USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи може Луцька міська рада вплинути на перевізників, які підняли тариф на приміських маршрутах

3 Червня 2021 13:53
Перевізники, які обслуговують маршрути в межах Луцької міської територіальної громади і раніше були приміськими, підвищили тарифи. В міській раді переконують: вплинути на них не можуть, оскільки договори на перевезення були укладені з облдержадміністрацією ще до об’єднання, і хоч нині це вже територія міської громади, але формально питання транспортного сполучення не врегульоване.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль.

Нагадаємо, з 1 червня на частині приміських маршрутів зросла вартість проїзду. У Волинській облдержадміністрації переконують: жодних важелів впливу на перевізників не мають: ті лише інформують ОДА про те, що вартість тарифу збільшується. А перевіряти їх може Антимонопольний комітет за відповідними заявами та скаргами громадян.

Тариф на проїзд зріс і за маршрутами в села, які з осені увійшли до складу Луцької територіальної громади. Закономірно, що це обурило мешканців, адже в самому місті вартість проїзду не зросла.
Як повідомив Борис Смаль, договори за цими маршрутами перевізники укладали з облдержадміністрацією ще до об’єднання і хоч це вже територія міської громади, але міськвиконком не є замовником цих перевезень.

«Після приєднання сіл більшість з цих маршрутів стали вже міськими, бо діють на території Луцької міської територіальної громади. Тож логічно, що і організатором перевезень мав би виступати виконком Луцької міськради, а тарифи, відповідно до законодавства встановлюються органом місцевого самоврядування, в нашому випадку – це тарифний відділ департаменту економічної політики. Проте є низка договорів, які управління транспорту ОДА укладало раніше за цими приміськими маршрутами і вони зараз діють. Частина з цих договорів закінчується в 2021 році, частина у 2022, 2023 році. На ці чинні договори ми не маємо можливості вплинути», – пояснює посадовець.

З його слів учора були проведені перемовини з в.о. керівника управління транспорту та зв’язку Волинської облдержадміністрації Наталією Пивовар. Міська рада вимагала, щоб у випадку звернення перевізників про продовження договорів або ж укладання нових, їх скеровували до Луцької міської ради.

Мова йде про маршрути № 377 Луцьк – Клепачів, № 149а Луцьк – Озерце, № 149а Луцьк – Озерце (через Кульчин), № 104 Кульчин – Луцьк, № 107 Ківерці – Луцьк, № 294 Луцьк – Липляни, № 427 Луцьк – Озденіж, № 224 Луцьк – Рокині, № 182а Луцьк (залізничний вокзал) – Заболотці, Луцьк – Липне, № 181 Луцьк – Богушівка, № 161 Луцьк – Ботин, № 227 Боголюби – Луцьк, № 182 Луцьк – Заболотці.

Єдине що міська рада може зробити в нинішніх умовах – шукати підстави для розірвання договорів і звертатися з цим проханням до облдержадміністрації.

«Ми плануємо слідкувати за тим, щоб перевезення виконувалися такими перевізниками відповідно до графіків, щоб зупинялися на визначених зупинках, курсували лише тими вулицями, якими їм можна їздити. І в разі виявлення порушень, а я передчуваю, що такі будуть, ми звернемося до ОДА щодо розірвання договору, бо тоді буде підстава. Після того перевізники звертатимуться у виконком міськради для встановлення тарифу на перевезення і тоді уже ми цим займатимемося», – каже Борис Смаль.

Ще один варіант – затвердити паралельні маршрути на території міської громади і оголосити конкурси на них, щоб перебити ціну перевізникам, які підвищили тарифи й забрати їхніх пасажирів. Щоправда це процес тривалий, оскільки треба знайти перевізників, які будуть готові за цими маршрутами їздити. За деякими напрямками це в міськраді й планують робити.

Зі слів Бориса Смаля, деякі з перевізників, у кого закінчується термін договорів з ОДА, планують не укладати нові угоди, а пролонговувати чинні.

«Це незаконно і я застерігаю від таких дій, бо ми будемо захищати своє населення від необґрунтованих тарифів. Такі дії будуть оскаржені», – запевнив посадовець.

Згадана ситуація з перевезеннями на новій території міської громади виникла внаслідок того, що реформа децентралізації до кінця не завершена, особливо в галузі транспорту. І для того, щоб такі питання врегулювати, адже навряд чи один Луцьк опинився в такій ситуації, потрібно вносити зміни в урядові постанови. Тож, каже директор департаменту економічної політики міськради, ймовірно, департамент ініціює звернення до Кабміну щодо врегулювання питання транспортного сполучення за маршрутами, які колись були приміськими, а тепер знаходяться в межах міста і на які місто фактично не може мати ніякого впливу.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
К.лучанин Показати IP 3 Червня 2021 14:32
Може вплинути щоб не впливати! Коли сама сяде за кермо маршрутки і відчує весь кайф від тарифів та перевезень. По всій Україні йде підвищення тарифів : Львів, Вінниця,Київ і т.д. Тільки унас нічого не бачать.Я не лобіюю підвищення як пасажир, але думаю виходячи із обставин що склались і кажу:хлопці- посадовці, ну ви ж всеодно тарифи будете змушені підняти . В країнах ЄС транспорт є дотаційним. Для нас це виглядає як фантастика. ВСе валять на перевізника, який все повинен знести на розвалюхах : і комфорт, і графік і поточний ремонт і ціни на паливо і на запчастини.
Народна прокуратура Показати IP 3 Червня 2021 17:45
До К.лучанин. Не стогни, наша міська влада ще два роки тому подумала про це і ввела електронний квиток, який дає можливість реально оцінити псажиропотік у місті,у тому числі, з врахуванням пільгових категорій, та витрати перевізників. До того останні теж постійно тероризували містян необхідністю підняття тарифів.Таку ж систему потрібно ввести і в наших колишніх приміських маршрутках та в інших містах (Львів, Вінниця, Київ), щоб зробити цей бізнес прозорим і визначити, чи дійсно підняття цін необхідне і у якому розмірі.
Сергій до Народна прокуратура Показати IP 3 Червня 2021 19:47
Ну ти борзий!В усьому світі їздять по розкладу,й недоведи всевишній запізнення-засудять до останньої шкарпетки-тобі мало?
Народ до Народна прокуратура Показати IP 3 Червня 2021 21:26
Народний прокурор, ще потрібно проконтролювати ціну м‘яса, молока, квартплату і т д. Чому тільки контроль ціни на перевезення? Перевізник справді 1,5 року не возить стоячих пасажирів, а транспорт обслуговувати треба... І останнє: що значить сьогодні 1 грн? Ви не дуже цінуєте 1грн, коли щоденно п‘єте каву або пиво, купуєте м‘ясо (незалежно від того, чи піднялось воно в ціні)... Просто роздуми ....
Вася Показати IP 3 Червня 2021 20:34
Про що спорять власникі маршруток,251 маршрут 7гр налічкою,не про те ,машини в Луцьку вбиті всі,водії не адекватні правила порушують,а ще не місцеві,де їх взяли,взагалі в Луцьку проблема що в тролейбосному управлінні водії з центру зайнятості,(директора до кримінальної відповідальності),кого сажає за руль,а тут нові з'явились екологічні MAN,а цім взагалі все до одного місця,бо нормальні водії або в Польші,або працює на міжнародних рейсах,а тут все г..но яке ніхто не хоче брати на роботу,може хватить аварій з тролейбусами і маршрутками
Бляха Показати IP 4 Червня 2021 08:28
Поставлений валідатори І побачите їх доходи. Коли водію мало 700 гр в день треба 2000 як раніше мали
Пилип Орлик до "Вася Показати IP 4 Червня 2021 09:20
До читача "Вася", особисто: пояснюю щодо старих "вбитих" маршруток та адекватності водіїв: область наша найбідніша в державі, дотацій на закупівлю нових маршруток та на їх обслуговування підприємці не отримують, галузь ця не рентабельна. Купи читачику "Вася" собі маршрутку та стань водієм і побачиш скільки ти прокатаєшся місяців. А ось до того, що водії бувають неандертальцями та хамами, так це правда, що поробиш порядні українські водії всі у Польщі, Германії, Франції маршрутчиками працюють.
сумно Показати IP 4 Червня 2021 10:03
Це наша українська натура - здерти з ближнього чим побільше. Через карантин всім важко, не тільки перевізникам. Ціни ростуть на все, а зарплати на тому ж рівні.
Мороз Галина до Пили Показати IP 4 Червня 2021 10:17
З вами я повністю згідна: водіям хамити та ненавидіти своїх українських співвітчизників у маршрутці можна, а ось за кордоном поляків, німців чи французів не можна, можуть оштрафувати і позбавити ліцензії та вигнати геть з країни. Вернешся зразу додому.
Земляк Показати IP 5 Червня 2021 11:52
Потрібно відмінити готівку і усі питання з вартістю відпадуть як у водіїв так їв пасажирів. І до слова: контролери у маршрутка - це вже увесь Луцьк сміється, водії беруть готівку в кишеню, ніхто нікого не штрафує! Чи я чогось не розумію?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus