USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Чому дорожчають овочі й чи будуть волиняни платити по 100 гривень за десяток яєць

14 Жовтня 2022 14:28
Звістка про те, що ціни на курячі яйця можуть сягнути до 100 гривень, збентежила волинян. І все ніби й реально, бо вартість цього продукту в магазинах нині вже коливається від 49 до 70 гривень за десяток.

Утім зросли в ціні, кажуть експерти, не лише яйця. З початку року на чверть здорожчав увесь продуктовий кошик,йдеться у сюжеті 12 каналу.

Продавці на одному із луцьких ринків розповідають, що, на жаль, ціни на яйця щодня й справді не зменшуються. Радше – навпаки.

«Минулого тижня фермерські курячі яйці вартували 60 гривень за десяток, цього – вже 63. Загалом ціни зросли на 3-5 гривень», – каже один із продавців.

Чоловік запевняє, що сподіватися на те, що яйця здешевшають найближчим часом, – марно. Каже, що від високих цін покупці жахаються.

Пенсіонерка, яка прийшла на ринок по продукти, каже, що для неї й нинішні ціни – високі, тому придбати навіть десяток яєць стало розкішшю.

«Багато яєць вже не візьмеш, штуки два-три. Наприклад, хочу зробити млинці, то взяла баба два яйця, жменю борошна та пів склянки молока. А як велика сім’я, діти, то ви вибачте…» – обурюється жінка.

Вона дадала, що приходить по продукти на ринок лише раз на місяць, бо на більше не вистачає коштів.

Читати ще: Врожаю гречки вистачить на весь рік: в Україні прогнозують зниження цін

Натомість експерти кажуть, що зростання цін на яйця взимку – вже тренд, бо вирощування курей цієї пори року дещо ускладнене.

«Зростають витрати на електроенергію, бо ж їх (курей, - ред.) треба відігрівати і тримати в теплі. Високі ціни на електроенергію та доставку будуть впливати на ціну на цей вид продукції», – каже завідувачка кафедри фінансів ВНУ ім. Лесі Українки Олена Стащук.

Окрім яєць, зросли ціни й на деякі продукти так званого борщового набору. Наприклад, кілограм цибулі нині вартує близько 35 гривень, тоді як торік вона коштувала 10 грн за кілограм.

Читати ще: Яйця здорожчали вдвічі: яка ситуація із цінами на Волині

Водночас ціни на моркву, картоплю та буряк порівняно з минулорічними не змінилися, а вартість капусти зменшилась до 10 гривень (у 2021-му кілограм капусти коштував близько 25-30 грн).

«Воєнний стан призводить до порушення логістичних шляхів, якими привозять продукти до певних міст, відтак зростає й вартість доставки», – каже експертка Олена Стащук.

Серед решти причин зростання цін вона виокремлює окупацію населених пунктів країни та курс долара.

Економістка каже, що найбільш складно буде з продуктами, на які є попит, але яких не вистачає на ринку. Серед таких – цибуля та томати, які вирощували у південних областях України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
підКаблук Показати IP 14 Жовтня 2022 17:32
"Загалом ціни на яйця зросли на 3-5 гривень" - волиньпост разом з базарником МАРЯТЬ! За 1,5 місяця ціна стрибнула від 30-35 до 60-70 за десяток! Достойна заміна - ГАРБУЗ. Якщо пекти тісто. Решті МожноВладців побажаю щоб їх внуки все життя використовували ГАРБУЗ як замінник курячих яєць. Чухайте яйця далі, процес розвивається з геометричною прогресією...
підКаблук Показати IP 14 Жовтня 2022 18:16
*волиньпост разом з базарником МАРЯТЬ!* - пальці випередили думки. "волиньпост" малося на увазі volynnews з постом про Яйця разом з базарниками МАРЯТЬ. Часопис "Волиньпост" тутечки ні до чого.
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2022 19:16
всі такі вумні на пояснення. причина зростання цін завжди одна: група зацікавлених осіб заробляє гроші. на якому етапі товарно-логістичного ланцюга це відбувається - не важливо. лохом завжди буде роздрібний покупець в магазині/на ринку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus