USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи варто занурюватись у крижану воду на Водохреще і яких правил при цьому потрібно дотримуватися. Поради лікаря

18 Січня 2022 08:00
19 січня православні християни відзначатимуть завершальне свято різдвяно-новорічного циклу – Хрещення Господнє. Цього дня прихожани святять воду, яка зберігає свої цілющі властивості протягом року, а найбільш відважні пірнають в ополонку.

Кому можна занурюватися у крижану воду, кому ні, і чи небезпечні такі процедури для здоров’я - про це та інше Інформаційному агентству Волинські Новини розповів завідувач віддділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Волинської обласної клінічної лікарні Микола Пемпко.

«Почнемо із того, що пірнати в ополонку на Водохреще – не зовсім український обряд. Історично такого звичаю у нас не було. Натомість така традиція активно розвинулася в Україні протягом останніх 20 років», – зазначив медик.

Кому зимове купання категорично протипоказане

Він наголосив, що однозначно не рекомендує пірнати у крижану воду людям із будь-якими хронічними захворюваннями, бо різкі перепади температури тіла можуть сприяти їхньому загостренню.

«Насамперед, це стосується людей із порушеннями серцево-судинної системи, адже під час різкого охолодження організму рефлекторно звужуються судини, тому можуть виникати гострі порушення мозкового кровообігу – інсульти, а також гострі коронарні синдроми – інфаркти міокарда», – зазначив лікар.

Крім цього, не рекомендується занурюватися в ополонку людям, які страждають на хронічно-обструктивні захворювання легень.

«Пірнання у крижану воду може викликати загострення бронхітів та асматичних станів. Тому людям з хронічними захворюваннями це однозначно протипоказано. Потрібно враховувати й те, що навіть молоді та соматично здорові люди з незвички, якщо не займалися подібними процедурами регулярно, також у подальшому можуть занедужати», – акцентував Микола Пемпко.

Якщо вирішили пірнути в ополонку вперше і без підготовки

Зі слів фахівця, непідготовлені люди, які раптово вирішили зануритися у воду взимку, ризикують отримати запальні захворювання верхніх дихальних шляхів, у тому числі пневмонію.

«Часто люди, які вирішили покупатися на Водохреще, роздягаються і, вживаючи для хоробрості та розігріву певну кількість алкоголю, ходять босоніж. Тобто вони можуть отримати ще й обмороження стоп», – зауважив лікар.

Медик наголошує, що до зимових водних процедур потрібно ставитися вкрай обережно.

«Особисто у мене як у медика виникають сумніви, чи це потрібно робити взагалі. Категорично не раджу занурюватися в ополонку дітям та людям поважного віку, які до цього не займалися загартовуванням організму чи моржуванням. Здебільшого, люди старшого віку мають супутні захворювання. Найчастіше це гіпертонічна хвороба чи ішемічна хвороба серця тощо», – каже медик.

Чи варто занурюватися з головою?

Тим, хто все ж наважився вперше зануритися у крижану воду, Микола Пемпко радить відповідально підготуватися до цього кроку, поступово загартовуючи організм заздалегідь.

Також він наголошує, що перед зануренням потрібно проконсультуватися із сімейним лікарем.

«До цього експерименту над собою потрібно підійти виважено, зокрема проконсультуватися із сімейним лікарем і прийняти відповідне рішення спільно. Якщо медик скаже, що, враховуючи загальний стан здоров’я пацієнта, пірнати у крижану воду не варто, то від цього кроку краще утриматися», – радить фахівець.

А тим, хто наважився, лікар категорично не рекомендує занурюватися із головою.

«Повністю тіло занурювати не варто, бо якщо рефлекторно звужуються судини обличчя, те саме відбувається і в ділянці серця. Після занурення потрібно витертися насухо, добре одягнутися і випити теплого чаю чи кави, щоб зігрітися зсередини», – додає він.

Чи можна зігріватися алкоголем?

Микола Пемпко наголошує, що вживати алкоголь ні до зимового купання, ні після нього категорично не можна.

«По-перше, під дією алкоголю людині здається, ніби їй нехолодно, але це хибне враження. При розширенні судин шкіри з’являється відчуття тепла. По-друге, люди не завжди об'єктивно оцінюють ситуацію під час вживання алкоголю. Навіть якщо й стане погано, то людина або ті, хто її оточує, можуть на це не зреагувати вчасно. Наприклад, будуть думати, що чоловік заснув або заточується, бо напідпитку», – наголошує медик.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 18 Січня 2022 08:30
Вода є святою, а совкові моржі своїми грязними трусами лізуть
Додік до лучани Показати IP 18 Січня 2022 18:59
Я "морж" зі стажем і на свято Богоявлення принципово не купаюсь зі ... стадом, бо це купання немає нічого спільного ні з поавослав'ям ні з українськими традиціями. Люди, котрі купаються раз на рік ніякого відношення до моржів не мають...
Анонім Показати IP 18 Січня 2022 08:44
Хто ввів цю мокшанську традицію в Україні. Моя бабця і дідусь ніколи про таке й не чули. Та й прабабця не роздягнулася б привселюдно. Так, ходили до річок, так, святили воду, але набирали її в збаночки і пили, святили хати, а не срибали в ополонку
І крапка ! Показати IP 18 Січня 2022 09:19
Найкращим аргументом доцільності дотримання таких, так званих, традицій є факти участі в зануреннях у крижану воду попів ! Найбільше на шо вони були спроможні - то помахати на вєрующих православних кропилом з човна, одягнувшись у шубу з песця . Вони показали своє відношення до таких обрядів і пастві треба зробити на майбутнє з того висновки і не ризикувавати своїм здоровям у час пандемії !
Пасажир Показати IP 18 Січня 2022 14:50
Почнемо із того, що пірнати в ополонку на Водохреще – не зовсім український обряд. Історично такого звичаю у нас не було. Натомість така традиція активно розвинулася в Україні протягом останніх 20 років.
Джек Показати IP 18 Січня 2022 16:52
Язичницькі обряди які з Біблію нічого спільного немають
санітар Показати IP 18 Січня 2022 17:19
Пірнати в ополонку людям з гіпертензією кровяних судин і гіпертезією серця рівнозначно самовбивству. А якщо ще під "градусом", то самовбивству в квадраті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus