USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Брехня, смерть, хабарі й наркотики: опублікували секретні документи про кампанію США в Афганістані

18 Грудня 2019 14:06
Американське видання The Washington Post опублікувало раніше засекречені документи про військову операцію США в Афганістані. Матеріал про це з’явився на сайті видання 9 грудня.

У Afghan papers: Секретна історія війни – сотні документів, які прямо свідчать про багато років брехні, вкрадені мільярди і тисячі смертей.

«У відвертих інтерв’ю високопоставлені офіційні особи США та інші, безпосередньо залучені у військові дії, піддали критиці те, як уряд (США, – ред.) і збройні сили не справлялися з конфліктом протягом 18 років, докладно описавши численні помилки, погані стратегії і корупцію, які характеризували цей конфлікт», – пише "Страна", посилаючись на газету.

Учасники інтерв’ю визнавали, що не змогли розповісти громадськості правду про війну в Афганістані.

Інтерв’ю проводилися співробітниками офісу Спеціального генерального інспектора з відновлення Афганістану (SIGAR) в рамках федерального проєкту, присвяченого вивченню причин невдач найтривалішого збройного конфлікту в історії США.

У кінцевому підсумку журналісти відкрили понад 2000 сторінок раніше неопублікованих нотаток і стенограм, де містилися 428 інтерв’ю, а також кілька аудіозаписів.

Документи ідентифікують 62 особи з опитаних, але SIGAR викреслив імена 366 інших. В юридичних зведеннях агентство стверджувало, що ці особи повинні розглядатися як інформатори, які можуть зіткнутися з приниженням, переслідуванням, помстою або завданням фізичної шкоди, якщо їхні імена стануть надбанням громадськості.

The Post вдалося визначити інших 33 людини, які були опитані, в тому числі кілька колишніх послів, генералів і чиновників Білого дому.

Washington Post отримав право опублікувати документи відповідно до Закону про свободу інформації після трирічного судового розгляду.

Газета підкреслює, що прийняла рішення опублікувати документи саме зараз, а не чекати остаточного рішення суду, «щоб інформувати громадськість, поки адміністрація Трампа веде переговори з талібами і розглядає питання про виведення 13 тисяч американських військових, які залишаються в Афганістані».

Видання стверджує, що документи також суперечать публічним заявам президентів, військових командирів і дипломатів США, які рік за роком запевняли американців, що вони домоглися прогресу в Афганістані і що в цю війну варто було залучатися.

Деякі чиновники описували «явні і послідовні зусилля уряду США щодо умисного введення в оману громадськості».

З документів випливає, що у військовому штабі в Кабулі і в Білому домі було «звичною справою» спотворювати статистику, щоб створити враження, що Сполучені Штати виграють війну, хоча це було не так, відзначає видання.

Глава SIGAR Джон Сопко заявив Washington Post, що документи показують, що «американському народу постійно брехали».

З’ясувалося, що США витрачали величезні суми грошей, намагаючись змінити ситуацію в Афганістані, проте закривали очі на корупцію.

Один неназваний керівник із Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) припустив, що 90% витрачених коштів були витрачені даремно.

«Ми втратили об’єктивність. Нам дали гроші, сказали витратити, і ми зробили це без причини», говорить він.

Один невідомий підрядник сказав урядовим інтерв’юерам, що він повинен був видавати по 3 мільйони доларів в день на проєкти тільки в одному афганському районі, приблизно розміром з округ США. Одного разу він запитав конгресмена, який його навідував, чи може він відповідально витратити такі гроші в Штатах?

«Він сказав, чорт візьми, ні. Ну, сер, ви ж щойно зобов’язали нас витрачати їх тут, і я роблю це для спільнот, які живуть в брудних хатинах без вікон», – заявив обурений підрядник.

З 2001 року Міністерство оборони, Державний департамент та Агентство США з міжнародного розвитку витратили або присвоїли від 934 до 978 мільярдів доларів.

Таку оцінку витрат з поправкою на інфляцію дала Нета Кроуфорд, професор політології в Університеті Брауна.

За останні 18 років Сполучені Штати витратили близько 9 мільярдів доларів на боротьбу з наркотиками, але афганські фермери вирощують більше опійного маку, ніж будь-коли.

За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, в минулому році на частку Афганістану доводилося 82% світового виробництва опію.

Оприлюднені документи включають понад 400 інтерв’ю з військовими, дипломатами і чиновниками. Публікація The Washington Post показує, що високопоставлені чиновники США не розповідали правду про війну в Афганістані протягом багатьох років військової кампанії, роблячи райдужні, але брехливі заяви. Вони приховали докази того, що війна фактично програна.

За наведеними виданням даними Міністерства оборони, з 2001 року понад 775 000 американських військовослужбовців були направлені до Афганістану, причому багато хто неодноразово. З них 2300 осіб загинули і 20 589 були поранені в бою.
Газета привела записки Дональда Рамсфельда, міністра оборони в адміністрації Джорджа Буша-молодшого. У них підкреслюється, що спочатку у США не було чіткої стратегії в Афганістані.

Десятки інтерв’юерів підтвердили це, повідомивши, що багато ініціатив американців в Афганістані були приречені на провал, оскільки США не мали чіткого уявлення про країну.

«Я не розумію, хто погані хлопці в Афганістані», – писав Рамсфелд.

Чиновники США допомогли знищити легітимне афганський уряд, за який вони публічно боролися.

Судді, начальники поліції і бюрократи вимагали хабарі, і багато афганців відвернулися від демократії і звернулися до талібів для забезпечення порядку.

У серпні телеканал NBС повідомляв, що Трамп раніше озвучував своїм радникам намір вивести американські війська з Афганістану до президентських виборів 2020 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Андрій Показати IP 18 Грудня 2019 15:26
Ви про росєю напишіть скільки вони в Афганіста, Сирію, Донбас влили і що від того змінилося
ввв до Андрій Показати IP 18 Грудня 2019 16:33
Навчися писати без помилок.
Андрію Показати IP 18 Грудня 2019 18:08
Твоє свято давно закінчилося! Харош бухать, чи вже бєлка прийшла? Совєти в ДРА школи, греблі і заводи будували, а твої пєндоси макові плантації тільки розширяють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus