USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Податок на землю в Луцьку: пільги, ставки, відсотки

17 Червня 2015 17:36
Згідно зі змінами до Податкового кодексу, плата за землю має стати місцевим податком і наповнюватиме місцеві бюджети. Ставка податку має бути встановлена згідно з рішенням органу місцевого самоврядування.

30 квітня в Луцьку розпочалася регуляторна процедура щодо затвердження ставки податку на землю. Відбулося й громадське обговорення з цього приводу.

Відповідний проект рішення розглянули луцькі депутати під час засідання земельної комісії сьогодні, 17 червня.

Власне, очікують, що згідно з новими ставками, кількість коштів, виручених від орендної плати, збільшиться на 50-80%. Але точної цифри аналітики поки не називають.

Нагадаємо, згідно з чинним податковим законодавством, у 2016 році за землю платитимуть всі фізичні особи, установи і організації, незалежно від власності, у тому числі бюджетні заклади, об’єкти Міноборони, МВС та інші.

На цей рік депутати звільнили низку установ від плати за землю, оскільки в їх бюджетах не були передбачені на це кошти. На 2016 рік законодавство зобов’язує місцеві ради затвердити нові ставки.

Ставка земельного податку за земельні ділянки, що перебувають у власності

1. Сільськогосподарського призначення - 0,1 % від нормативної грошової оцінки.

2. Житлової забудови:
- для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) 0,03%
- для багатоповерхової забудови, під гаражно-будівельними кооперативами 0,1%
- під індивідуальними гаражами 0,3%.

3. Промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики - 1,5%.

4. Землі рекреаційного призначення - 3%.

5. Лісогосподарського призначення, водного фонду, історико-культурного, оздоровчого та природоохоронного призначення 1,5%.

6. Землі житлової та громадської забудови, промисловості та інші категорії земель комерційного використання, у тому числі зайняті поточним будівництвом та відведені під майбутнє будівництво:
- автотехобслуговування (мийки, СТО та інші) - 1,5%;
- оптової, роздрібної торгівлі, ринків, крім земель зайнятих кіосками та торговими павільйонами - 2%;
- складського господарства - 1,5%;
- для будівництва та експлуатації автозаправних станцій - 3%;
- комерційні кіоски, павільйони для провадження діяльності у сфері побутового обслуговування населення - 1%;
- комерційних кіосків та павільйонів - 2,5%;
- інші землі, які не увійшли до цього переліку - 3%.

Ставка земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні

1. Для органів державної влади та органів місцевого самоврядування, органів прокуратури, органів Міністерства внутрішніх справ, органів Державної служби з надзвичайних ситуацій, органів Служби безпеки України, військових формувань, утворені відповідно до законів України, Збройних Сил України, судів, навчальних закладів, закладів культури, науки, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, підприємств, установ та організацій комунальної та державної форм власності незалежно від функціонального призначення земельної ділянки 1%.

2. Залізничного транспорту (крім земельних ділянок, на яких знаходяться окремо розташовані культурно-побутові будівлі та інші споруди і які оподатковуються на загальних підставах) - 0,25%.

3. Для суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної власності) відповідно до функціонального призначення земельної ділянки:
- розміщення нічних клубів, казино, інших закладів грального та шоу–бізнесу, більярдних, кегельбанів, букмекерських контор - 12 %;
- торгівля ювелірними виробами - 12 %;
- розміщення комерційних банків, фінансових та кредитних установ, ломбардів, банкоматів, торгівля нафтопродуктами (оптова та роздрібна) - 10%;
- підприємства мобільного зв'язку - 8%;
- розміщення нотаріальних, брокерських, маклерських, рекламних контор, туристичних агентств (фірм), агентств нерухомості, пунктів обміну валют, пунктів продажу лотерейних білетів, салонів краси - 6 %;
- виробництво лікеро-горілчаних виробів, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів - 5 %;
- розміщення платних стоянок для автотранспорту - 5%;
- розміщення підприємств зв'язку (за виключенням підприємств поштового зв'язку) - 4%;
- розміщення непродовольчих ринків, ринків змішаного типу, ресторанного господарства - 4,7 %;
- для багатоповерхової забудови, під гаражно-будівельними кооперативами - 0,1%;
- інші види діяльності, які не увійшли до цього переліку - 3%.

4. Для фізичних та юридичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності:
- для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) 0,03 %;
- розміщення кооперативних автостоянок для зберігання особистого транспорту громадян, гаражно-будівельних кооперативів 0,1 %;
- земельні ділянки зайняті дачами громадян та для ведення городництва, садівництва 0,1 %;
- розміщення індивідуальних гаражів 0,3 %.

Разом з тим депутатам пропонується затвердити пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб.

Так, від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої груп;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Також встановлюються пільги щодо сплати податку для юридичних осіб.

Від сплати податку звільняються:

- санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських організацій інвалідів, реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів;

- громадські організації інвалідів України, підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів та спілками громадських організацій інвалідів і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Крім того не сплачуватиметься земельний податок за: земельні ділянки кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв та земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку.

До слова, під час засідання комісії стало відомо, що Верховна Рада України пропонує звільнити від сплати за землю також і дошкільні і шкільні навчальні заклади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Станислав Муратов Показати IP 18 Червня 2015 02:01
Юридически бестолковое решение: с момента приватизации ОДНОЙ квартиры ВЕСЬ домовой комплекс (жилой дом, ПРИДОМОВАЯ территория и сооружения на ней) есть ЧАСТНАЯ СОВМЕСТНАЯ СОБСТВЕННОСТЬ. ЛЮБОЕ дополнительное сооружение на придомовой территории возможно ТОЛЬКО при 100% согласии ВСЕХ жильцов данного комплекса либо Решением общего собрания объединения жильцов. Придомовая территория начинается от бордюра дороги улицы и заканчивается во дворе. За размещенное вне дома строение на придомовой территории не относящееся к проекту данного дома Владелец ОБЯЗАН оплачивать земналог ДАННОМУ объединению жильцов с учетом ИХ интересов, а объединение само оплачивает указанную ставку КАК Владелец данной земли. Если будетдругая схема, то ЮРИДИЧЕСКИ она КОРРУПЦИОННАЯ и мошеническая для должностных лиц от мера и других Орган, выдавший ПЕРВЫЙ приватизационный сертификат ОБЯЗАН открыть КАДАСТРОВЫЙ НОМЕР на придомовую территорию. На землю нет предела срока, иначе завтра появятся люди и будут заявлять СВОИ права на Майдан Незалежности или Красную площадь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus