USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Борщовий набір» за рік подорожчав у 2,6 раза

7 Грудня 2021 16:56
Середня ціна інгредієнтів «борщового набору» у 2021-му зросла у 2,6 раза у порівнянні з груднем 2020 року. Експерти пояснюють таке суттєве подорожчання нестабільною ситуацією на агроринку.

Про це пише EastFruit, повідомляє УНІАН.

Зараз оптові ціни на моркву вищі за минулорічні удвічі, ціни на цибулю – у 2,5 раза, ціни на білокачанну капусту й буряк столовий – утричі.

Єдиним продуктом борщової групи, який за рік подешевшав, виявилась картопля. Середні оптові ціни на неї наразі на третину нижчі, ніж рік тому.

Однією з ключових причин такого зростання цін на «борщовий набір», за словами аналітиків, виявилось скорочення площ посівів через несприятливі погодні умови.

Водночас площі під картоплю, навпаки, фермери останні кілька років розширювали.

Інший фактор, який негативно вплинув на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, полягає у погіршенні прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові й олійні культури. «Це дозволило останнім наблизитися до прибутковості вирощування з гектара до овочів борщового набору», – пише видання.

При цьому, як зауважив економіст Андрій Ярмак, рівень ризиків у вирощуванні зернових набагато нижчий, ніж у вирощуванні цибулі, буряка, моркви чи капусти.

Також на вирощування овочів негативно вплинуло відкриття ринку землі. Ярмак стверджує, що відтепер аграрії буквально вимушені скуповувати землю, скеровуючи на це вільні ресурси, які інакше могли б бути інвестовані у сільськогосподарське виробництво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Правда Показати IP 7 Грудня 2021 18:51
Натаха мосійчук це заперечує.Ви брехуни і обмовляєте мого "найкращого" ніби президента,чи єрмака,чи кого...а.,.його.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus