USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи реально знайти роботу айтівцю у Луцьку: поради спеціаліста

25 Січня 2023 19:06
IT-індустрія розвивається з шаленою швидкістю, навіть попри пандемію та війну. Ця галузь одна з найпопулярніших на ринку праці. Луцьк – місто, яке не відстає у розвитку IT.

Про те, чи реально знайти роботу айтівцю під час війни, на яких спеціалістів найбільший попит, на що варто звернути увагу при виборі компанії та багато іншого, розповіла Катерина Драган, HR-менеджер IT-компанії Wetelo.

– Катерино, почнемо з головного, наскільки зараз важко знайти роботу айтівцю під час війни?

– Я би сказала, що це нелегко, через те, що ринок зараз дуже насичений кандидатами, які втратили роботу через війну.

Після початку повномасштабного вторгнення кількість кандидатів на одну вакансію зросла до понад 5. Проте, все залежить від рівня спеціаліста, мови програмування та технологій, які знає потенційний кандидат, адже компанії є різні.

На жаль, є невеликий відсоток західних клієнтів, які зараз працюють з українцями. Усе через те, що більшість хвилюється, чи енергетична криза в Україні не поставить під загрозу реалізацію їхніх проектів, бо в умовах відключень електроенергії деяким ІТ-спеціалістам складно дотримуватися дедлайнів.
– Розкажи про ринок ІТ в Луцьку: наскільки тут багато компаній, які технології здебільшого тут використовують. Є взагалі сенс називати його луцьким?

– Так, вже можна сказати, що у Луцьку є ринок IT. Багато компаній, які розпочали бізнес у Луцьку, відкривають офіси не лише в інших українських містах, а й в інших країнах.

Окрім того, зараз в Луцьку багато вимушено переміщених осіб, які працюють віддалено на інші компанії.

Щодо основних технологій та мов програмування сказати важко, тому що більшість компаній використовують декілька мов програмування. З найбільш популярних це JavaScript, Python, Drupal та PHP.

– На яких ІТ-спеціалістів зараз є попит? Чи готові компанії навчати з нуля?

– Взагалі на айтівців, а собливо з рівня Stong Junior, Middle, і Senior є великий попит.

Найбільший попит на «мідлів», а не на «сіньйорів», тому що перші готові розвиватися та розділяють шляхи розвитку компаній, у той час, як «сіньйори» не всі готові підлаштовуватися під організаційні процеси компанії, але все залежить від людини.

У Луцьку є компанії, які навчають з нуля, багато курсів з подальшим працевлаштуванням та ІТ-школи.

Наша компанія також проводить курси, де ми вчимо людей майже «з нуля». Потрібно знати лише базові речі з «джава скрипту», щоб на курсах було комфортно працювати та слухати лектора. Безпосередньо після цих курсів можливе стажування та працевлаштування у Wetelo.
Перед курсами, обов’язково, проводиться технічна співбесіда для того, щоб визначити рівень знань. На сам курс потрапляє до 10 людей. Після останньої лекції та захисту практичних робіт ми обираємо 2-3 людини, які проходять далі стажування у Wetelo, яке триває близько 2 тижнів. Надалі ми готові їх працевлаштувати, допомогати в роботі та з розвитком у компанії. Давати змогу працювати не лише на внутрішніх проектах, а і на комерційних безпосередньо з клієнтом.

– На що варто звернути увагу спеціалісту при виборі місця роботи?

– По-перше, я би порадила звернути увагу, чи працює ІТ-компанія з росією та білоруссю. Є проекти, які локалізуються саме там, їх не варто взагалі розглядати.

По-друге, чи бачить кандидат розвиток. Я не про матеріальну мотивацію, а про вивчення нових технологій та розширення власного стеку.

По-третє, чи цікавий для вас цей проект. Чи хотіли би ви попрацювати над розробкою певного продуку, наприклад: банківська система, криптовалюта, або розробка SaaS продуктів («програмне забезпечення як сервіс»).

Не забуваємо про колектив та НR. Важливо, у якій команді ви будете працювати. І звісно бонуси від компанії. Наприклад, у Wetelo є компенсація спортзалу, вебінарів, навчання. Також до нас в офіс приходить масажист, тож таким чином ми піклуємося про фізичне здоров’я працівників.
Зважаючи на нинішню ситуацію зі світлом, варто переконатися, чи є в компанії змога забезпечити вам безперебійну роботу, якщо ви плануєте працювати в офісі. У Wetelo, наприклад, це вирішили за допомогою генератора та Starlink.

– Які основні помилки допускають ІТ-спеціалісти під час пошуку роботи, співбесід, працевлаштування?

– Резюме – це найперше. Раджу присвятити цьому більше уваги, адже це ваше обличчя, по якому вас «зустрінуть» ще до особистого знайомства.

Звичайно, що варто вказати, з якими проектами ви працювали і працюєте, аби компанія розуміла ваші технічні навики. Не менш важливо зазначити часові проміжки роботи в кожному з ваших попередніх місць роботи.

Також для нас дуже важливий стиль спілкування, адже ви будете працювати у команді, де хороші софт-скіли дуже цінуються.

І звичайно – англійська. Це маст-хев для кожного розробника мінімум рівня Intermediate, тому що більшість клієнтів та проектів – це зарубіжний ринок.

– На що звертає увагу роботодавець, коли до нього приходить кандидат?

– Тут можу додати до вище сказаного, що це стиль комунікації та відкритість, обов’язково технічні «скіли» та знову ж таки англійська мова.
– Чи правда, що шукають роботу тільки трейні або джуни, а мідлів та сіньйорів хантять?

– Ні, це неправда. Насправді, багато мідлів відгукується на вакансії та надсилає власні CV. Сінйори здебільшого самі собі обирають компанію, враховуючи їхній досвід та технології.

Звичайно, є випадки, коли людина після закінчення курсів одразу отримала роботу. Це все залежить від бажання розвиватися та вашого навчання. Також важливо розуміти організацію роботи та створення продукту.

Моя порада, як тільки ви закінчили курс, не обов’язково подаватися одразу у великі компанії, де всі мінімум рівня «мідл». Є компанії, які беруть джунів, аби навчити власних процесів та дати шлях у ІТ-майбутнє.

– Чому варто піти працювати у Wetelo?

– Це крутий колектив, як би шаблонно це не звучало, але так і є. 89% працівників нашої компанії під час щорічного опитування відповіли, що найбільше у компанії їм подобається дружня атмосфера, підтримка та допомога.

Це цікаві проекти, які дадуть можливість розвиватися.

У нас лише зарубіжний ринок. Ми не працюємо з росією та білорусю, категорично. Наші клієнти – це ринок США та Європи.

Ми пропонуємо класні бонуси, про які я говорила вище, а також забезпечуємо безперебійну роботу завдяки генератору та Starlink. А ще у нас щомісячні тім-білдінги офлайн та онлайн.

Wetelo займається розробкою SaaS-продуктів з 2010 року. Це продукти, які або полегшують введення і управління бізнесом, або надають сервіс іншим клієнтам: веб- та мобільні додатки. Wetelo входить у топ рейтинг компаній на біржі UpWork. Команда налічує 43 спеціалісти. Компанія має два офіси у Луцьку та Львові.

Актуальні вакансії у Wetelo тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Andrij Показати IP 27 Січня 2023 10:25
very nice girl.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus