USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Вчені виявили новий вид динозаврів з унікальною будовою черепа

1 Січня 2024 00:19
Вчені відкрили новий вид пахіцефалозавра – Platytholus clemensi. Новий вид отримав свою назву на честь покійного палеонтолога Вільяма Клеменса, який помер у віці 88 років 2020-го.

Про це пише IFLScience.

Автори дослідження порівнюють черепи пахіцефалозаврів з «кулею для боулінгу у викопному світі», оскільки вони мають значну міцність і стійкість до погодних умов та ерозії. Ці міцні черепи часто піддаються значному впливу на поверхні, що призводить до того, що звичайні спостерігачі приймають їх за камені, доки не виявляється їхня характерна куполоподібна форма.

Читати ще: Як динозаври могли вплинути на тривалість життя людей

Аналіз складного розташування кровоносних судин у стародавньому черепі дає уявлення про потенційні прикраси цих динозаврів. Наявність вертикальних каналів на поверхні вказує на ймовірність наявності кератинового покриву, орієнтованого у вертикальній площині.

Це вказує на те, що пахіцефалозаври могли мати на голові не просто куполи, а невідомі досі складні прикраси. Точна природа цієї черепної прикраси залишається невизначеною, але припускають, що вона містила вертикальний структурний компонент, вкритий кератином, подібним до білка, який також є в людському волоссі та нігтях.

Раніше вчені наблизилися до розгадки можливої причини вимирання динозаврів близько 66 мільйонів років тому. В новому дослідженні вчені стверджують, що динозаври загинули зовсім не від удару астероїда.

Читати ще: Генії свого часу: вчені розвіяли міф про низький IQ динозаврів

За словами команди з Королівської обсерваторії Бельгії, основною причиною масової загибелі життя на Землі став пил із подрібненої породи, викинутий в атмосферу планети. Передбачається, що він заблокував сонце і перешкоджав фотосинтезу рослин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus