USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи треба вакцинуватися від COVID-19, якщо вже перехворів

19 Березня 2021 13:34
Вакцинація тих, хто перехворів, є абсолютно безпечною. І робити щеплення у таких випадках потрібно. Чому це важливо і як довго слід чекати після одужання, пояснив дитячий інфекціоніст, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій під час пресконференції «Антитіла COVID-19: чи варто розслаблятися?», пише 24 канал.

Це стосується і тих випадків, коли хвороба перебуває в інкубаційному періоді: людина інфікована, але у неї ще не з’явилися симптоми. Проте в такій ситуації ще достеменно невідомо, чи подіє вакцина.

Вже є дані, що люди, які перенесли захворювання й мають антитіла на будь-якому рівні, все одно повторно хворіють. Так, в Україні станом на 16 березня зафіксовано понад 1300 випадків повторного інфікування COVID-19.

Тому експерти не рекомендують визначати антитіла до та після вакцинації з двох причин:

– наука ще не встановила кількість антитіл, яка б давала точну гарантію безпеки;

– тест-системи для визначення антитіл – не стандартизовані (у різних лабораторіях можуть бути різні результати).

Крім того, що щеплення убезпечує від інфікування або ж значно полегшує перебіг хвороби, є підстави вважати, що це ще й сприяє сповільненню поширення вірусу. Зокрема, такі дані надають Ізраїль, який вже охопив понад 70% населення другою дозою вакцини, та Британія.

«У тих, хто захворів після вакцинації, кількість вірусу у дихальних шляхах значно менша, ніж у невакцинованих. Якщо ж у людини не розвиваються симптоми (вона не кашляє, наприклад), то ми маємо гіпотезу, що це негативно впливає на поширення вірусу», – пояснив Федір Лапій.

Через який час після одужання можна вакцинуватися?

Після того, як закінчився період заразності. У залежності від того, як проявлявся COVID-19, йдеться про щонайменше 14 днів. Тобто, якщо період ізоляції завершився, можна йти та робити щеплення.

Проте зараз фахівці рекомендують тим, хто вже перехворів, відтермінувати вакцинацію хоча б на 6 місяців з часу інфікування – випадки повторного зараження за цей період трапляються вкрай рідко. А завдання медичної системи сьогодні – у першу чергу провакцинувати тих, хто ще не мав зустрічі з COVID-19.

«Якщо медпрацівник, який нещодавно перехворів на COVID-19, бажає захистити себе ще й шляхом вакцинації, то він може зробити це після того, як будуть задоволені потреби його колег, які не хворіли. Ми не маємо жодних заперечень, щоб людина отримала цю дозу додатково», – зазначає експерт.

Щодо того, скільки доз вакцини потребують ті, хто вже зіштовхувалися з вірусом, наразі тривають дискусії. Німеччина та США, наприклад, прийняли рішення, що у таких випадках достатньо однієї дози. З медичної точки зору, наголошує фахівець, це обгрунтовано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Зе дохтур Показати IP 19 Березня 2021 15:40
Якщо вакцина тримає імунітет 3 місяці, а хвороба 6, то розумніше не вакцинуватись, а спокійно жити-працювати і в надії не захворіти? Від індуської шимпанзенекі шанси вмерти можуть бути більші, ніж від хвороби.
МАША Показати IP 20 Березня 2021 13:14
В Україні хочуть звільнити виробників вакцин від відповідальності за наслідки щеплень. Що за помиї нам хочуть втюхкати. Від вірусу вмре менше людей, ніж від вакцини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus