншого колегіального органу освітнього закладу.

Запровадження електронного учнівського квитка в сільських школах – питання спірне. Адже не всі освітні заклади мають доступ до інтернету. Я вже не кажу про відповідні пристрої для сканування у пасажирському транспорті. Та й автобусні перевезення до віддалених населених пунктів не завжди здійснюються. Тому говорити про цю новацію передчасно.

У школах та дитсадках нашої ОТГ нема нещеплених діток. Крім того, стовідсотково провакциновані вчителі. Тому ця проблема для нас неактуальна.

Світловідбивні індивідуальні жилети мають надати усім школярам 1-4 класів безкоштовно. Наразі чекаємо. Сподіваюся, до осені ми їх отримаємо.

Чи вирішувати питання нестачі профільних учителів, запрошуючи фахівців без педагогічної освіти, ми поки не обговорювали. На даний час у нас вистачає педагогів, проте чимало із них – пенсійного віку. І це питання з часом постане перед нами. Тоді доведеться думати, чим заманити у віддалене село перспективних фахівців.

Щодо відміни дошок пошани і оголошення оцінок, це питання спірне. Для деяких учнів це додаткова мотивація, а комусь – байдуже. Адже іноді дітей треба похвалити, заохотити, щоб надати впевненості у своїх силах. Думаю, дошки пошани залишаться у школах, але в іншому форматі. Скажімо, це будуть стенди «Таланти нашої школи» чи «Наша гордість».

Підсумовуючи, зазначу: змін боятися не треба. Навпаки, корисно виходити із зони комфорту і експериментувати. А результати оцінять майбутні покоління.

Начальник гуманітарного відділу Любешівської селищної ради Ольга Кух:

- Усі освітні заклади Любешівської ОТГ готові до початку нового навчального року, як і до запровадження новацій, ініційованих урядом. Інша справа, що не всі зміни будуть втілені одномоментно. Скажімо, електронні учнівські квитки наразі більш актуальні для мешканців великих міст. Видавати цей документ для школярів нашої громади поки нема гострої потреби.

Що стосується щеплень, то ми проводимо роз’яснювальну роботу серед батьків, які відмовляються від вакцинації через релігійні переконання. Маємо надію, що діткам все ж зроблять щеплення і вони будуть навчатися в колективі. В іншому випадку ми готові обговорювати з батьками альтернативну форму навчання дітей.

Світловідбивні жилети школярам мають придбати за кошти місцевого бюджету. Тому ми плануємо придбати для початку хоча би світловідбивні стрічки.

Від обов’язкової шкільної форми школи нашої громади відійшли ще раніше. В окремих освітніх закладах діти ініціювали дні джинсового одягу, вишитого чи певного кольору. Тож ця новація найбільше сподобалася нашим учням.

Зазначу, що в освітніх закладах нашої ОТГ немає проблеми відсутності профільних кадрів. Навпаки, є черги охочих працювати у школах Любешівщини. Тому для нас наразі нема потреби залучати до освітнього процесу не вчителів.

Дошки пошани у наших школах поступово відходять. Активних і старанних педагоги заохочують іншими методами, скажімо, розсаджують учнів за «партами успішності».

На сьогодні не зареєстровано жодної заяви від батьків про навчання дітей удома. Але якщо така потреба виникне, ми готові її забезпечити.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus