USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Чому Еквадор видав Джуліана Ассанжа і що з ним буде далі

11 Квітня 2019 20:36
Сьогодні посольство Еквадору в Англії видворило засновника сайту Wikileaks Джуліана Ассанжа. Він жив в посольстві як політичний біженець протягом семи років. Британська поліція відразу заарештувала одного з найяскравіших антисистемних журналістів світу.

Чому Джуліана Ассанжа видали англійцям і як він взагалі опинився в такій ситуації, повідомляє Страна.

«Сьогодні, у четвер, 11 квітня, співробітниками поліцейської служби в посольстві Еквадору за ордером, виданим Вестмінстерським світовим судом 29 червня 2012 року, за відмову здатися в суд, був заарештований Джуліан Ассанж. Він був узятий під варту в центральному поліцейській дільниці Лондона, де він і залишиться, до того, як його представлять у Вестмінстерському світовому суді, як тільки це стане можливим », – сказано в повідомленні.

Також в мережі з’явилося відео, на якому Ассанжа виводять з будівлі посольства, а він кричить і пручається. Він відростив бороду і виглядає старим. Тепер він схожий на Карла Маркса, якого здав Ленін – так звуть президента Еквадору, який вирішив видати Ассанжа.
У твіттері Wikileaks повідомляється, що Ассанжа екстрадують в США, хоча раніше президент Еквадору Ленін Морено заявляв, що його не екстрадують в країну, де йому можуть загрожувати тортури або смертна кара – зокрема, США. Президент Еквадору запевняв, що отримав відповідні гарантії від Великобританії.
Чим відомий Джуліан Ассанж
Австралійський журналіст широко прославився після того, як, починаючи з 2006 року, почав публікувати в великих обсягах секретні матеріали про шпигунські скандали, корупції у вищих ешелонах влади, військові злочини і таємниці дипломатії багатьох країн.

Ці матеріали публікувалися на сайті Wikileaks, головний сервер якого був розташований в Швеції. Перший опублікований матеріал стосувався рішення про вбивство державних чиновників, яке підписав сомалійський шейх Хасан Дахир Айваса.

Журналіст відправив в такі ЗМІ, як Аль-Джазіра, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тисяч секретних документів про хід війни в Афганістані, а також десятки тисяч документів про війну в Іраку. Частина документів стосувалася розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких свідчень вибухнув міжнародний скандал.

Так, в квітні 2010 року WikiLeaks опублікував кадри, зняті під час багдадського авіаудару 12 липня 2007 року, на яких від обстрілу вертольотом AH-64 Apache, в числі інших, загинули журналісти Reuters. У липні того ж року був оприлюднений збірник з більш 76900 документів про війну в Афганістані, раніше не доступних для громадськості. У цих документах, зокрема, містилася раніше невідома інформація про загибель в Афганістані мирних жителів.

У жовтні 2010 року було опубліковано майже 400 тисяч документів під назвою «іракське досьє». У квітні 2011 року WikiLeaks опублікував 779 секретних файлів, що стосуються ув’язнених, які утримуються в таборі для затриманих в Гуантанамо.

В кінці листопада 2010 року на сайті з’явилося понад 250 тисяч листів дипломатів США. З них, зокрема, стало відомо, що лідери Саудівської Аравії зверталися з проханням до США про авіаудар по Ірану.

У 2012-2016 роках сайт публікував електронні листи політичних діячів, міністерств і пов’язаних з ними компаній різних країн, зокрема, Сирії, Саудівській Аравії. У 2015 році Wikileaks оприлюднив документи, які показували, що АНБ шпигувала за французьким урядом і президентами, в тому числі Франсуа Олландом, Ніколя Саркозі та Жаком Шираком. Також АНБ прослуховувало телефонні номери німецьких федеральних міністерств, в тому числі канцлера Ангели Меркель, протягом багатьох років, починаючи з 1990-х років.

У 2016 році сайт Wikileaks публікував електронну переписку членів Демократичної партії США та листи голови штабу Хілларі Клінтон Джона Подести. У них, зокрема, є витяги Клінтон з її платних, приватних виступів в 2013-2014 роках.

Цей факт став наріжним каменем справи про російське втручання в американські вибори. Правда, зв’язок цієї справи з Трампом так і не довели.

WikiLeaks оприлюднили 2050 з більш ніж 50 тисяч електронних листів з листування Подести. Частина опублікованих листів присвячена Туреччині й її інтересам в сирійському конфлікті, а також ролі в боротьбі проти терористичного угрупування «Ісламська держава».

Також Клінтон різко критикували за те, що під час перебування держсекретарем в 2009-2013 роках вела службове листування через особисту поштову скриньку в порушення правил безпеки. Клінтон повідомила під присягою, що передала всі свої службові листи ФБР. Однак пізніше стало відомо, що приблизно 3 тисячі мейлів були видалені до 2014 року.

Сайт Wikileaks продовжує роботу і в даний час.

Як Ассанж виявився в посольстві Еквадору

У 2010 році Ассанжа в Швеції звинуватили в сексуальних домаганнях і згвалтуванні. Стверджувалося, що він займався сексом зі шведкою, чиє ім’я не розкривається, без презерватива, всупереч проханням з її боку. Також він вчинив статевий акт з іншою жінкою без презерватива, в той час, коли вона спала.

Шведський суд видав ордер на арешт Ассанжа, і його адвокат тут же оскаржив це рішення суду. Тим часом сам Ассанж перебрався в Лондон. 1 грудня 2010 року Інтерпол видав ордер на його арешт, і він був оголошений в міжнародний розшук.

7 грудня 2010 року Ассанж був заарештований після того, як добровільно з’явився до поліцейського відділку, а через тиждень звільнений під заставу. Він знаходився в Великобританії під підпискою про невиїзд в очікуванні суду, який проходив в Лондоні в лютому 2011 року. Суд прийняв рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції. Той оскаржив це рішення у вищих судових інстанціях, проте суди залишали його в силі.

19 червня 2012 року Ассанж сховався в посольстві Еквадору в Лондоні і попросив у керівництва цієї країни політичний притулок. Він вважає, що звинувачення, які йому висунули в Швеції, мають політичні мотиви.

Останнім часом Ассанж підтримував зв’язок із зовнішнім світом, в тому числі, за допомогою Twitter, де регулярно публікував коментарі.

У 2017 році Швеція припинила розслідування справи Ассанжа, але Великобританія заявила, що все одно заарештує його – вже за порушення умов звільнення під заставу. Тобто, початкове справу, за яку розшукують журналіста, здулося – але його все одно заарештували.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв’язку за порушення ним письмового зобов’язання від 2017 роки не поширювати повідомлення, які припускали б втручання у відносини з іншими державами. Він поширив заяву про невинність Росії в «справі Скрипаля». У зв’язку з позбавленням інтернету Ассанж був змушений піти з посади головного редактора Wikileaks.

Wikileaks і Україна

Деякі документи містять в собі секретні донесення американських дипломатів з України з характеристиками політиків. Так, напередодні президентських виборів 2010 року американські дипломати прийшли до висновку, що Юлія Тимошенко, яка тоді була прем’єром, виступає з популістською програмою і несе загрозу для розвитку бізнесу.

«Хоча Тимошенко подає себе як спадкоємця реформістської порядку Помаранчевої революції, в основу її економічної платформи покладено популізм. Тимошенко сформувала політичні позиції, такі як підтримка і розвиток вугільної галузі, щоб завоювати ключових виборців. Її повторювані обіцянки про націоналізацію активів хвилюють бізнес-співтовариство. В додаток керівники бізнесу стурбовані тим, що продовження Тимошенко «ручного контролю» економіки завадить економічному розвитку (...) Обіцянки Тимошенко впровадити необх дімие реформи в якості президента не звучать правдиво і повинні сприйматися з великим скепсисом», – йдеться в документі.

У 2006 році американці писали про Януковича: «Янукович попросив нас судити його по справах, а не за словами. Він говорив правильні речі в інтерв’ю Washington Post, але робив суперечливі заяви перед своїм електоратом на сході і півдні України. Його політичні інстинкти не завжди можуть відбутися у демократичний, але він усвідомлює політичну необхідність хороших відносин із Заходом, оскільки прагне подолати негативний образ, сформований на Заході після виборів 2004 року, і здається доцільною для захисту суверенітету України від зазіхань Росії.

Всі погоджуються з тим, що найкращий спосіб вберегти Януковича від сповзання в бік в Москви, це нагадати йому, що є різні варіанти. Захід повинен розуміти, що поки Україна не диверсифікує свої поставки енергоресурсів, Київ повинен бути уважний, щоб не провокувати Москву. Сильні заяви по темі НАТО можуть привести до підвищення цін на газ», – йдеться в цьому документі.

Також в документах розхвалюються Ющенко і Яценюк. А українські спецслужби і армія здавалися американцям поганими через зв’язки офіцерів з колегами з інших країн СНД.

«Особливе занепокоєння викликали спецслужби, працівники яких зберігали старі зв’язки з колегами в інших країнах колишнього СРСР», – говорилося в документах, які перевів «Гордон».

Чому Еквадор видав Ассанжа

У січні цього року президент Еквадору Ленін Морено заявив, що вважає проблемою перебування засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в посольстві його країни в Лондоні.

Еквадор переховував Ассанжа, тому що колишній президент Рафаель Корреа дотримувався лівоцентристських поглядів, критикував політику США і привітав публікацію WikiLeaks секретних документів про війни в Іраку і в Афганістані. Ще до того як інтернет-активіста знадобилося притулок, він встиг особисто познайомитися з Корреа: брав у нього інтерв’ю для каналу Russia Today.

Що буде далі з «Марксом»

Поки що суд в Лондоні залишив Ассанжа під вартою до 12 червня. Під час засідання суду Ассанж не визнав себе винним за звинуваченням у відмові здатися поліції.

А ось в США засновникові Wikileaks загрожує до п’яти років в’язниці через змову з метою злому комп’ютерних мереж, йдеться в сьогоднішньому повідомленні Мін’юсту США.

«Ассанж звинувачується в змові з метою здійснення комп’ютерного злому ... У випадку винесення обвинувального вироку йому загрожує максимальне покарання до п’яти років в’язниці», – сказано в документі.

У повідомленні також йдеться, що зазвичай реальні терміни менше максимальних. Крім того, в США відзначили, що Ассанж був затриманий за договором про екстрадицію між США і Британією.

Тобто поки американці говорять про те, що надовго Ассанжа не посадять. Як це буде насправді і чи видасть Британія журналіста в США – покаже судовий розгляд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus