USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Човни біля порогів будинків: у волинян затоплені обійстя

6 Лютого 2023 09:16
Жителі Камінь-Каширщини потерпають від зимового паводку, який спостерігається на значній території внаслідок танення снігу у грудні та частих дощів у січні.

У низьких місцях, а особливо в басейнах річок, що протікають Камінь-Кашрською та Любешівською громадами, плаває практично все. На полях, городах і присадибних ділянках стоїть просто водне плесо, під яким озимі посіви, скупці з картоплею, буряками, морквою... І що з ними буде після сходження води, здогадатися неважко. У поліському краї такі ситуації трапляються чи не щорік, пише газета Полісся.

Тим не менше люди певні, якби у належному стані були дамби, прочищені меліоративні канави, працювали всі насосні станції, то і велика вода завдавала б значно меншої шкоди. Отож вони з нетерпінням чекають від влади ефективних рішень та дій. Вона ж у свою чергу звертає увагу, що все це працювало б, якби і люди були відповідальними та свого часу хоча б зберегли, що було.

Тим часом рятувальники, аварійні бригади експлуатаційних дільниць Регіонального офісу водних ресурсів намагаються в міру своїх можливостей допомогти підтопленим домогосподарствам та запобігти виходу з ладу гідротехнічних споруд, відновити пошкоджені. Зокрема, у попередні тижні працівники Камінь-Каширської ЕД були задіяні на Бузаківській, Цирській, Полицькій осушувальних системах й спробували зарадити в ситуації можливого затоплення окремих територій міста Камінь-Каширський.

До речі, на крайній сесії міської ради депутати порушили питання підтоплення обійсть жителів міста. Мовляв, треба щось робити. Проте, як інформував міський голова Віктор Пась, самостійно вирішити проблему міська рада не зможе – тут потрібно працювати консолідовано з іншими, оскільки від зимового паводку потерпають і на Любешівщині. Так, за його словами, проблема вже не раз обговорювалася компетентними органами і певні рішення були напрацьовані.

«Щоб вода не підходила до будинків жителів громади, а найгірша ситуація у нас на територіях, що знаходяться в басейні річки Цир, ми мали б пришвидшити її відтік. Бо дамбування берегів тут не допоможе. Але таким чином постає питання, що буде на території Любешівщини», – зауважив Віктор Іванович.

До речі, із загальної кількості підтоплених територій Камінь-Каширського району станом на 27 січня – 4140 гектарів сільськогосподарських угідь (за інформацією Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області), із них близько 3,5 тисячі гектарів – це території Любешівської громади. У Ковельському районі підтоплені 4138 гектарів.

Проте це не має зупиняти і вихід все ж потрібно шукати, говорили депутати. На що міський голова повідомив, що нещодавно у Камінь-Каширському районі побував губернатор і, ознайомившись із проблемою на місці, на її подолання Юрій Погуляйко обіцяв фінансову підтримку з обласного бюджету.

«На думку фахівців, найкращим виходом у цій ситуації буде поглиблення русла річки Цир, а також прочищення її у лісистій місцевості, де вона особливо замулилась та заросла. Тож Камінь-Каширська міська рада виготовить за свої кошти проєкт на ці роботи, а фінансуватимуть його реалізацію, сподіватимемось, уже з обласного бюджету», – повідомив Віктор Пась.

Зауважимо, що довжина річки в межах Камінь-Каширської громади близько 32 кілометрів. Крім того міській раді, очевидно, все ж доведеться прочистити меліоративні системи на своїй території. Цю роботу розпочали у 2022 році. У бюджеті 2023-го витрати на це не передбачені, але депутати вже обговорили імовірність виділення коштів при розподілі вільних залишків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Закон і право Показати IP 6 Лютого 2023 10:17
Як правило, підтоплюються квартали нової забудови. А призвели до цього непрофесійні дії органів місцевої влади ! Виділення земельних ділянок проводилось без аналітики, містобудівна документація розроблялася "на коліні" і в угоду забаганкам забудовників, якщо вона взагалі розроблялася. Виконавча і представницька влада продемонструвала повний непрофесіоналізм, а органи земельних, водних ресурсів, архітектури, екологічні служби, будівельного контролю продемонстрували свою імпотентніть, якщо не сказати відверто - корупційні дії. Інженерні заходи по підготовці територій під забудову владою не проводилися .Страхові компанії дистанціюються від страхування таких новобудов. А потерпілі, і по своїй вині в тому числі, забудовники залишаються сам на сам і при бубнових інтересах і масово колінопреклонно починають просити владу про компесацію чи покриття завданих збитків із бюджету. А в теперішній час використовувати кошти з бюджету на такі цілі - не тільки аморально, але і, м'ягко кажучи,- протизаконно. У керівництва держави увірветься терпець і буде дана команда у повній мірі застосувати диктат Закону ! Тільки тоді уже багато кому не поздоровиться ! Може хоча би так заставлять місцеву владу думати !
Дєд Показати IP 7 Лютого 2023 12:36
"дамби, прочищені меліоративні канави, насосні станції"...гм, славне минуле полісся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus