USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому африканські країни такі бідні?

11 Липня 2020 10:59
Не секрет, що Африка багата на природні, земельні і людські ресурси. Однак переважна більшість африканських країн є найбіднішими державами в світі, 70% населення континенту живе в злиднях, а голод і хвороби є постійними супутниками африканського суспільства. Чому ці держави, незважаючи на економічний потенціал, такі бідні у матеріалі novosti-n.

Чим багата Африка?

Чорний континент містить колосальні поклади мінеральної сировини (марганець, боксити, хроміти і т.д.), паливної сировини, кобальтових і мідних руд, золота, платини, алмазів, фосфоритів, урану і безлічі інших корисних ресурсів.

Такі країни як Нігерія, Намібія, Ботсвана, Зімбабве, Замбія і деякі інші входять до п’ятірки світових лідерів з видобутку дорогоцінних металів, нафти і газу.

Загальна площа Африки становить майже 30 млн. кв. км. Незважаючи на велику кількість пустель і напівпустель, земельні угіддя, які можуть бути використані в народному господарстві, становлять 9 млн. кв. км. Для порівняння, це трохи більше, ніж вся площа Бразилії. Сільське господарство є основою економіки переважної більшості африканських країн.

Крім того, в Африці найвищі темпи приросту населення. Середній природний приріст в африканських країнах становить 28 осіб на 1000. Наприклад, в Китаї природний приріст становить 5 осіб на 1000, а в Росії – всього 1.

Теоретично, маючи подібні ресурси, африканські країни могли стати найбагатшими регіонами світу. Незважаючи на це, з 55 країн економічно розвиненою можна назвати лише одну – ПАР. Чому так сталося?

Проблеми африканських держав:

Причинами бідності є відразу кілька фатальних для економіки факторів.

Політична нестабільність

Історично так склалося, що після набуття колоніями незалежності, на континенті досі не вщухають внутрішні збройні конфлікти.

Раніше державні кордони визначали метрополії. Вони встановлювалися на основі сфер впливу тієї чи іншої європейської держави і мали мало спільного з кордонами етнічними. В результаті одне й те ж плем’я могло опинитися на території двох, а то й трьох самостійних чорних держав. Це породжує національні конфлікти і переміщення біженців.

Чималу роль також зіграла боротьба за владу в молодих державах. У другій половині XX століття СРСР і США активно втручалися в ці конфлікти, підтримуючи сторони протистояння.

В результаті єдиною державною структурою, яка отримала розвиток, стала армія. Аморфні і малограмотні управлінці ставали легкою жертвою армійських генералів. Вони здійснювали військові перевороти і привласнювали собі всі багатства. Зрозуміло, це ніяк не стимулювало економіку.
Безграмотність населення

З огляду на, що в період колоніального минулого національна наука в Африці не розвивалася, то в державах склався непрофесійний і неефективний бюрократичний апарат.

Для підняття економіки потрібні кваліфіковані фахівці. Однак, половина дітей в чорній Африці, особливо дівчатка, навіть не отримують шкільної освіти.

Університети державою майже не фінансуються. Низька оплата праці провокує хабарництво, несправедливість в системі кар’єрного просування викладачів і набору студентів, витік кадрів і, відповідно, слабкі знання випускників. При цьому африканці, які отримали освіту за кордоном, повертатися на батьківщину не квапляться.
Неефективне використання землі

Сільське господарство відрізняється малою продуктивністю і низькою товарністю. Основними проблемами є деградація земель, ерозія ґрунту, в результаті його неправильної обробки, і відсутність технологій, придатних для умов Африки. Хижацьке вирубування лісу порушило екосистему і зробила континент ще більш посушливим.

Все разом зумовлює низьку врожайність і голод. Голод супроводжують хвороби і висока злочинність.

Крім того, спостерігається скупка дешевих африканських земель іноземними державами, перш за все, Китаєм, США і Саудівською Аравією. Ці країни вирощують рис, пшеницю і овочі для власних потреб. Примітно, що врожайність на їхніх землях висока.
***

Сьогодні африканські країни намагаються вийти з кризи шляхом залучення інвестицій та іноземних фахівців. Так, наприклад, зуміла підняти економіку ПАР. Однак, для країн з нестабільною політичною ситуацією подібний прийом поки неможливий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 11 Липня 2020 12:17
з тих самих причин злиденна і Україна. купка олігархів розкрадає природні ресурси, а народ животіє
Активіст Показати IP 11 Липня 2020 13:14
Підходить для України, хоч вона і в Європі.
Андрій Показати IP 11 Липня 2020 14:20
Африканці в кращому положенні ніж ми. В них тепло і не треба за газ платити. В нас чим ближче до зими, тим більше схем впроіаджують. То транспортування, то перехід на кілоджоулі, тепер вибір постачальника газу. І все для блага людей.
лк Показати IP 11 Липня 2020 19:12
нас спасает Коммунистическое наследство
Свіноборонпром Показати IP 11 Липня 2020 19:33
Абсолютна більшість з них мають рівень життя вище за наш, от тільки смертність за нашу вища лише в ПАР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus