USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи домовився Порошенко з Садовим щодо виборів і яка роль у цьому Вакарчука

19 Грудня 2018 18:22
«Чекаємо, що покаже соціологія – як на народ подіяла нова церква», – так відповів на запитання Страни про перспективи передвиборної кампанії Петра Порошенка один з політтехнологів, близьких до Банкової.

Дійсно, минулий собор 15 грудня, на якому була утворена Православна церква України, дав старт потужній пропагандистській кампанії на підтримку Порошенка, частиною якої стала і прес-конференція, яка відбулася на наступний день.

До цих пір по соцмережах і ЗМІ йдуть хвилі експертних думок про те, яку «велику історичну роль» зіграв президент в справі створення української церкви. Черговий піар-сплеск очікується 6-7 січня, на Різдво, коли, імовірно, Вселенський патріарх надасть новій церкві Томос.

За рахунок цього команда Порошенко розраховує зробити ривок в президентських рейтингах, які поки не дуже втішні для президента. Відразу три опитування (КМІС, «Соціальний моніторинг» і Seetarget), які були проведені в кінці листопада-початку грудня показали, що, незважаючи на шум навколо введення воєнного стану, позиції глави держави не поліпшуються. Він не тільки значно поступається рейтингу передвиборної гонки Юлії Тимошенко, а й програє іншим кандидатам, займаючи, за різними опитуваннями від 3 до 5 місця в рейтингах.

Тобто – не потрапляє в другий тур.

Тому завдання все-таки пробитися на друге місце в першому турі і вийти в фінал гонки як і раніше є пріоритетним для Порошенка.

Крім нарощування пропагандистської активності навколо церковного питання і інших складових тріади «армія, мова, віра», президент, як кажуть джерела на Банковій, робить великі зусилля з розпилення голосів кандидатів, які заважають йому вийти до другого туру.

Зараз в числі таких перебувають три політика, рейтинги, які однакові, а за деякими опитуваннями і перевищують, рейтинги Порошенка. Це Володимир Зеленський, лідер «Опозиційної платформи За життя» Юрій Бойко і лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.

Раныше розповідали, як Порошенко за допомогою Ріната Ахметова намагається відтягнути голоси у Бойка через розкол «Опозиційного блоку» і висунення в президенти Олександра Вілкула.

За даними Страни не менш активна робота йде і по відношенню до Анатолія Гриценка, який збирає під свої прапори «майданну» частина опозиції.

За задумом стратегів Банкової, ключову роль в «збиванні» рейтингу Гриценко відводиться меру Львова Андрію Садовому та музиканту Святославу Вакарчуку. Останнього у Порошенко також хочуть використовувати проти Володимира Зеленського, а також в якості віп-агітатора за президента у другому турі виборів.

Подробиці нового «хитрого плану» АП нижче.

Садовий + Вакарчук – Гриценко

Як розповіли Страні джерела, близькі до Адміністрації президента, в останні тижні команда Порошенка веде переговори з Андрієм Садовим і Святославом Вакарчуком про укладення якоїсь угоди, яка б передбачала план дій як на час до виборів так і після них.

План Банкової, який уже оформлено в конкретні пропозиції, нібито полягає в наступному. Садовий знижує градус критики Порошенка (як особисто, так і та через свої медіа-ресурси), переключившись на критику Анатолія Гриценка і Юлії Тимошенко. Вакарчук не йде в президенти, а в першому турі закликає голосувати за Садового. Це, за задумом президента, дозволить збити критику Порошенка «справа» (тобто з націоналістичних і майданівських позицій), зробивши більш комфортне середовище для його кампанії «Армія, мова, віра».

Перед другим туром (якщо туди виходить Порошенко) між президентом з одного боку і Садовим-Вакарчуком, а також пулом якихось «реформаторів», «активістів» і «антикорупціонерів» з іншого боку полягає публічний «меморандум другого терміну» (назва умовна), де Порошенко зобов’язується, після своєї перемоги на виборах, почати «проривні реформи», залучаючи до них Садового і Вакарчука, а також «активістів-реформаторів-антикорупціонерів».

«Головне завдання цього плану – перед першим туром знизити рейтинг Гриценко а також, частково, Зеленського, за рахунок фактора Вакарчука, який повинен зі своїх позицій критикувати «слугу народу». А перед другим туром, як передбачається, підтримка Садового і Вакарчука повинна залучити на сторону Порошенко голоси опозиційно, але патріотично налаштованих українців, подарувавши їм надію на антикорупційні реформи і зміну курсу на другий термін. Якщо цей план буде реалізований, то ймовірність проходу Порошенко до другого туру видається високою, з урахуванням того, що паралельно запущений процес розколу «Опозиційного блоку», що дозволить відібрати голоси у Юрія Бойка », – говорить джерело.

За його словами, поки що рано говорити про результати переговорів з Садовим і Вакарчуком. «Але процес потихеньку йде», – сказало джерело.

Переговори йдуть

Відзначимо, що поки шанси Садового на виборах виглядають не дуже хорошими, м’яко кажучи. За опитуваннями він отримує 1,5-2%.

Однак, навіть якщо він зможе відібрати у Гриценко кілька відсотків, це буде сильна підтримка для Порошенка.

Правда, раніше ходили чутки про орієнтацію Садового на Тимошенко, для якої також не вигідний вихід Анатолія Гриценка до другого туру (він для неї менш зручний супротивник, ніж Порошенко).

Однак, джерела в оточенні мера Львова підтверджують Страні, що останнім часом почався переговорний процес між Садовим і Порошенко.

«Дійсно, пропозиції про співробітництво надійшли. Але поки з нашого боку немає рішення. Зважуємо ситуацію. Все дуже неоднозначно», – сказало джерело.

За його словами, меру Львова пропонується припинити жорстку критику Порошенка і переключиться на «викриття» Гриценка і Тимошенко. Взамін обіцяють посаду прем’єра після виборів. Але поки незрозуміло як на це відреагує сам Садовий.

«Андрій Іванович – занадто хитрий, щоб вірити обіцянкам президента. Ближче до виборів він буде вирішувати, кого підтримати – Порошенка або Тимошенко. Його головне завдання – зберегти присутність «Самопомочі» в Раді, рейтинг якої коливається на межі проходження. Тобто, йому потрібно на виборах набрати не менше 5 відсотків. А як це краще зробити – домовившись з Порошенком або ж навпаки його нещадно критикуючи – розберемося по ходу», – сказало джерело в оточенні мера.

Офіційно у Садового категорично спростовують інформацію про переговори з Порошенком.

За словами Олега Березюка, керівника фракції «Самопоміч» у Верховній Раді, Адміністрація президента шляхом тиску і погроз намагається схилити львівського мера до сприяння в президентській кампанії.

«Президентська адміністрація надає системний тиск на Садового і «Самопоміч», – говорить Страні Березюк. – Чого тільки варта влаштована ними торішня «сміттєва блокада» Львова. А минулого тижня до Львова прислали десант з 60 співробітників КРУ, щоб Андрій Іванович почав «кооперуватися» з президентом. В Одесу не посилали, до Харкова не посилали, а ось до Львова відправили, щоб спонукати Садового і «Самопоміч» до співпраці під час виборів. Це така радянсько-тиранічна звичка олігархату спонукати людину до чогось загрозам і та шантажем, якщо він не хоче і пручається».

Інформацію про орієнтацію Садового на Тимошенко, яка циркулювала раніше, Березюк також відкинув.

«Це теж абсурд. Адже що представник «Батьківщини», що представник БПП – з одного кола олігархічного консенсусу, і вони керують державою протягом останніх 15 років», – сказав Страні глава фракції.

На питання чи підтримає Вакарчук Садового, Березюк відповів ухильно, лише підтвердивши їх недавні зустрічі.

«У Садового з Вакарчуком хороші відносини, вони зустрічалися, зустрічалися командами, вели переговори. Святослав – людина, яка бачить Україну по-сучасному. А що він вже зробить – це буде його особиста справа», – говорить соратник мера Львова.

Вакарчук дружить з Садовим

Що стосується Вакарчука, то офіційно він, як відомо, свої президентські плани поки не коментує взагалі.

З одного боку, він розвинув велику публічну активність, що може свідчити про його підготовку до виборів. З іншого – говорить, що посада президента його не цікавить.

«Я ще раз хочу сказати, не цікавить мене ця посада (президента України – прим.ред.), Мене цікавлять зміни в країні», – сказав він під час нещодавньої лекції в Харкові.

Правда, рейтинги поки у Вакарчука невеликі і він точно не потрапляє до другого туру, програючи Зеленському та іншим лідерам гонки.

В оточенні музиканта Страні вкрай невизначено відповіли на питання чи піде Святослав на вибори – мовляв, про це знає тільки «сам Слава».

Експерти схиляються до думки, що музикант не висуватиме свою кандидатуру.

«У Вакарчука немає на сьогодні підтримки, яка дозволяла б йому говорити про серйозну, самостійної гри», – говорить глава центру Балто-Чернорських досліджень Ірина Верещук.

Чи може він в такому випадку підтримати Садового?

На думку Верещук, Вакарчук навряд чи можна назвати політичним партнером мера Львова, але він може виступити в його підтримку.

«У Садового і Вакарчука – хороші людські відносини», – говорить експерт.

Уродженець Львова Вакарчук, наприклад, щорічно буває на джазовому фестивалі, який проводиться під егідою Садового.

«Вони дійсно дружать, Вакарчук може стати хорошим ВІП-агітатором для Садового», – сказали нам у львівській мерії.

Також цікаво, що за останній час лідер «Океану Ельзи» відразу кілька раз проїхався по Володимиру Зеленському.

«Президент – це не роль в серіалі, президент – це серйозна справа. І давайте припинимо дискусії, підете в президенти або не підете. Це не дискусія сьогоднішнього рівня, вона мене ображає», – сказав Вакарчук.

«Я такого політика (Зеленського – прим.ред.) не знаю. Я знаю політика з прізвищем Голобородько (головний персонаж фільму «Слуга народу» – прим.ред.). Це дуже цікавий політик, але за Конституцією він не громадянин України, і не жив тут останні 10 років – і, на щастя чи на нещастя, – не може балотуватися. у мене мало знань про цю людину», – спробував іронізувати співак під час лекції «Світ 2019. Що зміниться вже завтра?».

У той же час, він дав зрозуміти, що не хотів би підтримувати будь-кого з політиків.

«Вони хочуть зробити мене частиною гри. Мовляв, якщо я буду міняти країну, то тільки разом з ними», – сказав Вакарчук на тій же лекції, додавши, що постарається прийняти найбільш ефективне рішення, від якого «виграли б усі».

«Імовірність обману занадто велика»

Експерти скептично оцінюють перспективи реалізації «хитрого плану» Порошенко по Садовому і Вакарчуку.

Політолог Костянтин Бондаренко вважає, що Садовий навряд чи повірить в обіцянку прем’єрства.

«Він чудово розуміє, що оскільки президент формально не впливає на процес призначення прем’єра, то може бути банальний кидок – мовляв, я ж старався, а коаліція не змогла набрати голосів. Тим більше, що Садовий особливо погоду не робить: його пара відсотків рейтингу навряд чи врятують Порошенка», – сказав Бондаренко.

З ним солідарна і Ірина Верещук.

«Можливо, певні переговори Садового і Порошенка і тривають, але рейтинг президента сьогодні не дозволяє говорити про впевненість у перемозі. Садовому вже пропонували пост прем’єра і він відмовлявся, оскільки добре розуміє всі політичні і особисті ризики, які несе ця посада сьогодні. Садовій буде грати свою гру, намагаючись наростити як власний, так і партійний потенціал, розуміючи, що будь-які гарантії та обіцянки Порошенко є лише черговою спробою витримати ситуацію», – говорить Верещук.

Експерт Руслан Бортник не виключає варіант союзу Садового з Порошенком, але все ж вважає його малоймовірним.

«Так, такі домовленості можуть бути, але мені здається, сьогодні вони і Порошенку не дуже потрібні, та й для самого Садового це було б катастрофою. У Порошенка шансів на перемогу трохи, президент став токсичним, тому інформація про їх союз, яка давно гуляє, виглядає як атака на Садового і елемент його дискредитації.

Звичайно, Порошенко міг би бути зацікавлений в рейтингах Садового, але у них різні електорати і передати ці рейтинги неможливо. Заважати ж йому або допомагати Садовий може тільки по Львову і у Львівській області, де до його думки прислухаються і де у нього потужні медіа-ресурси. А доля переможця буде вирішуватися в центральних і південних регіонах », – говорить Бортник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олександр Показати IP 20 Грудня 2018 12:50
Демократи - ліберали гризуться між собою по чорному. Кожен намагається перехитрити іншого. І ніхто нікому не довіряє, знаючи брехливість ліберала. Всі вони олігархічні проекти, за ними стоять олігархи. Для них політика - вид бізнесу, вкладають гроші в вибори, і отримують прибутки у вигляді корупції і казнокрадства. А тому довіряю лиш націоналістам, там ще є чесні люди, які за ідею, а не за гроші. Голосуватиму за Кошулинського.
Навуходоносор до тОл Показати IP 20 Грудня 2018 13:53
В Україні немає ні одного націоналіста, який би не ліг під "грошового мішка". Докази: маєток Тягнибока під Києвом, майже такий як і у Пшонки. "Нові хатинки" ярошів і іже з ним після майдану- це не докази? Сільський чернівецький невіглас Гаврилюк, який на хвилі майдану вліз в парламент, не маючи навіть велосипеда - розїзджає тепер на Ленд Ровері і дрімає на засіданнях ВР, тому що освіта в сім класів дає можливість тільки ставити підпис в банку. Ідея націоналізму не просто скомпрометована тягнибоками, вона ними сплюндрована.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus