USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому Папа Римський відмовився зустрічатись з Порошенком

20 Вересня 2019 13:18
Петро Порошенко намагався провести зустріч з римським понтифіком Франциском.

Це сталося під час перебування експрезидента в Римі, куди він приїжджав на початку вересня – для участі в заходах Української греко-католицької церкви, пише «Страна».

В кінці серпня в Римі пройшла зустріч Папи з паломниками УГКЦ. Інформація про це розміщена на сайті конфесії. У делегації, судячи з фото, було багато відомих українців – наприклад, колишній глава Донецької області Павло Жебрівський (на фото крайній зліва).
Про участь Порошенка греко-католики офіційно не повідомляють. Однак, за інформацією видання, він теж перебував у Ватикані. І домагався аудієнції у Папи.

«Папський престол відмовив Порошенку в особистому спілкуванні з Франциском, заявивши, що він вже не є главою держави і тому не має переваг для візитів до глави Ватикану. На ситуацію не зміг вплинути і Святослав (Шевчук, глава УГКЦ – Ред.), який особисто просив за Порошенка», – розповідає джерело видання.

Увага лідера українських греко-католиків до організації цієї зустрічі була продиктована особистими інтересами. Порошенко, за даними «Страни», збирався під час спілкування з Франциском підняти тему підтримки Ватиканом сценарію входження ПЦУ до складу УГКЦ – в форматі автономної структури.

Про злиття двох церков, як можливий сценарій розвитку ПЦУ, розповідали раніше. Однак консультації експрезидента з понтифіком на цю слизьку тему так і не відбулися.

Як повідомляють джерела видання, Франциск не прийняв Порошенка через низку причин. Перша – Папа не хоче ускладнень з новою українською владою. Друга – не бажає, щоб Порошенко використовував зустріч з ним як елемент у внутрішньополітичній боротьбі.

Третя причина – понтифік не бажає поки ризикувати відносинами з Москвою, яка може визнати такий різкий ривок УГКЦ в Україні загрозою Українській православній церкві.

Тим більше, що гра поки не варта свічок. Адже колишній президент вже втратив важелі впливу на процес.

«Папський престол виходить з того, що Порошенко не може гарантувати підсумковий результат і тому переговори потрібно проводити з Фанаром, який контролює ПЦУ. Якщо Константинополь візьме на себе зобов’язання по переведенню Православної церкви України в католицьку зону впливу, то Ватикан готовий розглянути такий сценарій», – пояснює співрозмовник «Страни»

У зв’язку з цим вельми примітною виглядає зустріч патріарха Варфоломія з главою УГКЦ в Римі 16 вересня. На ній сторони обговорили питання взаємодії по лінії екуменізму (зближення різних християнських конфесій – Ред.). Зокрема, було порушено питання про створення змішаної комісії, здатної напрацювати пропозиції православної і католицької спільнот.

Не виключено, що можливе злиття греко-католиків з ПЦУ буде обговорюватися саме на цьому майданчику. І якщо там намітяться зрушення – то в справу може включитися і Ватикан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Клава Показати IP 20 Вересня 2019 13:58
чи потрібна нам зустріч з понтифіком, котрий нещодавно зустрічався зі злочинцем Путіним, котрий черговим запізненням ще й принизив його ?..
ще не зовсім свідоми до Клава Показати IP 20 Вересня 2019 16:21
Святий Отець не цурається помити ноги злочинцям, які покаялися та увірували у Христа. Але він не захотів зустрічатися з брехуном та лицемірником.
Іванка до ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Вересня 2019 18:35
Папа - ведучий у масонскій ложі. Там свої правила і сторонніх туди не допускають. Виходить Порошенко не належав до світової організації бариг, а ось Путін там, як і багато інших. Ну а по друге, Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) сам особисто вважає реальним у перспективі євхаристійне єднання УГКЦ з Православною церквою України, і це його, а не Порошенка ініціатива. Підпорядкування церков залишатиметься без змін.
Юх Показати IP 20 Вересня 2019 14:27
Головне що з пуілом була аудієнція. То головне.
Клаві Показати IP 20 Вересня 2019 15:30
Всі проти нас і ми проти всіх? Далеко заїдете з такими думками.......
Лучанин Показати IP 20 Вересня 2019 16:10
Тут більш цікаво, що планують ПЦУ до греко-католиків загнати...
Іванка до Лучанин Показати IP 20 Вересня 2019 18:36
Це вам бабуся на печі сказала, чи в руському мирі написали???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus