USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому ПЛР-тести на коронавірус можуть давати хибний результат

22 Жовтня 2020 07:00
ПЛР-тести на коронавірус іноді можуть давати хибний результат. Через це пацієнтів можуть замість профільних лікарень направляти до звичайних, або ж зовсім відмовляти у госпіталізації.

Чому ПЛР-тести можуть помилятися – пояснюють лікарі у коментарі виданню «Обозреватель».

На думку колишнього голови українського Центру грипу Олександра Гриневича, цьому є кілька причин: відсутність вірусу або його інший тип; неправильно взятий мазок; вживання їжі чи напоїв перед відвідуванням лабораторії. Окрема проблема може бути і в самому тесті, каже експерт.

«Це може залежати від виробника. А також від того, як перевозилася сюди, в Україну, і зберігалася ця тест-система. Тому можлива помилка», – говорить Гриневич.

Ще одною причиною він називає тривалий час між взяттям мазку та його взяттям у роботу.

Кандидат біологічних наук Оксана Молчанець погоджується з даними МОЗ, що близько третини тестів можуть давати хибний результат. Вчена називає ще одну причину помилки ПЛР-тесту: пацієнт занадто пізно прийшов на здачу аналізу.

«Якщо людина перебуває на перших днях інфікування, то в носі і в горлі вірус може бути. І тоді його можна зловити під час ПЛР-аналізу. А якщо людина деякий час не знала, що у неї вірус, затягнула час, тільки потім відчула себе погано, то ПЛР-тест нічого не дасть. Тому що вірус уже піде глибше, у верхніх дихальних шляхах його вже не буде, він опуститься в легені і трахеї», – пояснює вона, додаючи, що в такому разі перевірити, чи хворіли ви на коронавірус, можна за допомогою ІФА-тесту на антитіла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Отакої Показати IP 22 Жовтня 2020 08:07
А вірус виходить бігає по організму, як блоха. А нам малювали як розповсюджується та розмножується вірус на руках, на ручках дверей тощо. А виходить що коли ви миєте руки, то віруса вже там немає, він втік в п'яти або до д*пи.
Тоня Показати IP 22 Жовтня 2020 09:34
Моєму чоловіку 3 рази робили тест ПЛР, з першого ж дня як йому стало погано, показала що ковіду немає. А в нього вже двостороння пневмонія і потрібно кисневе забезпечення і короновірус у нього є! Як потім мені пояснили , є певний відсоток людей у яких на горлі і носі він невідкладається зовсім, тільки тест іфа і кров покаже
скептик Показати IP 22 Жовтня 2020 11:42
ІФА-тест також не дасть 100% гарантії, що це саме штам COVID-19 . у крові і в повітрі одночасно присутні декілька штамів вірусів і вони також можуть давати позитивний результат
скептик Показати IP 22 Жовтня 2020 11:46
а ПЛР-тест - це взагалі смішно. віруси є в повітрі завжди, і вони є у носоглотці завжди. однак, це зовсім не означає, що людина захворіє. це залежить від організму. промив носа - і ПЛР-тест дасть 100% негативний результат. черед годину там знову будуть віруси
Ага Показати IP 23 Жовтня 2020 22:42
Ці тести ,це взагалі цирк якийсь: є всі симптоми - нема корони; нема симптомів- корн''а є, є пневмонія - корони нема, і.т. і.т.п.А скільки ще людей навіть і не звертаються нікуди , переходили щось похоже , в все. А рознесли заразу чи не рознесли? І хто після них далі розніс? То вже й не розберешся .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus