USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Без ПАРЄ. Як Україна реагує на рішення організації

4 Липня 2019 21:01
Парламентська асамблея Ради Європи погодилася повернути в організацію делегацію Росії без санкцій. Україна продовжує реагувати на це рішення, пише Корреспондент.net.

Після того, як Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) пішла на поступки Росії, відносини організації з Україною продовжують загострюватися.

Делегація України покинула сесію ПАРЄ, а комітет Верховної Ради у закордонних справах прийняв рішення, в принципі, призупинити участь української делегації в сесії ПАРЄ.

Пізніше Верховна Рада скасувала запрошення для ПАРЄ здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні.

Рішення комітету

Комітет Верховної Ради у закордонних справах прийняв рішення призупинити участь української делегації в сесії ПАРЄ.

Комітет вирішив рекомендувати відновити роботу делегації «тільки після виконання Росією головних пунктів резолюцій ПАРЄ, які перебувають у повній компетенції Ради Європи як організації, яка відповідає за права людини, а саме – безумовне звільнення моряків і політв’язнів, забезпечення прав кримських татар в анексованому Криму».

Комітет також рекомендує голові Верховної Ради відкликати запрошення ПАРЄ брати участь у спостереженні за виборами в Україні і відмовитися від участі в конференції голів парламентів у рамках ПАРЄ у вересні.

«Рекомендувати МЗС не приймати кандидатуру нового глави Офісу Ради Європи в Україні. Направити звернення країнам-членам Ради Європи не приймати повноваження делегатів РФ у ПАРЄ, які перебувають під санкціями ЄС, а також звернення з приводу подальшого дотримання цінностей Ради Європи», – йдеться в тексті рішення.

За словами заступника міністра закордонних справ Єгора Божка, який виступив у комітеті Ради, дії України мають бути збалансовані, щоб не позбавити її права впливати на ті процеси, які відбуваються з поверненням Росії в ПАРЄ.

Зокрема, він наголосив на необхідності взаємодії з Венеціанською комісією.

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба додав, що на повернення Росії в ПАРЄ Україна повинна відповісти жорстко, розумно і виважено, оскільки Рада Європи повністю проігнорувала українські інтереси.

При цьому, на його думку, Україна має залишитися повноцінним учасником процесів у ПАРЄ.

Без ПАРЄ на виборах

Голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для ПАРЄ здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні.

Після цього передвиборна делегація Парламентської асамблеї Ради Європи достроково припинила свою роботу в Україні.

Делегація ПАРЄ перебувала в Києві 2-3 липня для оцінки передвиборної ситуації перед позачерговими парламентськими виборами в Україні, які відбудуться 21 липня.

До прийняття рішення Ради про відкликання запрошення делегація ПАРЄ провела зустрічі з лідерами і представниками декількох партій, які беруть участь у виборах, представниками громадянського суспільства і засобів масової інформації, представниками місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ / ОБСЄ ) зі спостереження за виборами в Україні, а також дипломатами.

Інші зустрічі були скасовані.

До складу делегацій увійшли чотири представники на чолі з виконувачем обов’язків делегації Мартом ван де Веном з Нідерландів. Також серед членів делегації були представники Польщі, Сан-Марино і Азербайджану.

Реакція асамблеї

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паск’є висловила жаль з приводу рішення Верховної Ради України відкликати запрошення на спостереження за достроковими парламентськими виборами 21 липня.

«Я повинна підкреслити, що Україна, як член Ради Європи, знаходиться під процедурою моніторингу асамблеї і в неї є зобов’язання запропонувати асамблеї спостерігати за президентськими і парламентськими виборами», – зазначила вона.

Що буде далі

У Міністерстві закордонних справ України відзначають, що Верховна Рада не зобов’язана запрошувати делегацію Парламентської асамблеї Ради Європи для спостереження за виборами в Україні.

«На жаль, на червневій сесії цей дорадчий орган Ради Європи [ПАРЄ] сам проголосував за необов’язковість виконання своїх рішень, коли, по суті, скасував вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих сім (!) рішень, ухвалених у відповідь на російську агресію проти України. Тому питання до пані Паск’є: чи готова вона здійснювати кроки до повернення авторитету дорадчого органу Ради Європи і потім – його рішень?» – підкреслила прессекретар МЗС України Катерина Зеленко.

При цьому вона зазначила, що Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов’язкових для виконання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сераховичі Показати IP 5 Липня 2019 10:49
Усі намагання Украіни занадто слабкі перед руськими торбами з грішми! На жаль!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus