USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Боротьба з африканською чумою: на Волині негайно відстрілюватимуть диких кабанів

21 Червня 2018 17:29
Забезпечити депопуляцію диких свиней негайно та незалежно від сезону полювання зобов’язують усіх користувачів мисливських угідь: частішають випадки загибелі диких свиней від африканської чуми вздовж кордону Польщі та України.

Про це йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 червня.

Про заходи з ліквідації спалаху африканської чуми диких свиней поінформував начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Богдан Лозинський. З його слів, серед країн-сусідів України немає жодної благополучної у плані африканської чуми свиней. Так, від початку року в Польщі зафіксували 1400 випадків, протягом останніх місяців 30 випадків зафіксували вздовж кордону з Волинською областю. Минулого тижня зафіксували випадок загибелі дикої свині за півтора кілометри від Дорогузьку. Фахівці прибули на місце та обстежили прикордонну смугу, виявивши при цьому ще трьох кабанів. Вже в неділю матеріали були на дослідженні в лабораторії у Львові, була підозра на африканську чуму.

Зі слів прикордонників, щоночі приблизно 50 кабанів мігрують з території Польщі на Волинь та у зворотному напрямку, тож ризик поширення африканської чуми величезний.

16-17 червня обстежили чотири населені пункти, подвір’я, під час обстеження загиблих та хворих тварин не виявлено. У понеділок скликали протиепізоотичні комісії в ОДА та Любомльській РДА, ухвалили план дій щодо недопущення поширення та ліквідації спалаху. У ще шести населених пунктів оглядали обійстя селян, в 11 селах провели збори, де розповідали про профілактику. У населених пунктах інших прикордонних районів, Шацького та Іваничівського, наразі не виявили гибелі і захворювань тварин на африканську чуму.


У Луцькому прикордонному загоні погодили список з 41 мисливця, які проводитимуть відстріл диких свиней в неблагополучному районі.

Головам РДА, ВОУЛМГ, Держеконіспекції, управлінню екології ОДА, враховуючи напружену ситуацію в області, хочуть доручити забезпечення проведення депопуляції диких свиней на території області незалежно від сезону полювання. Користувачів мисливських угідь закликають дотримуватися протиепізоотичної безпеки під час полювання та годівлі тварин, тушки відстріляних тварин на території неблагополучного району потрібно знищувати з дотриманням парвил, залучаючи працівників держпродспоживслужби. Луцькому прикордонному загону доручать обстежувати прикордонну смугу і в разі виявлення трупів кабанів допускати ветеринарів для відбору патматеріалу.

Голова ОДА Олександр Савченко нагадав, що у 2016 році на Київщині після того, як не захотіли відстрілювати диких кабанів, довелося спалити понад 100 тисяч свиней, що завдало відчутного удару по економіці. Тому для локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней у Любомльському районі комісія ухвалила негайно, від сьогодні, забезпечити депопуляцію диких кабанів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 22 Червня 2018 20:04
заодно відстріляють диких косуль, лосів, качок .... так, на всякий випадок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus