USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому в Україні ціни на бензин і автогаз знову б'ють рекорди, а дизель майже не дорожчає

9 Квітня 2019 07:00
Український ринок автомобільного палива знову штормить. За даними моніторингової системи Psychea Fuel, за останній тиждень бензин А-95 подорожчав на вітчизняних заправках в середньому на 0,9%, до 29,05 гривні за літр. А-92 додав 0,8% (до 27,44 гривні за літр). На деяких АЗС бензинові цінники підскочили відразу на 60 −70 копійок. Але всі рекорди побив автогаз – за тиждень він додав у ціні 3,1%, а за місяць – 21%, і продається вже майже по 13 гривень за літр.

При цьому дизельне паливо в цей раз вибилося із загального тренду. У роздрібі ціни на нього за останній тиждень додали чисто символічні 0,1% (до 28,59 гривні за літр). На опті ж цей вид палива і зовсім подешевшав на 0,4% (до 23,26 гривень за літр). Тобто, в найближчі дні можна розраховувати на зниження цін на дизель і на заправках, тоді як бензин і газ, на думку експертів, продовжать дорожчати.

І це не єдина паливна «дивина». За всіма розрахунками, ціни на бензин і автогаз повинні були просісти, адже гривня останнім часом помітно зміцнилася. Але, як бачимо, цього не сталося.

Чому дорожчають бензин і автогаз і при цьому дешевшає дизель, і що буде з цінниками далі, розбиралася «Страна».

Нафта і шашлики

Українські заправники почали масово переписувати цінники на бензин через підвищення оптових котирувань. За даними консалтингової компанії «А-95», за перші три дні квітня бензин в опті подорожчав відразу на 1 гривню за літр (а це 4% від ціни). Так, 3 квітня бензин марки А-92 виріс в ціні на 1,05 гривню за літр (до 23,85 гривні), А-95 – на 95 копійок (до 24,9 гривні). Тепер же ця націнка докотилася до роздробу. І, судячи з усього, цінники на заправках зростатимуть і далі – щонайменше, ще на 30 копійок за літр.

Експерти пояснюють: оптові ціни штормить через подорожчання нафти. В кінці березня – на початку квітня барель виріс в ціні відразу на 3 долари. З початку року подорожчання нафти склало близько 30%.

І нафтова лихоманка наростає. На торгах у понеділок, 8 квітня, нафта марки Brent з постачанням на червень додала в ціні ще 0,45% – і склала 77, 66 доларів за барель, – повідомляє Еnkorr. Це найвища ціна з листопада минулого року. Подорожчання пояснюється світовим зниженням пропозиції «чорного золота». Країни ОПЕК продовжують скорочувати видобуток, плюс – санкції США проти Ірану і Венесуели (остання може скоротити поставки на 500 тисяч барелів на добу), плюс активізація військових дій в Лівії. За прогнозами аналітиків, «ринок готовий до ціни 75 доларів за барель і вище», чим, швидше за все, скористаються як самі видобувачі, так і спекулянти.

Втім, зрозуміло, що нинішня залежність цін на бензин і нафту – чисто психологічна. Адже нафтопродукти, які зараз реалізуються на АЗС, були зроблені з нафти по зовсім іншій ціні.

У той же час керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев говорить, що насправді роздрібні ціни на наших АЗС могли б вирости ще більше, якби не зміцнення гривні. «Виходить, що діяли дві зустрічні тенденції. Оптові партії нафтопродуктів на кордоні дорожчали на 6-10%, а гривня зміцнювалася, що мінімізувала вплив на роздріб», – пояснив він.

Втім, до світових трендів додалися і внутрішні. Попит на бензин в березні і на початку квітня помітно зріс – хороша погода дозволяє українцям масово виїжджати на пікніки. У той же час пропозиція бензину на ринку, навпаки, скоротилося. Зокрема, за словами Рябцева, зменшилися поставки з Мозирського НПЗ (Білорусь).

За даними компанії «А-95», за перший квартал цього року імпорт бензину з Білорусі впав на 24,4% (до 133,1 тисячі тонн), а його частка на нашому ринку скоротилася з 75% до 61,5%.

При цьому зростають поставки бензину з Литви та Польщі – за перший квартал вони збільшилися на 46,6% (до 83 тисячі тонн).

Зміна структури імпорту пов’язана з переорієнтацією декількох великих постачальників на литовський і польський бензин. Так, за даними «А-95», ОККО в першому кварталі цього року наростила імпорт з Європи майже втричі і, приблизно, вдвічі скоротила закупівлі білоруського бензину. «Амик» збільшив імпорт з Литви уп’ятеро, при цьому скоротивши поставки білоруського бензину майже в десять разів.

Але при цьому знизився і загальний баланс ринку – на 6,2% або 18 тисяч тонн за два місяці цього року (до 274 тисяч тонн). Що дозволяє продавцям підвищувати ціни.

«Можна очікувати, що до кінця квітня бензин подорожчає ще на 20-30 копійок за літр», – прогнозує Рябцев. І це за умови стабільного валютного курсу. Адже кожна додаткова гривня в курсі долара – це плюс 60 копійок до ціни бензину.

До літа – газ по 17

Ажіотаж на ринку автогазу теж пов’язаний з підвищеним попитом, – пояснив незалежний трейдер Михайло Шуба. За його словами, навесні традиційно зростає споживання газу: взимку власники авто з ГБО їздять переважно на бензині, а з потеплінням знову переходять на дешевше паливо. За його словами, в березні – квітні попит на газ зріс в 1,5 разу, що і дозволило продавцям підвищити ціни. «Ростуть заводські ціни, опт і роздріб – заробляють всі», – пояснив Шуба.

Представник компанії «А-95» Артем Куюн пояснив: в Україні склався «ситуативний дефіцит» автогазу, тому найближчим часом ціна підскочить до 13,7-14 гривень за літр.

«Запасів все менше, при цьому ціна на газ ще не досягла психологічної позначки – 60% від вартості бензину. Так що рости є куди», – говорить виконавчий директор UPK Group Олександр Киримов.

За словами Михайла Шуба, зростання цін в цьому сегменті трохи стримує валютна стабільність і зміна структури поставок.

Якщо минулого року велика частина газу йшла до нас з Білорусі, і за фактом, це був реверс російського ресурсу з націнкою місцевих посередників, то зараз 52% палива поставляється безпосередньо з РФ. На другому місці – імпорт з Білорусі (21%), на третьому – з Казахстану (20%). При цьому експерт прогнозує – до літа варто готується до газу по 16-17 гривень, і це якщо долар не буде рости. У зворотному випадку автогаз може подорожчати ще сильніше – до 18 гривень і вище.

Чому не дорожчає дизель

Втім, дивує навіть не стільки те, чому раптом на тлі зміцненні гривні дорожчають бензин і газ, скільки те, що не ростуть ціни на дизель. За даними Psychea Fuel, дизельне паливо з 1 по 7 квітня подорожчало в роздробі за все на 0,1%, тобто, чисто символічно. При цьому в опті ціна навіть впала на 0,4%. Так що незабаром можна чекати знижок і на заправках.

Все це в корені міняє ситуацію на авторинку. У минулому році, коли ціни на бензин впали на понад 3 гривні за літр, був порушений традиційний ціновий баланс. Чи не вперше за останні роки бензин зрівнявся в ціні з дизелем. А це різко знизило привабливість дизельних авто – вони дорожчі і не такі жваві, але завжди вигравали за рахунок економічності.

Але, після обвалу бензинових цін, який збігся зі збільшенням імпорту в Україну старих дизельних авто з Європи, ціни на машини з дизельними двигунами просіли на 7-10%.

Тепер у продавців дизельних автомобілів з’явився шанс відігратися.

«Справа в тому, що за наш дизельний ринок зараз б’ються постачальники з Росії та Білорусі. Росіяни демпінгують, змушуючи знижувати ціни і білорусів. У підсумку споживачі отримують знижки», – пояснив Олександр Киримов.

Втім, він не виключає, що найближчим часом дизель на вітчизняних заправках також подорожчає через збільшення сезонного попиту з боку аграріїв. «Посівна кампанія йде на півдні – в Миколаївській, Одеській, Херсонській областях. Поступово включаються і інші регіони, так що в квітні дизельне паливо подорожчає на 70 копійок – до 1,5 гривні на літрі», – прогнозує Киримов. Але влітку ціни знову можуть піти вниз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван Показати IP 9 Квітня 2019 07:56
Вони тепер по всьому світі добряче б'ють рекорди, добряче

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus