USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Біологи відкрили жаб, які не вміють квакати і спілкуються дотиками

8 Лютого 2023 00:49
Серед земноводних зустрічається чимало найдивніших істот: ті, що світяться в темряві, прозорих, здатних ставати то гладкими, то шипастими. А новий вид жаб-стрибунів, виявлений на сході Африки, в Танзанії, виявився абсолютно німим. Тому знаходити потенційних партнерів для спарювання і взаємодіяти один з одним їм доводиться на дотик.

Про незвичайну знахідку міжнародної команди вчених розповідається в статті, опублікованій в журналі PLOS One, передають Цікавості.

Жаби з сімейства стрибунів живуть майже по всій Африці, за винятком найсухіших пустель. На сьогодні відомо понад 220 видів, сім з яких не здатні виробляти звуки. До цього списку додалися тростнянки (Hyperolius), виявлені в гірських лісах Укагуру, за що вони і отримали назву H. ukaguruensis. Це крихітні створіння, не більше 2,5 сантиметра в довжину. Квакати вони не вміють, проте на горлі несуть безліч дрібних горбків. Швидше за все, саме ці горбки дозволяють таким жабам комунікувати, знаходячи партнера, – не звуками, а на дотик.

Читати ще: У джунглях Панами виявили пʼять нових видів змій. Один назвали на честь ді Капріо

На тлі інших тростинок, зазвичай зелених, H. ukaguruensis виділяє незвичайне золотисто-коричневе забарвлення. Спочатку біологи сумнівалися, чи мають вони справу з новим видом або з незвичайною варіацією кольорів у вже відомого. Тому дослідники порівняли ДНК двох таких жаб і десяти представників інших африканських Hyperolius. Робота підтвердила, що це окремий вид.

Вчені припускають, що тростнянки, які мешкають в горах Укагуру, еволюціонували, зайнявши різні екологічні ніші, і розділилися на кілька глибоко спеціалізованих видів. Чудово адаптовані до місцевих умов, вони ніде більше не зустрічаються, тому сьогодні знаходяться під загрозою вимирання. Так що і новий вид, ледь відкритий, вже планують внести в список загрозливих, яким потрібен особливий захист.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Психіатр Показати IP 8 Лютого 2023 03:43
Ковельський об'єднаний міський територіальний центр в шоці від відкриття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus