USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Блокуй двері, бо зараз стрілятиму по ногах», – заручники розповіли про перебування в захопленому автобусі у Луцьку

22 Липня 2020 21:32
Заручниця, яка перебувала у автобусі Берестечко-Краснилівка, розповіла журналістам про те, як поводився Максим Кривош, та що відбувалося всередині за заштореними вікнами. З її слів, напочатках терорист обіцяв випустити першими заручників, а потім вийти сам, але в останній момент передумав і зробив навпаки. Тому власне й вийшло так, що він хвилину стояв сам біля автобуса, а спецпризначенці прибули пізніше. Інший заручник розповів журналістам, що його зловмисник примусив заблокувати двері та посадив на переднє сидіння, щоб той був першим, коли почнеться штурм.

Відео розмови опублікував телеканал «Аверс».

«Автобус виїхав о 9.05 з автостанції, кілька пасажирів там вже були, як ми зайшли. А цей чоловік зайшов в останній момент і зайняв місце серед салону. Коли ми проїхали кільце на Карпенка-Карого і доїхали майже до мосту, тоді він вистрілив у стелю біля водія, наставив автомат і сказав, що ми їдемо в центр», - згадує жінка.
У автобусі перебувало 13 людей разом із водієм, зловмисник був 14-м. Жінка розповідає, що він наказав нічого не робити і сказав, що всі їдуть на Театральний майдан. Поліція не супроводжувала автобус, оскільки про захоплення нічого не було відомо. В поліцію Максим Кривош подзвонив тоді, коли вони прибули на вказане місце. І буквально за кілька хвилин туди приїхали правоохоронці.

«Нам наказав взяти мобільні і зв’язатися з журналістами. Пробували зателефонувати на «Аверс», але за телефоном, який знайшла в інтернеті, сказали, що нема з вами зв’язку (вочевидь, жінка зателефонувала на колишній офіс, - ред.). До пасажирів поводився не агресивно, пропонував заспокійливе від тиску. В нього було кілька пляшок води, він теж пропонував», - розповідає вона.

Пасажирам він сказав, що має при собі вибухівку.

«Поставив сумку, на сумці лежав пристрій схожий на мобільний телефон, від якого йшли дротики, трубки в сумку. Казав, що там вибухівка, а в другій сумці зброя. З другої сумки він періодично діставав патрони, коли йому було потрібно», - каже пасажирка.

«Розповідав заручникам, що він громадянин України, але народився в Росії, проте з 3 років проживає в Луцьку. Зачитав свої вимоги, сказав, що ми маємо право їх знати. Просив двох пасажирів переслати ці вимоги (він їм поскидав на телефони і просив переслати далі). Розповідав, що навчався в духовній семінарії, як втікав з дому, як розчарувався в релігії, про батьків, сина, якому 15 років, що сказав йому ніколи не йти в армію служити, бо там людей перетворюють на гарматне м'ясо. Казав, що тато викладав на машинобудівному в ЛДТУ, а мама була вчителькою. Розповідав свою філософію, як до такого дійшов, що він вегетаріанець, допомагає безпритульним тваринам.

Ще говорив, що не прагне людських жертв, але якщо буде потрібно, він на це піде», - згадує колишня заручниця. Вона розповідає, що до нього телефонували журналісти з різних каналів. З деякими він погоджувався розмовляти, з деякими – ні. Коли йому телефонували з Росії, він відмовлявся з ними говорити, натомість спілкувався з естонським виданням. Зі слів жінки, він навіть телефонував у посольство Швеції (ймовірно, жінка мала на увазі Швейцарії, - ред) уточнював, чи дійсно президент Володимир Зеленський зараз зайнятий на зустрічі з іноземною делегацією, адже йому сказала поліція, що він не може виконати вимоги з цієї причини.

Розповіла жінка і про розмову терориста з президентом, зокрема, пасажири чули те, що говорив Максим Кривош. Слів президента вони не чули.

«Він сказав, що вважає тих перерахованих осіб терористами, і щоб вони записали відповідні відеозвернення. Казав, що не розраховує, що всі це зроблять, але його влаштує 2-3. Казав, щоб Зеленський виклав у себе на сторінці зверненення, щоб був опублікований пост на сторінці президента», - каже жінка.

Після тієї розмови терорист погодився випустити двох заручників, але щось спонукало його випустити трьох.

«Він домовлявся за вагітну жінку і хлопчика, але випустив ще бабусю. Сам сказав: «Можу випустити трьох, хто піде третій? І люди самі запропонували, щоб вийшла ця бабуся. Бо їй емоційно було, мабуть, найважче, вона дуже нервувалася. Він їй дав якийсь препарат і ми її практично навіть не чули», - згадує пасажирка.

Максим Кривош спілкувався з перемовниками, проте не хотів говорити з будь-ким. Якщо йому щось не подобалося – він кидав слухавку. Наприкінці він вже більше почав спілкуватися з заступником глави Нацполіції Євгеном Ковалем.

Жінка розповіла про те, як Максим Кривош погодився випустити заручників. Уже перед тим, як вийти, він сказав, що в сумці немає вибухівки, а це муляж і почав діставати звідти всякий мотлох, папір. Була там і пляшка коньяку, мовляв, думав, може з кимось треба буде випити.

«Спочатку він сказав по телефону, що випустить всіх, тоді можна буде зайти в автобус забрати його. Але в останній момент переграв цю ситуацію. Перетелефонував і повідомив, що виходить він, зброю лишає на передньому сидінні, і після того, як його заберуть, можуть виходити заручники… Вони (поліція – ред.) не встигли підготуватися. Спочатку говорив, що заручники першими вийдуть і їх ніхто не повинен зустрічати. А потім сказав, що виходить – відкрив двері і вийшов», - зауважує вона.
Жінка з чоловіком виходили останніми з захопленого автобуса, і вже коли вони були в дверях, то до автобусу приїхав БТР і застосували гранату. Вибух, каже, дуже її налякав. Очевидно, припускає жінка, спецпризначенці чекали, що останнім виходитиме сам терорист.

Після того, як заручники вийшли з автобуса, їх завели в готель Україна, де оглянув лікар, приготували їжу, та їсти нікому не хотілося. Також вдалося кілька хвилин поспілкуватися з рідними, які були там. Потім спілкувалися зі слідчими. Пасажирів, до слова, попередили, що не всі деталі можна розголошувати поки триває слідство.

Читати ще: Тато – відомий вчений, мама загинула в ДТП: що відомо про батьків луцького терориста

«Він освічений, однозначно. Це стало зрозуміло одразу ж коли почав говорити, говорив грамотно, зв’язно, не плутався в словах. Казав, що книжку написав, що її видав. Були моменти, коли він заряджав зброю, в нього трусилися руки, падали патрони, кілька разів падали гранати. Уявіть собі: він перекладає з руки в руку і в нього падає граната, і ти не знаєш, чи вона зараз не розірветься. Було страшно. Було дивно, коли наприкінці з сумки, де буцімто була вибухівка, почав виймати папір і казати, що це муляж. Це було тоді, коли відпустив перших трьох заручників і з’явилося відео на сторінці президента.

Він казав, що все буде добре: «Якщо доживемо до вечора. Якщо доживемо до ранку». Говорив, що смерті він не боїться але якщо доведеться він на все піде, пригадує колишня заручниця.

Одразу ж після того, як жінка вийшла з автобуса, в неї піднявся тиск. І хоч лікарі надали допомогу, проте наступного дня вона змушена була звернутися до лікаря, бо почувала себе зле після пережитого стресу. «В автобус я, мабуть, не швидко зможу сісти», - зізнається волинянка.

Інший пасажир того рейсу розповів, що його зловмисник змусив заблоковувати двері монтажними стяжками.

«За час, коли ми їхали вулицею Лазо, він заблокував задні двері, мене заставив блокувати інші. Дав джгути-стяжки. Я кажу, що не вистачає. Він цього не почув, стрельнув ще раз вгору і сказав: «Блокуй, бо зараз стрілятиму по ногах». Але йому люди сказали, що не вистачає довжини цієї стяжки. Коли вже виїхали туди, він забрав у сусідів сумки, рюкзак, посадив мене і сказав: «Будуть атакувати – ти будеш перший». Коли заблокували його сторінки в соцмережах, просив пасажирів поширювати свої вимоги з їхніх сторінок. Стріляв в планшет, стріляв по дронах... Спочатку викинув гранату з чекою і вона не здетонувала. Потім він сам просив її забрати, бо може на сонці нагрітися і вибухнути… Кидав щось таке як петарди. Сказав, що жив 3 дні перед цим в готелі «Україна»… Коли під’їжджали до Театрального майдану, то він сказав водієві: «Порушуєш правила, виїжджаєш сюди» і вказував конкретне місце», - розповідає чоловік.
Крім того, пасажири згадують, що на автостанції цей чоловік був з трьома сумками, але з однією з них він десь побіг в бік автостанції. В автобус він заходив з двома сумками.

«Я це помітила, сказала слідчому і вони ту сумку знайшли. Це муляж був, але…», - додає жінка.

Пасажир автобуса розповідає, що Максим Кривош заглядав у кілька автобусів, метушився, ніби вибирав автобус, де буде більше людей.

Нагдаємо, 21 липня чоловік захопив у Луцьку рейсовий автобус приміського сполучення з пасажирами та утримував їх упродовж дня, висуваючи вимоги до Президента України та інших високопосадовців. У процесі перемовин він кинув у бік правоохоронців гранату, посягаючи таким чином на їхні життя.

Читати ще: Захоплення заручників у Луцьку: як виглядав оточений майдан з повітря. Відео

Після затримання у громадянина вилучено цілий арсенал зброї та вибухівки (автомат «АКС-74У», револьвер, ручні гранати наступальної дії «РГД-5»).




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Степан (Крымчанин) Показати IP 22 Липня 2020 21:48
Террорист и то дебил.
Пасажирка Показати IP 22 Липня 2020 22:18
Одна з пасажирок пояснила чому його так довго затримували. На 9.20 хвилині. Підтверджую ці слова, і не розумію людей які кажуть що це все постановка. Люди заспокойтесь і не шукайте всюди політику... https://www.youtube.com/watch?v=XPQ5QMMXeDE&feature=youtu.be&t=560
Пішохід Показати IP 23 Липня 2020 06:35
14 як мінімум мобільних телефонів! Мєнти прекрасно знали, що він один і як ліквідувати. Але ждали з офісу кірюху і фейсбукміністра.
Іван Показати IP 23 Липня 2020 07:22
Неадекватний. Псих. Важкохворий. Особливо жорстокий. Він був на зоні і знав, що його чекає. По суті, не висунув ніяких вимог. Як могли вживатись в одній свідомості любов і жалість до тварин і катування людей праскою? Очевидно, перше було показушним. Невдах по життю з "інтелігентної" сімї. Бандит. Своє він отримає під завязку - як мінімум десять років. Так і згниє у вязниці.
Анонім Показати IP 23 Липня 2020 07:38
-ребята, я выхожу, оплаченное время закончилось - погоди, наши пошли за кофе - ну, ребят, я писать уже хочу, быстрее - ну, щас щас, бтр заводят уже да, это выглядит именно так
Вася Показати IP 23 Липня 2020 08:14
Кілька сотень людей зі зброєю чекали, коли він вийде. А коли вийшов, не знали що робити
Васі до Вася Показати IP 23 Липня 2020 09:25
Ти не розумієш, бо ти - вася. Доростеш до Василя Івановича, тоді, можливо, щось зрозумієш.
Євробидло до Васі Показати IP 23 Липня 2020 10:23
Те що сказав Антон Геращенко радіо Свобода - типу коли він вийшов ми незнали чи нема спільників в автобусі і чи немає на ньому одітої вибухівки. Ви серйозно????? 12 годин снайпери сиділи на ЦУМі, готель Україна, Біг Бом, Драмтеатр - і Ви незнали чи є спільники? КОваль ходив на переговори і ви незнали чи є спільники? Коваль в автобусі був коли підїжджав БТР і не бачив є спільники чи нема???? Вибухівка надягнута на нього???? Ви серйозно??? І пішли йому руки заламувати беззбройний медик, Коваль і ще хтось там третій. Якби так, то повинен був бути спецпризначівець на дистанції 10 м з наведеним АКМ на Кривоша і дати команду: руки в гору, покажи що під футболкою, покажи що в рюкзаку, потихеньку лягай на землю!!!!!!! Ось так діють професіонали які бережуть чуже і своє життя а не клоуни!!!!
Лучанин до Євробидло Показати IP 23 Липня 2020 11:19
Я бачу ви професіонал і швидше за все у різних галузях, може поділитесь посиланням на ваше резюме?
Євробидло до Лучанин Показати IP 23 Липня 2020 13:49
Експерт - криміналіст. Дайте емайл - скину Вам резюме.
Євробидло до Лучанин Показати IP 23 Липня 2020 14:00
А Я бачу що Ви даже логічно мислити не вмієте. Якщо Вам смішні Мої коментарі, але не смішні припущення силових структур (що в нього спільники і вибухівка на тілі), то чому тоді Ваші Експерти в ОДНІЙ ГАЛУЗІ не припустили що в Кривоша є снайперська гвинтівка з оптичним прицілом і чисто теоретично він зміг би вбити любого цивільного вплоть по периметру до гімназії № 4 і вулиці ШОпена???? Там пристрільна оглядовість була супер з автобуса. Чому довзволяли гуляти цивільним до ВНУ? Чому працювали всі магазини на проспекті Волі? Експерт хєров.
скептик до Васі Показати IP 23 Липня 2020 14:49
типова відповідь мєнта. чим аргументуєте ? ну як чим, АРГУМЕНТОМ.
Народна прокуратура Показати IP 23 Липня 2020 15:00
особисто мене бісять інтерв'ю заручників і їх родичів про крайню лояльність до них і лагідність терориста: і ліки з коньяком пропонував, і вибачався, і взагалі така "лапочка". При цьому негатив спрямовують на правоохоронців, які довго їх звільняли, журналістів, які недостатньо швидко поширювали дебільні неаргументовані забаганки цього придурка, і Президента, який, бачиш-но довго не виходив на контакт з цим Кривошем. Він половину доби тримав вас під дулом автомата!!! Люди, ви що божевільні?! Що з нашим суспільством не так?! І до Євробидло. Кажете, треба було просто навести на нього автомат і сказати підняти футболку, чи немає на ньому вибухівки. А якби у нього був саморобний вибуховий пристрій, розміщений в автобусі, і він його привів у дію, не звертаючи уваги на автомат спецназівця? Що тоді? Послатись на рекомендації видатного фахівця під ніком "Єробидло"? Не робіть безвідповідальних тупих коментарів з питань,в яких не розбираєтесь
Євробидло до Народна прокуратура Показати IP 23 Липня 2020 16:45
Якби у нього був як Ви кажете саморобний пристрій.... що би змінилося тоді якби вчинили так як Я писав і так як пишете Ви?
Батько Показати IP 23 Липня 2020 22:35
Лучанин ти дерево....!!!
123 Показати IP 25 Липня 2020 10:57
А на мою думку воно і краще, що люди думають, что все це вистава, бо головна мета терору це залякування. Для чого нам потрібно, щоб люди боялися їздити у транспорті, боялися взагалі виходити з дому? Якщо більшість вважає, що все театр, то хай так і буде.
Луцьк Показати IP 26 Липня 2020 06:29
"Після затримання вилучено арсенал зброї та вибухівки, револьвери...." По словах тих хто перебував в автобусі, вони казали що це був муляж...нехочу перечитувати в цій статті розбіжності але щось неможна звести "дебет і кредит"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus