USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Час карантину може стати незапланованою відпусткою з неочікуваними результатами», – психіатр з Луцька

7 Травня 2020 20:44
Нинішня ситуація з пандемією коронавірусу підірвала наші уявлення про безпеку. Люди все більше відчувають тривогу, страх, паніку. Психіатр, психолог, який практикує гештальт-підхід, Василь Карабан в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповів, як відрізнити звичайний стан тривоги від панічної атаки, що може спричинити такі стани, а також порадив, як давати собі раду й не панікувати, навіть опинившись у самоізоляції.

Що таке тривога з погляду психіатрії?

Тривога – це суб’єктивне відчуття, що виникає в ситуації, коли людині безпосередньо загрожує небезпека. Вона характеризується відчуттям внутрішнього напруження, неспокою, тривожного очікування песимістичного розвитку подій.

Але ж тривога – не таке й погане відчуття, адже коли людина її не відчуває, це також може зашкодити.

Так, наявність тривоги дуже важлива для нас, адже вона сигналізує про те, що виникла якась загрозлива ситуація. Це дозволяє нам мобілізуватися, щоб уникнути небезпеки.

Тривога може бути корисною, а може – шкідливою?

Усе залежить від її інтенсивності, тривалості, частоти, від того, наскільки вона заважає чи не заважає людині жити. Патологічна тривога тривала в часі, людина не може її приборкати, ця тривога просто поглинає її. Часто вона перебільшена, тобто людина її переживає через подію, ймовірність якої дуже низька.

В умовах пандемії вчені говорять про те, що вірус тривожності шириться швидше, ніж коронавірус.

Погоджуюся з цим. Особливо це стосується тих, хто має змогу поширювати інформацію, посилюючи паніку. Зауважу: якщо звернутися до статистики, то смертність від коронавірусу не є такою високою, а от інформаційна перенасиченість з цього питання посилює тривогу. Люди зазвичай схильні прислухатися до того, хто для них є авторитетом. Блогери тут займають певну нішу. І часто через незнання, але завдяки авторитету вони розповсюджують отой вірус тривожності.

Як визначити, що межу адекватної тривожності перетнуто і в людини вже є якась клініка?

Спочатку треба з’ясувати, чи ці тривожні думки заважають людині жити. У нормальному варіанті тривога допомагає зреагувати на якусь загрозу, і коли ця ситуація стабілізується, то й тривога спадає. Але бувають моменти, коли людина сама не може впоратися з тим рівнем тривоги і вона починає негативно впливати на її життя. Тут уже потрібна допомога фахівця.

Такі психічні розлади можуть впливати і на фізичний стан та виявлятися у вигляді кашлю, задухи, чи не так?

Якщо йдеться про панічну атаку, то це піковий пароксизмальний напад. Він якраз і характерний відчуттям задухи, прискореним серцебиттям, можуть підкошуватися ноги, перед очима все пливти тощо. Коли це тривожний розлад, то періодично може виникати відчуття задухи, людину може кидати в холодний піт.

Карантинні обмеження та правила, як-от часто мити руки, проводити вологе прибирання, ходити в масці, не відвідувати місця,в яких раніше отримували задоволення, певно, також накладають певний відбиток? Буває, що в людей це доходить до абсурду.

Є вид психічного розладу, для якого характерне нав’язливе постійне миття рук, перевіряння того, чи зачинив двері, чи вимкнув праску. Ситуація з карантином не збільшує частоту виникнення таких розладів, але посилює рівень тривоги і спричиняє потребу збільшувати контроль та частоту цих дій.

За звичайних обставин, якби нам запропонували кількатижневий відпочинок, ми сприйняли б це з радістю. Але в умовах карантину створюється таке відчуття, ніби нас примушують бути вдома. Це якось впливає на психіку?

Так, звісно, впливає. Цікавий феномен, що зараз дуже сповільнився темп життя. Швидкий його темп – хороший спосіб тривогу або не відчувати, або не дозволяти їй опанувати собою. А зараз через наявність вільного часу, якого стало дуже багато, люди можуть відчути тривогу. Потім запитують себе, від чого вона береться, що з нею робити, про що це свідчить тощо.

До чого може призвести надмірне самоізолювання?

Це все дуже індивідуально. Для когось це рай, що ніхто не зачіпає, можна посидіти вдома. А для людей більш активних, комунікабельних це створює складнощі. Благо, соціальних мереж нам ніхто не забороняє, тож можна спілкуватися в такий спосіб. Час карантину може стати незапланованою відпусткою з неочікуваними результатами: хтось відкриває в собі нові таланти, хтось пробує те, що все життя хотів спробувати, але не мав часу, хтось налагоджує стосунки. Щодо самоізоляції, то вона може вплинути на людину і позитивно, і негативно. Переживання самотності є дуже складним, людина починає роздумувати на філософські теми про сенс життя, свою місію в світі. Але якщо навіть у самоізоляції вона знаходить способи поспілкуватися, хобі, нові інтереси тощо, то вимушена самотність не матиме такого негативного впливу.
Уже чуємо, що за час карантину побільшало залежних від ґаджетів, так званих тихих алкоголіків. У декого тривога провокує агресію і нетерпимість навіть до власних дітей, багато хто вдається до медикаментозного самолікування. Чи варто це робити й намагатися самостійно позбутися цього стану за допомогою ліків?

Я вважаю, що самолікування – точно зайва річ. Призначення медикаментів у таких станах – це компетенція психіатра. Деякі препарати можуть спричиняти залежність, є й інші негативні наслідки самолікування. Сумно бачити, що люди на форумах цікавляться дією тих чи тих препаратів. З одного боку, вони докладають зусиль, щоби знайти собі допомогу, але шукають її трохи не в тому місці. Усе-таки варто наважитися звернутися до лікаря, поговорити з ним і дістати компетентну оцінку свого стану та не вдаватися до самолікування.

Коли треба звертатися до психолога, коли – до психотерапевта, а коли – до психіатра?

Психіатр – лікар, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні саме психічних захворювань. Він не пояснює людині, чому вона так живе і що їй робити, він більше оцінює психічний стан, встановлює діагноз і призначає ліки. Психотерапевт за допомогою розмови, своїх навичок і знань допомагає людині зрозуміти, що з нею відбувається. Це тривала робота, скерована на глибинні механізми і розуміння процесів, що визначають життя людини. Психологи також багато розмовляють з клієнтами та використовують різноманітні техніки, це більше консультативна робота. До психіатра я радив би звертатися, коли є суттєві ознаки захворювання – чи та сама тривога, чи пригнічений настрій упродовж тривалого часу тощо. До психотерапевта рекомендував би звертатися, коли загалом людина може давати собі раду, але її, наприклад, не влаштовує якість власного життя. Зазвичай психіатри та психотерапевти співпрацюють, то не буде великої біди, коли людина звернеться до психотерапевта, бо він за потреби скерує її до лікаря.

Можливо, є якась така собі шкала, за якою можна розпізнати, до кого звернутися?

Такої шкали немає. Я пояснив би простіше. Фактично, психіатр – лікар, який виписує медикаменти. Ліки – це досить швидкий спосіб зменшити симптоматику. Але вони не змінюють людину, її досвід, її сприйняття. А психотерапія – це якраз спосіб розв’язати проблему, але він значно триваліший. Щодо визначення свого стану, то є опитувальники, за якими, скажімо, можна визначити рівень тривожності.

На телебаченні чимало реклами, в якій пропонують антистресові препарати. Чи можна їх вживати ситуативно?

Це залежить від групи препаратів. Загалом, я негативно ставлюся до такої реклами. Бо люди можуть купувати ці ліки й вживати їх, не знаючи дозування й того, скільки часу їх можна приймати. Сумнівно, що це буде дуже ефективно. Перш ніж купувати собі ліки, варто звернутися до сімейного лікаря, якщо йдеться про якийсь легкий тривожний розлад. Коли стан серйозніший, призначати медикаменти – компетенція психіатра. Хочу зазначити, що часто з короткочасних тривожних станів можна вийти, не застосовуючи медичних препаратів.

Препарат «Магне В6» також вважають протистресовим засобом. Чи справді це так? Чи можна його вживати без рекомендації лікаря?

Вітаміни групи В корисні. Не скажу, що він матиме дуже серйозний вплив, але для самозаспокоєння і невеличкої стабілізації годиться. Але це не панацея.

Якщо не застосовувати медикаментів, у який спосіб можна зняти цю тривожність?

Якщо тривогу розглядати як якийсь певний сигнал, то варто запитати себе, що ж її спровокувало. Оптимальний вихід – баланс між контролем і власним безсиллям. Дуже добре, коли є розуміння того, що від мене залежить у конкретній ситуації. І тоді людина не бере на себе більше, ніж може, й настає певне заспокоєння.

Порекомендуйте вправи – фізичні, дихальні – які зможуть відволікти й допомогти подолати тривогу.

Передусім це достатній сон, бажано – збалансоване харчування. Дуже важлива фізична активність. Звісно, за нинішніх умов маємо для цього дещо обмежені можливості, але за бажання можна знайти для себе підходящі формати й види активності. Добре допомагає сміх, це прекрасний спосіб знизити тривогу, напругу.

Нині доволі часто доводиться чути, що карантин аж занадто впливає на психіку дітей. Вони не мають змоги гуляти, грати в ігри, спілкуватися, навчання відбувається в іншій формі. Що порадите в цій ситуації?

Слід виходити з того, що в нормі здатність дорослих давати раду якимсь ситуаціям вища, ніж у дітей, які є вразливішими. Вони можуть більше постраждати не так через якісь обмеження, як через цілу низку обов’язків і вимог, що на них звалилися. У цей час важливо бути до них особливо уважними. Тут не йдеться про те, що їх треба надто балувати, просто варто давати їм більше хорошого людського ставлення – частіше обіймати, висловлювати підтримку. Це може мати великий позитивний ефект, бо тоді дитина відчуває присутність батьків і свою цінність для них. Ще одна особливість карантину – те, що людям доводиться перебувати в одному просторі тривалий час. І підвищений рівень агресивності чи суперечки виникають саме через це. З точки зору психотерапії, кожному потрібен особистий простір, можливість побути на самоті, а в умовах карантину це ускладнюється. Це також є нормально, це ситуативно. І я думаю, що в міру того, як карантинні обмеження будуть зменшуватися, люди трохи віддалятимуться одне від одного, відпочиватимуть, і тоді все повернеться на місця. А загалом – прислухайтеся до себе, любіть себе й бережіть, знаходьте те, що приносить вам задоволення, тоді з психічним здоров’ям усе буде гаразд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
Юра Показати IP 7 Травня 2020 21:55
Псіх рідкосний)
Павло до Юра Показати IP 8 Травня 2020 11:35
А з чого такі висновки? Слова голосні, а аргументів нуль. Чи ви вказали свою характеристику?
Саша до Юра Показати IP 8 Травня 2020 11:55
Юра, тобі вже і лікар певно не допоможе. Не позорь своїх батьків.
санітар до Юра Показати IP 8 Травня 2020 19:48
"Юра", очевидно, ще в памперсі. Два слова - чотири помилки ((псіх - псих, рідкосний - рідкісний, зайва дужка і відсутня крапка у кінці речення). Отакі дурні-самоучки дають характеристики розумним людям.
Глядач Показати IP 7 Травня 2020 23:04
Врівноважений і поміркований чоловік, знавець своєї справи. А ті, хто надає занадто великої ваги covid19, нажаль, можуть стати його пацієнтами!
Ольга до Глядач Показати IP 8 Травня 2020 11:39
Дуже доступно все доносить. І я б хотіла на консультацію до цього лікаря. Бажаю успіхів і хороших людей у житті.
Оксана Показати IP 8 Травня 2020 13:23
Я спочатку читала статтю, але вже і відео переглянула. Корисні поради і легка подача інформації, приємний голос і це допомагає адекватно сприймати почуте. Бажаю люди бути нам добрішими і хай кожен займається справою, що до душі.
Ірина Показати IP 12 Травня 2020 13:35
Хороший лікар і людина. Особисто знайома. Кому потрібна консультація рекомендую. Знайти контакти можна в мережі інтернет.
катерина Показати IP 12 Травня 2020 14:11
Психіатр, 29 років неодружений, такий класний і неодружений, це сіймейка з причудами, повірте знаю їх дуже давно, тим карабанам самим би психологічна допомога не завадила б, все життя брешуть, а по факто тато все життя чиновником працює.
одружений до катерина Показати IP 13 Травня 2020 16:04
Катерина, навіщо ви розкидаєтесь такими "харектеристиками"? Вам нічим зайнятись? Приберіть власну квартиру, виперіть собі труси, приготуяте чоловіку (дітям, мамі. татові, сестричці), смачний фасолевий суп, і буде вам щастя. А головне - не будете мати часу копирсатись у чужій білизні.
катерина до одружений Показати IP 13 Травня 2020 22:27
Я не порпаюся, я констатую факт, зараз всім людям важко, дехто взагалі без роботи, а тут дитина держчиновника дає поради як і що кому робити, якби я незнала цю сімю я б не говорила, сім'я карабанів з достатком, бо тато чиновник все життя і раз депутатом був, має землі багато, забезпечив дітей житлом і всіма умовами і діти живуть без турбот, і от наприклад дають поради як непереживати при коронавірусі, але більшості людям не до коронавірусу, бо виживати треба, заробляти щоб сім'ю прокормити бо не у всіх тато головний будівельник міської ради, і не всім батьки купляють квартиру чи інше житло, приходиться заробляти і думати самому, і тоді вже тривога тільки одна, як вижити в умовах карантину.
Павло до катерина Показати IP 14 Травня 2020 09:53
Цікаво! Коментар від людини, яка навіть своє ім'я пише з маленької букви, без поваги до себе. Було б дивно прочитати щось хороше. якщо ви не задоволені рівнем свого життя запитайте в себе А що я зробила щоб жити краще? А що я зробила щоб жити так як ці люди? якщо хочеться висловити претензій до своїх батьків, що вони вам чимось не допомогли в житті то це краще робити не під цією статтею.
катерина до Павло Показати IP 14 Травня 2020 11:41
Спитайте в психіатрів, що з психічними проблемами попадають в лікарні якраз таки ті в кого забагато поваги до себе, бо часто коли життя б'є по замозакоханості декого, у нього починаються проблеми з психікою , бо він вийшов з зони комфорту і не пристосований до проблем і неможе переступити через своє его, взагалі якщо людина когось кохає більше ніж себе, тоді в неї не буде проблем з психікою. І ще ті люди які самі в житті чогось досягли, заробили на житло, створили сім'ю власну і несуть за неї відповідальність набагато психологічно стійкіші за тих кому тато і мама зробили тепличні умови.
Мішаня до катерина Показати IP 14 Травня 2020 18:20
"катька", а ти певно в невістки до них дуже хочеш, що тобі ніяк не дає спокою цей факт. А класний такий, бо неодружений! З твоїм ставлення до людей не скоро ти чоловіка знайдеш.
катерина до Мішаня Показати IP 17 Травня 2020 14:13
не скоро знайдуть це він і його сестра в них настільки великий рівень егоїзму, що вони навіть ні з ким більше трьох місяців не зустрічалися, цю сімю я знаю давно, він навіть пішов в психіатри бо в нього сособисті проблеми неможе собі пару найти, а ще в львові на конференції по жіночій психології їздив як експерт з жіночої психології, і все ніяк неможе знайти пару, бо кожна жінка впершу чергу, виберає самодостатнього, дорослого чоловіка який є пованістю незалежним і може забезпечити сімю, а цьому тато купив і квартиру і машину дав, сам нуль фактично, жінки таких відчувають інстинктинвно тому й не вибирають. А сестра його то взагалі в рожевих окулярах постійно, цю сімейку всі усичі і буяни знають.
Читач до катерина Показати IP 14 Травня 2020 18:25
Брешуть, що тато чиновник? Які не добрі люди. Нащо ж ти з ними діло маєш?
Наташа Показати IP 13 Травня 2020 09:05
А чого цей психіатр так часто кліпає очима коли йому запитання задають?явно є внутрішні проблеми у чоловіка.
Ксюха Показати IP 14 Травня 2020 12:07
Все правильно, що люди правду починають говорити Луцьк як велике село тут один одного всі знають, в нього є сестра оля, так та взагалі по декілька разів на рік їздила по закордонах відпочивати, живуть як вареник в маслі бо тато чиновник.
Павло до Ксюха Показати IP 14 Травня 2020 12:21
Так це ж прекрасно. Бажаю цим людям побільше подорожей. А який зв'язок його професійних навиків з вашими словами не розумію. Татові здоров'я і це правильно, що батьки турбуються про рівень життя своїх дітей. А ти напевно її подруга, яку жаба давить, що в дівчини все в житті як би ти хотіла та нічого для цього не зробила.
Ксюха до Павло Показати IP 14 Травня 2020 12:36
Саме тому що так сильно тато турбується, і він і його сестра, без пари, щоб людина подорослішала і стала самостійною, вона всього повинна досягати сама.
Павло до Ксюха Показати IP 14 Травня 2020 12:52
Тебе хочеться пожаліти і навіть дати грошей. Пиши карту я тобі допоможу. А те, що молоді люди не афішують свої особисті відносини, як на мене не робить їх нещасними або не гарантує їх відсутності.
Ксюха до Павло Показати IP 14 Травня 2020 13:05
Захиснику, в мене є знайомі з міської ради, то я знаю його сім'ю і чим відомий їх тато, мовчав би вже.
Павло до Ксюха Показати IP 14 Травня 2020 13:16
Я не знаю таких деталей. І зовсім не захисник. Спілкування приносить радість, коли людина розумна. Чого і тобі бажаю. Хай щастить і пам'ятай про Закон Бумерангу.
Ксюха до Павло Показати IP 14 Травня 2020 13:40
І де ти тут бачиш розум, в нормальних країнах людям давали фінансування на період карантину, бізнесам знижували податки взагалі, і щей давали кошти на підтримку бізнесу, щоб люди не панікували і мали на що жити, а у нас нічого не дали, люди вратили багато, так щей отакі молоді психіатри діти чиновників говорять людям не панікуйте, зберігайте спокій, знаходьте собі нові заняття, це звісно дуже добре говорити.
Павло до Ксюха Показати IP 14 Травня 2020 14:16
Ти пишеш толкові речі, але ж не психіатри приймають рішення про фінансування, підтримку бізнесу... Ніхто нікого не змушує шукати нові заняття, це ж рекомендації.
Туся Показати IP 14 Травня 2020 22:28
Цікавий психолог. Навіть коментарів багато)))))І не важливо що пишуть, але пишуть.
Сюзі Показати IP 15 Травня 2020 11:12
Антиреклама краще будь-якої реклами та рекомендацій. Вже шукаю контакти і мрію про консультацію молодого, успішно фахівців з хорошої сім'ї.
Людмила Миколаївна Показати IP 15 Травня 2020 11:22
Божої опіки цій сім'ї. Хай усі злі слова перетворяться у успіх та силу. Якщо хлопець дійсно не одружений хорошу і люблячу тоді дружину, милих здорових діток і батькам довгих років життя.
катерина до Людмила Миколаївна Показати IP 15 Травня 2020 23:02
Шановна Людмило, психіатр це така професія яка неможе ніяк бути молодою, молоді неодружені люди які щей в житті нічого самі не зробили не можуть бути фаховими пихологами і психіатрима попри будьякі дипломи, життя це така штука, сенс якого починаєш тільки з віком і з часом, і бажано щоб це було не однобоко тобто без предвзятості, а сучасна психологія і психіатрія має свої правила, а фактично правил не існує в кожної люди свій слях до пізнання світу цього, і ніхто тебе нікуди не направить ніякі психологи і психіатри поки ти сам чи сама не почнеш думати і аналізувати, своє життя і все що тебе оточує і головне це вміти ставити себе на місце інших.
Людмила Миколаївна до катерина Показати IP 16 Травня 2020 13:49
Доню, сходи в храм при нагоді. Сповідуйся. Свічку постав. Хай Бог подарує добро тобі в серце.
катерина до Людмила Миколаївна Показати IP 17 Травня 2020 14:03
Жіночко, при карантині в храми не ходять! Я в бога не вірю, і в бога нічого не прошу! Тільки сама на себе розраховую по життю
Людмила Миколаївна до катерина Показати IP 20 Травня 2020 21:18
От через таке ставлення то Творця і переживаємо такий важкий час. Одностатеві шлюби, зміна статі, не хрещенні діти... Хто просить, вірить той живе в гармонії з собою в відповідно і в достатку і я не про гроші.
Мішаня до катерина Показати IP 16 Травня 2020 19:05
Не уважна чи погано бачиш. Напишу ще. "катька", а ти певно в невістки до них дуже хочеш, що тобі ніяк не дає спокою цей факт. А класний такий, бо неодружений!
Андрій Петрович Показати IP 15 Травня 2020 13:15
Оце успіх. Мої вітання лікарю! У всіх сферах замінили.
катерина Показати IP 15 Травня 2020 22:55
Наскільки в нас багато нерозумних людей, молоденький психіатр син чиновника такі овації заслуговує ніби, а як же лікарі інфекціоністі, ті хто в тубдиспансері працює, хірурги? оце так народ, я в шоці, ця країна приречена, коли народ керується одними емоціями а не головою, проблеми психіатрії це впершу чергу проблеми суспільства, люди психічнохворими стають від впливу суспільства і оточення і несприйняття, подивіться приклад європи там дуже мало психоневрологічних диспансерів.
Ярослав Показати IP 16 Травня 2020 14:01
Стаття цікава. Поради практичні. А от стаття під статтею ще краще. Сподіваємося побачити не одне інтерв'ю цього чоловіка і особливо цікаво через декілька років. Професійного розвитку і мудрих людей на життєвому шляху.
Орест Показати IP 16 Травня 2020 16:04
Кожна людина яка прийшла в цей світ заслуговує на овації, на професію, яку обрав, на те щоб мати батьків, на можливість говорити, кліпати очима, одружуватися коли забажає, їздити закордон, ходити на телебачення, давати поради... Не путайте грішне з праведним.
катерина до Орест Показати IP 16 Травня 2020 19:24
А лікарі іншого профілю які ризикують власним життям не заслуговують? Ви знаєте цю сімю особисто, і хто його тато і що робив? а я знаю особисто і дуже давно!!!Там діти на всьому готовому, все завдяки тому, що тато чиновник.
Орест до катерина Показати IP 16 Травня 2020 21:20
Усі заслуговують, навіть така людина як ви, Катя, хоча навряд ви смілива аби власне ім'я написати. Стаття має вузьких охват інформації, однозначно нічого поганого чи нереально собою не транслює, не ображає нікого, не знецінює. А якісь особисті притензії сходіть і скажи їм в очі. Особисто мені не приємно читати ваш коментар на мій. До цього він не був адресований вам, а моя думка про вище прочитане. Тому не маю наміру більше з вами спілкуватися.
Ксюха до Орест Показати IP 16 Травня 2020 23:09
все нормально, не одна я їх знаю, повір в Луцьку є достатньо професійних і фахових людей які життя рятують, роблять складні речі кожен день, ризикують життям і їх так не афішують, а це просто дільничний психіатр і все, цих карабанів знаю від родички з села, жити в селі найкраще стали, і появився достаток і нерухомості в місті, коли батько його посаду в Луцьку отримав, а тут медсестри отримують 5000грн зарплати ти досі не вкурив, і прикро, що таких фахівців і сімейок по країні безліч тому ми так живем.
Машиніст Показати IP 16 Травня 2020 19:24
Чоловік на своєму місці і як лікар, і як син. А всі баби люблять сплєтні. Кожному свій хліб.
Ксюха Показати IP 16 Травня 2020 19:47
Люди, що ви городите, лікар дільничний психіатр, в якого в голові ще юність судячи з таких поверхносних порад, полив водичку а не інформацію а тут вже такі самі підтримують, і він і його сестра без тата свого пропадуть, все на батькові тримається, в батька велика зарплата, звязки, можливості, є достатньо землі і майна, а діти нічого не досягли самі і все скоро обом 30 років буде, така доля у всіх дітей чиновників, вони роблять тільки візуально гарну картинку про себе, а за нею нічого немає.
Машиніст до Ксюха Показати IP 16 Травня 2020 21:29
Іди городи своє подвір'я, а кожен має право, що думає написати. Не ти одна така вумна. Стаття про тривогу і як з нею жити, а не автобіографія людини. Всі послухали, прочитали хто забув, хто взяв для себе щось.
Ксюха до Машиніст Показати IP 16 Травня 2020 22:57
Ти не розказуй ми знали і бачили ми таких лікарів, не хвилюйтесь як побороти тривогу, це тобі може кум твій розказати за 100грам, те саме що цей фахівець розказав, справжні фахівці зараз боряться з реальними проблемами і не тільки з коронавірусом єдиним, у луцьку є безліч талановитих фахівців які кожен день оперують наприклад чи допомагають людям, а цей хлопчик просто дільничний психіатр, є інтервю головного інфекціоніста тут і то такого шквалу немає як у цього хлопчика, народ дуже добре ведеться на позитивку картинку яку городить цей психолог ніби вірус не такий страшний не панікуйте, живіть як жили, от росіяни так жити і тепер на третьому місці по коронавірусу...
Машиніст до Ксюха Показати IP 16 Травня 2020 23:32
Іди сама пий з своїм кумом. Тепер про тебе понятна картина, Алкашня без забору. А хлопець по простому для народу говорить. Зелене світло таким хай буде. Дивно, що ти того інфекціоніста не підтримала. А вірус і справді роздутий. Пів України об'їхав і ні від кого не чув, щоб серед своїх таке бачили.
Евген Показати IP 20 Травня 2020 21:20
Гарно висвітлена тема. Розвитку і кар'єрного росту не зважаючи на перешкоди.
Таня Показати IP 15 Вересня 2020 22:05
Дайте контакти лікаря, хто знає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus