USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Дані українців у безпеці: Федоров прокоментував кібератаку

14 Січня 2022 11:46
Віце-прем’єр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив українців, що їхні особисті дані в безпеці, а додаток «Дія» працював і працює стабільно. Про це голова Мінцифри повідомив у своєму Telegram-каналі, пише УНН.

«Деякі державні сайти атаковані. Частина відключена адміністраторами з метою локалізації та кіберрозслідування. Більшість сайтів вже відновлено. Дані українців у безпеці, оскільки постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів», – написав Федоров.

За його словами, додаток «Дія» працював та працює стабільно.

Міністр повідомив, що фахівці Мінцифри включені у допомогу СБУ, кіберполіції та Держспецзв’язку.

У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблоковано, однак станом на 8:30 працював доступ до урядової сторінки. Сайт «Дії» також «лежав».

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі шириться начебто заява самих хакерів, у якій стверджується, що «усі ваші особисті дані були завантажені у загальну мережу».

Роботу більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося, інші сайти відновлять роботу найближчим часом, вказують у СБУ та Мінцифрі.

Зараз Держспецзв’язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту.

У Мінцифри відреагували на інформацію про продаж даних українців із «Дії». Відомство запевняє це все брехня, неправда, провокація та «продовження гібридної війни».

«Основна мета ворога – підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «злив» даних українців», – повідомила пресслужба Мінцифри.

У міністерстві кажуть, що в інтернеті постійно з’являються оголошення про продаж даних, які нібито отримані під час кібератаки 14 січня.

«Такі оголошення мають на меті не лише залякати суспільство. А ще дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора», – вважають у відомстві.

Мінцифри запевняє, що все під контролем і жодного витоку немає.

«Всі персональні дані знаходяться під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, скомплектовані з багатьох джерел, злитих до 2019 року», – повідомили у відомстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ніхто Показати IP 14 Січня 2022 13:05
Якийсь хлопчина каже, що все під контролем. Я спокійний.
Еге Показати IP 14 Січня 2022 16:29
під контролем якогось хакера
Шок і ганьба Показати IP 14 Січня 2022 21:14
Як виявилось, причина в тотальній байдужості з елементарного обслуговування сайтів. І хакером може бути навіть школяр, який начитався гугл.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus