USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи повернуться біженці додому цьогоріч. Опитування українців у Польщі

5 Вересня 2022 20:21
У Польщі опитали українських біженців про їхні плани щодо повернення до своєї країни у 2022 році. Виявилося, що лише 22,2% опитуваних планують поїхати додому у найближчі три місяці.

Опитування влаштувало міжнародне агентство із працевлаштування Gremi Personal, передає ТСН.

За інформацією агентства, 35% готуються залишитись у Польщі щонайменше на рік. 25,6% планують повернутись коли закінчиться війна, а 17% вже не планують повертатись в Україну.
В опитуванні взяли участь 1440 українців.

Дані UNICEF підтверджують загальні настрої українських громадян за кордоном – близько 53% батьків планують віддати дітей у польські школи, що свідчить про наміри лишатися з дітьми у Польщі щонайменше на пів року.

«Ми прогнозуємо, що більша частина українців повернеться на батьківщину, як тільки мине небезпека. Однак значна частина громадян залишиться за кордоном через низку суб’єктивних факторів – втрата житла, низький рівень оплати праці, кращі умови проживання та звісно через відсутність ризиків для життя» – зазначила директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Вона сказала, що найпесимістичніші прогнози щодо опалюваного сезону підштовхують українців перезимувати у Польщі.

«Таке рішення зумовлено зокрема фактором ризику, адже усі ми є свідками трагедій, коли ворог прицільно атакує енергетичну інфраструктуру. Навіть прем’єр міністр Шмигаль попередив, що цей опалювальний сезон буде найважчим в історії. Крім того, в деяких регіонах України люди ризикують не тільки лишитися взимку без теплопостачання чи води, а й отримають платіжки, які вкрай важко сплатити. У той час, коли кількість робочих місць в Україні значно зменшилась через війну, ситуація у Польщі зворотна – запити роботодавців на робітників ростуть, що зумовлює і зростання заробітних плат», – зазначили у агентстві.

Аналітики центру нагадують, що середня зарплата на робітничих спеціальностях, які переважно займають українці у Польщі становить 28-32 тис. грн на місяць (це 3500-4 тис. злотих), що, безперечно, мотивує українців покращувати власну економічну ситуацію за межами України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus