USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чим небезпечна ангіна і як її лікувати. Поради волинянам

26 Жовтня 2018 08:53
Перші осінні похолодання приносять застуди. У людей з ослабленим імунітетом переохолодження організму може спровокувати ураження горла. Медики нагадують: часті ангіни становлять небезпеку для серця, нирок і суглобів. Як уберегтися від цієї хвороби - читайте в матеріалі газети Волинські Новини.

– Частим ангінам сприяють гнійні вогнища в організмі. Це можуть бути каріозні зуби, хронічне запалення біля носових пазух, хронічні ураження порожнини рота, – пояснює Петро Макарчук, завідувач відділення отоларингології Луцької міської лікарні, отоларинголог вищої кваліфікаційної категорії. – Не останню роль відіграє правильне дихання. Коли повітря іде через ніс, воно зігрівається, зволожується, очищається. Якщо людина частіше дихає ротом, ніж носом, повітря йде відразу на мигдалики. А вони не зовсім готові до зустрічі з брудним і сухим повітрям.

За словами лікаря, ангіна – це гостре запальне захворювання, за якого інфекція уражає тканину мигдаликів. Зазвичай ангіну спричиняє прямий контакт із хворим. Але буває, що інфекція «сидить» в організмі людини і «чекає» сприятливих умов для свого розвитку. Часто ангіна є логічним продовженням хронічного тонзиліту – хронічна інфекція у мигдаликах чекає чергового рецидиву хвороби.

– Петре Григоровичу, нагадайте, які ж симптоми ангіни?

– У хворого з’являються сухість, першіння у роті та горлі. Мигдалики червоніють, набрякають, збільшуються, відчувається біль під час ковтання. Часом на мигдаликах навіть з’являється патологічний наліт. Унаслідок інтоксикації людина скаржиться на постійний головний біль, стає млявою і малоактивною. Збільшуються й болять лімфатичні вузли шиї. За цих симптомів слід уважно стежити за температурою тіла. Під час ангіни спочатку тримається невисока температура – 37,1-37,5˚С. Під вечір вона має тенденцію підвищуватися до 38˚С. Якщо вона долає і цю позначку та не спадає протягом трьох днів, то в мигдаликах утворюється гній.

А гнійну ангіну лікувати значно тяжче. Тому слід негайно звернутися до фахівця. Лише він побачить зміни на піднебінних мигдаликах. Там утворюється білий наліт, який є ознакою ангіни. Самолікування може спричинити різноманітні, в тому числі й тяжкі, ускладнення: ревматизм, інфекційний поліартрит, міокардит, нефрит, хронічний тонзиліт. Тому через 10-14 днів після початку хвороби треба здавати аналізи сечі й крові. Якщо буде виявлено зміни в аналізах, слід продовжити лікування, аби застрахуватися від небезпечних наслідків.

Річ у тім, що мигдалики розташовані на перехресті двох шляхів – травного й дихального. Через гланди проходять повітря і їжа. Вони є воротами до нашого організму й реагують на чужорідні тіла, які потрапляють в нього через їжу або через дихання. І виробляють антитіла, які мають знищувати шкідливі для нас продукти. За структурою мигдалики подібні до нирок, серця та суглобів. І кожна наступна ангіна вдаряє по цих органах та їхніх системах. Якщо лікар бачить, що людина хворіє на ангіну два-чотири рази на рік протягом двох-трьох років поспіль, ухвалюють рішення про видалення мигдаликів.

– Як убезпечити себе від підступної недуги?

– Слід провадити здоровий спосіб життя, не переїдати, не зловживати хімічними продуктами, які є на ринку. Дітей змалку треба загартовувати. Але робити це поступово. Наприклад, обливання водою починати теплою, потім переходити до холодної. Діти мають пити напої кімнатної температури, щоб натренувати горло. Ранкова зарядка і заняття посильним спортом також потрібні для зміцнення імунної системи. Будь-які м’язові рухи – це покращення кровообігу організму. Тобто покращується надходження поживних речовин до хворого органа. Швидше відбувається відтік шкідливих речовин, спожитих, які вже відпрацювали. І їх треба вивести з організму.

– Чи є певні рекомендації щодо харчування під час хвороби?

– Їжа має бути без гострих, кислих, солоних, копчених страв. Тобто такою, щоб не подразнювала слизову оболонку глотки – м’якою і поживною. Найкраще підходить на цей період молочно-рослинна дієта, збагачена вітамінами. Треба налягати на яблука, капусту, моркву і буряки.

– Як хворому поводитися до приходу лікаря?

– Пити багато рідини і полоскати горло. Для пиття згодяться трав’яні чаї, підсолоджені смородиною або малиною, перетертою з цукром. Для полоскань приготуйте відвари календули, ромашки, звіробою, евкаліпта (1 ст. ложку трави або суміші залийте склянкою окропу). Протизапальну дію має теплий розчин солі або соди (1 ч. ложку солі чи соди розвести в склянці води), або фурациліну (таблетку розчинити в склянці теплої води).

Оксана КУЦИК

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пацієнтка Показати IP 26 Жовтня 2018 10:14
Макарчук Петро Олексійович -це лікар від Бога! Здоров"я йому міцного і довгих років життя.!
Олена Показати IP 23 Грудня 2020 17:06
При ангіні головне - прибрати запалення в горлі, щоб зменшився біль. Тонзилотрен якраз добре справляється з цим завданням. Він має потужну протизапальну дію. Не раз допомагали ці таблетки в лікуванні хворого горла.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus