USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Будівництво школи на Волині заморозили на фінальній стадії. Коли відновлять роботи?

30 Травня 2023 15:28
У селі Піща Шацької громади діти не можуть приступити до навчання в новенькій школі, яку звели в рамках проєкту «Велике будівництво». Навчальний заклад майже готовий, але будівництво заморозили.

Мешканці села чекали на новий навчальний заклад із 1967 року. У 2019 році тут розпочали будівництво, яке на фінальній стадії заморозили майже рік тому, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Школа на березі озера Піщанське мала стати опорною для учнів кількох сіл. Навчальний заклад уже міг би приймати дітей, однак не завершено спортзал, актову залу і не виконано дрібні роботи.

Як розповідають учителі, також є недоліки в будівництві, які необхідно виправляти.

Нині невідомо, коли школу доведуть до фінішу.

«Школу не здають через забудовника. Забудовник не виконав свої обов’язки вчасно, і державне фінансування в нього відібрали. Він помер. Фірма перейшла дружині. Я розмовляв із нею. Вона сказала: буде фінансування, будемо продовжувати добудову школи», – говорить староста Піщанського старостинського округу Петро Мегель.

До повномасштабної війни піщанські учні вчилися в дві зміни у старій школі, яку реставрували.

«Ця школа побудована 1913 року як початкова. До неї були добудовані інші приміщення. Коли розпочалося будівництво, приміщення були реконструйовані, знесені. Ми лишилися тільки в одному корпусі. Є ще один, але він – в аварійному стані. Зараз у школі навчається 151 дитина. Навчання дистанційне», – розповідає директорка Піщанського ліцею Любов Ковальчук.

Коли заморозили будівництво школи, виникла ще одна проблема. Поки не добудують навчальний заклад, не можна облаштувати укриття, яке, до речі, громада готова створити за власні кошти. Не можуть розпочати роботи через те, що вся територія, де зводять школу, перебуває в оренді управління комунального будівництва.

«Зараз уся територія перебуває в управління комунального будівництва. Як передадуть нам, тоді ми матимемо право. Якщо ми будемо створювати укриття, нам потрібно з нуля робити проєктну документацію», – зазначає староста Петро Мегель.
Школу зводило ТзОВ «Луцькомунбуд». Власник підприємства помер. І зараз Піщанська громада контактує з його дружиною Іриною Швець.

«Наша фірма не закінчила договір. Він триває. Коли повернеться фінансування, закінчиться в державі війна, ми повернемося до цього питання», – говорить вона.

Ірина Швець переконує: коли будівництво завершать, має відбутися комісія, і підрядник готовий ліквідувати всі порушення, які вона виявить.

Нагадаємо, школу в селі Піща мали добудувати за кошти ДФРР. Загальна кошторисна вартість будівництва становить 56 мільйонів гривень. У 2021 році на зведення школи передбачили 28 мільйонів, із яких кошти державного бюджету – понад 25 мільйонів та кошти місцевих бюджетів – близько трьох мільйонів гривень. Завершити всі будівельні роботи планували 31 грудня 2021 року.

Проте 8,9 мільйона гривень ДФРР повернули до державного бюджету. Левова частка цих грошей – кошти на будівництво школи в селі Піща. Причиною повернення коштів став ненадійний підрядник.

ТзОВ «Луцькомунбд» у 2018 році виграло тендер на реконструкцію школи, запропонувавши найнижчу ціну – 48,8 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus