USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Чому український ритейл впроваджує каси самообслуговування*

17 Вересня 2021 17:03
Українські торгові мережі впроваджують каси самообслуговування (КСО), щоб справлятися з піковими навантаженнями. Якщо потік клієнтів протягом доби великий, прискорити обслуговування шляхом відкриття всіх кас супермаркету можливо далеко не завжди, а КСО успішно допомагають зменшити черги, при цьому, власнику магазину не потрібно розширювати штат і збільшувати витрати на заробітну плату.

Каси самообслуговування орієнтовані на покупців, які хочуть зробити невелику покупку. Завдяки їхній компактності замість одного класичного вузла можна розмістити 4-6 таких кас. Незважаючи на те, що покупці повільніше сканують штрих-коди, збільшення числа точок оплати значно прискорює обслуговування

Продажем та впровадженням кас самообслуговування займаються вузькопрофільні компанії, однією з яких є ВМС Технолоджі в Харкові.

Власники роздрібних мереж заявляють, що каси самообслуговування призводять до збільшення відсотка дрібних покупок, які люди тепер воліють робити в супермаркетах, а не в магазинах біля будинку. У деяких випадках КСО може повністю замінити касира, наприклад, вночі в цілодобовому магазині.

Розглянемо можливості КСО на прикладі реальних рішень, які використовуютьсяув великих торгових мережах України.

Досвід великих торгових мереж України щодо впровадження КСО

Першою мережею супермаркетів, що впровадила автоматизовану технологію, стала «Велика Кишеня». У 2013 році була встановлена каса самообслуговування, яка давала покупцеві можливість вибрати зручний спосіб оплати: готівкою, бонусними коштами або банківською картою.
Трохи пізніше автоматизовані каси з’явилися в магазині «Велмарт». Пристрої функціонують за стандартною схемою: покупець зчитує штрих-коди з товарів, оплачує їх банківською картою через термінал і отримує фіскальний чек.
У 2015 році каси самообслуговування почала вводити ще одна мережа – «Таврія В», а в 2017 технологія була реалізована в мережі Novus. Ритейлер зазначає, що зараз 20% чеків оформляються через каси самообслуговування і це число буде тільки рости.
Ще одна велика торгова мережа «Сільпо» встановила перші каси самообслуговування в 2018 році. Проект носить назву «Самокаса».
У тому ж 2018 році каси самообслуговування з’явилися в мережі «Епіцентр». До 2021 року оплатити покупки на касі самообслуговування стало можливо у всіх роздрібних магазинах мережі.
У березні 2018 року в харківському супермаркеті «Клас» встановили дев’ять кас самообслуговування. Устаткування дозволяє не тільки зчитувати штрих-код з товару, а й інформацію з екрану мобільного телефона. Тому покупцям необов’язково брати з собою пластикову карту лояльності, щоб скористатися бонусними пропозиціями.
Власники бізнесу, які ще не встановили каси самообслуговування, часто відкладають момент впровадження такого обладнання через декілька поширених стереотипів.

Неправильні висновки про каси самообслуговування

При впровадженні кас самообслуговування персонал магазину буде більше не потрібний. При відсутності асистента, який готовий підказати порядок дій, підтвердити вік або вирішити проблему, покупець заплутається, кине чек в неоформленому вигляді і більше не буде користуватися пристроєм. Така каса не розвантажить основні вузли прийому оплат.

Впровадження КСО веде до звільнення касирів. Це помилка, тому що КСО всього лише дозволяє касиру більш раціонально використовувати робочий час, працювати тільки з великими покупками й уникати простоїв.

Каса самообслуговування потрібна тільки у великих магазинах, інакше вкладення не окупляться. Саме в маленькі магазини люди приходять після роботи та у вихідні дні, створюючи пікове навантаження, з яким складно впоратися нечисленному персоналу.

Охорона повинна уважно стежити за КСО. Навпаки, надмірна увага до цих кас знижує трафік. Спостереження за зоною самообслуговування має бути непомітним, а зміни стереотипної поведінки покупця повинні визначати асистенти.

КСО – обладнання, аналогічне звичайній касі. Каса самообслуговування – зовсім інший тип пристроїв, тому, якщо покупцеві складно або незручно її використовувати, прохідність торгової точки не збільшиться.

Проект зони самообслуговування може мати різні масштаби і складність. Власник бізнесу зможе вибрати.

При впровадженні КСО в конкретну роздрібну мережу враховуються можливості, які має надавати комплект торговельного обладнання та програмне забезпечення. Можна ознайомитися з типовим готовим рішенням «Каса самообслуговування», щоб розуміти, які елементи вона включає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 17 Вересня 2021 18:34
Касири недовго на брук. Така смутна правда.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus