USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянин воював на сході з важкою хворобою. Хто відповість?

15 Квітня 2015 17:50
Степан Гладій – колишній боєць 51 окремої механізованої бригади. Мобілізували його у квітні минулого року. Каже, без проходження медкомісії, хоча був хворий, про що й сам не знав. І вже у військовій частині хвороба дала про себе знати. Його діагноз звучить страшно – цереброваскулярна хвороба, венозна ангіома правої долі головного мозку, епілептичний синдром. Так з усім цим і воював, - повідомляє «Репортер».

Тепер Степану потрібна операція за кордоном, а для цього – статус учасника бойових дій. Та отримати його бійцю не вдається.

ЗАСПІВАЛИ ГІМН – І НА СХІД

Зі Степаном та його дружиною Марією журналісти зустрілись у Снятині, а не в селі Русів, де мешкає родина.

«Подалі від людських очей, не хочемо, аби люди говорили, бо вже й так кажуть, що я пішов воювати, аби грошей заробити», – говорить Степан.

Йому 28 років, має двох дітей. Призвали до армії, каже, без повіст­ки, а зі слів секретарки сільради.

«Вона прийшла зранку і каже: «Стьопа, тебе викликають на 12 годину до військкомату», – розповідає Марія Гладій. – А навіщо – не сказала».

Уже на місці виявилося, що на медкомісію. Черги були великі, Степан встиг лише зробити кардіограму. На решту лікарів мав ще два дні, та назавтра подзвонили з райвійськкомату і сказали: о четвертій ранку з речами бути готовим до відправки в обласний військкомат. «Ще сказали, аби взяв із собою гроші, бо якщо мобілізують, аби мав за що собі їсти купити в частині», – каже Марія.

Вдосвіта Степан вже був під Снятинським військкоматом. З ним ще чоловік 11. В обласному військкоматі було чимало людей, хтось проходив комісію, хтось просто чекав. Степан чекав теж.

«Після обіду нам сказали вийти на плац. Там ми заспівали гімн України – і в автобуси, – розповідає Гладій. – Але одні поїхали в один бік, а ми в інший. Куди – ніхто нічого не пояснював. Нас було десь 40, декому місця не вистачало, то сиділи на сумках».

«НАШЕ ДІЛО – ПІДЛІКУВАТИ»

О третій ночі приїхали у Володимир-Волинський, у військову частину. До ранку розподіляли кого куди.

«Мене забрали в танкову, я там дві доби просидів за столом, там і спав, – каже Степан. – Думав, що вже коріння там пущу».

Та врешті відправили у гранатометний взвод 3 батальйону 51 мехбригади. Згодом у Рівне на полігон. А там сталася подія, яка, на думку бійця, була поштовхом до ускладнень зі здоров’ям:

«Дали гранатомет, прийшов капітан і каже одному хлопцеві: «Давай, солдате, знеси мені он ту березу». А той ствол занизько поставив, влучив у пеньок і йому все це вернулося в груди, він лише айкнув і впав. Хлопця забрала швидка, а до нас приїхала купа офіцерів і прокуратура. Нам прямо казали: «Ви нічого не бачили»».

Зі слів Степана, працівники прокуратури п’ять днів були у частині та допитували бійців.

«Після цього у мене почало крутити ліву частину тіла, я не знав, що то таке, дали якусь таблетку, – розповідає боєць. – На полігоні отримав епілептичний напад, а коли вже втратив свідомість, то мене відвезли у Рівненський військовий госпіталь».

Дружина з мамою відразу приїхали у Рівне. Степан три доби лежав у реанімації. Марія каже, за все платили, хоч мали б лікувати безкоштовно. На четвертий день перевели у терапію, а далі знов у частину. Хоча почувався Степан, за його словами, жахливо, та єдине, що сказав начмед шпиталю – «наше діло підлікувати, бо твоя бригада сьогодні відправляється на Донецьк». Виписку не дали, у картці написали: хронічний бронхіт і гнійна ангіна.

«Мені дали автомат, він у мене з рук падав, в голові шуміло, хлопці дивилися – не знали, що робити. Руки трусилися, я кружку лиш обома руками піднімав», – розповідає Степан.

Однак того ж дня бригада відправилась на схід. Спершу – Удачне Донецької області, потім Новоукраїнка і Волноваха. Увесь час, перебуваючи на сході, Степан, каже, почував себе погано. Як рятували? Говорить, анальгіном.

БЕЗ ПАПЕРІВ – НІЯК

А дружина вдома зверталася усюди, куди тільки можна, писала листи, дзвонила – марно. Після Волновахи бійців відправили на полігон у Широкий Лан на навчання. Звідти Степан поїхав додому у відпустку – захворіла мама. І йому не легше було. Напади епілепсії повторювалися, і тоді родина вже серйозно взялася за його лікування.

Нарешті 29 жовтня минулого року Степана комісували. Потім – лікування у столичній клініці «Феофанія». Гроші збирали усім селом.

«Одну операцію зробили, та цього замало, потрібна ще одна, – говорить Марія. – Нам порадили обстежитися за кордоном, та ми про це навіть поки не думаємо – нема коштів».

Поїхати на лікування було б легше, якби Степан мав статус учасника бойових дій, каже дружина. Але з цим також проблема. Бригаду розформували, командир загинув, а без нього паперів, потрібних для статусу, не можуть дати. Наприклад, про зарахування до бригади, про прибуття у зону АТО та виконання бойових завдань. Так пояснили у військовій частині, каже Степан.

А щодо хвороби, то, за словами Марії, вона в нього, певно, була й до війни, лише проявилася на фоні сильного стресу, принаймні, так пояснювали жінці лікарі.

«Зараз він постійно на таблетках, тиск піднімається, затерпає ліва частина тіла, напади повторюються», – розповідає жінка.

Степан пробував йти на роботу. Пішов охоронцем, два дні відпрацював, а на третій дістав напад, і знову – лікарня. «А що робити, двоє дітей годувати ж треба», – говорить чоловік.

Зараз сім’я живе лише на зарплату дружини, вона працює медсестрою у Снятинській поліклініці. Допомагає волонтерська організація «Поранені SOS», за гроші від людей, які ті кидають на картку, купують ліки. Щотижня на лікування Степана витрачають 600-700 гривень.

За поясненням, чому Степана Гладія мобілізували без проходження медкомісії, «Репортер» звернувся до облвійськкомату. Чекаємо на відповідь.

Реквізити для допомоги:

картка ПриватБанку 4731217102260518

Отримувач – Гладій Степан Степанович
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus