USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дарують не лише життя, а й здорове майбутнє: як у Луцьку виходжують недоношених малюків. Репортаж

17 Листопада 2022 19:19
17 листопада відзначають Всесвітній день недоношених дітей. Із цієї нагоди у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства продемонстрували шлях, який проходить передчасно народжений малюк із моменту появи на світ і аж до трьох років.

Ця непроста дорога для нього розпочинається або в пологовій залі, або в операційній (зазвичай, в операційній). Згодом малюк проходить відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, після якого потрапляє у відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації. Далі за ним наглядають у відділенні катамнестичного спостереження. Тут до трьох років дитина, народжена передчасно, проходить періодичні огляди, консультації суміжних спеціалістів і ранню реабілітацію.

До трьох років недоношені малюки в розвитку мають наздогнати своїх вчасно народжених ровесників. Однак за потреби після досягнення трирічного віку ці діти проходять комплексну реабілітацію на базі санаторію «Дачний», який також входить до складу медоб’єднання.
МЕТА – ДАТИ НЕ ТІЛЬКИ ЖИТТЯ, А Й ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ

Як розповіла генеральна директорка медоб’єднання Ірина Горавська, традиційно 17 листопада заклад підбиває підсумки роботи стосовно передчасно народжених діток або (як їх лагідно називають) поспішайок.

«У нас створено всі умови, щоб виходити таких діток, щоб дати їм не тільки життя, а й здорове та щасливе майбутнє. За три роки роботи нашого закладу в нас народилися 967 недоношених дітей, 67 із них – вагою до кілограма і двоє діток – вагою до 500 грамів (це дівчинка і хлопчик, які важили при народженні по 420 грамів). І зараз ми розуміємо, що ці діти матимуть здорове майбутнє. Вони – наша гордість.

Коли вони приходять до нас на реабілітацію, ми бачимо, що це повноцінні здорові діти. Це наша мета – не просто, аби дитинка вижила, а щоб вона була здоровою в майбутньому», – сказала Ірина Горавська.
Читати ще: У волинському перинатальному центрі народилося майже 800 недоношених дітей. Як вони зростають?

Завдяки тому, що до складу медоб’єднання входять і перинатальний центр, і дитяча лікарня, тут недоношеним дітям надають комплексну послугу – від пологового залу чи операційної, тобто з народження, до досягнення 18-річчя.

Наприклад, відділення інтенсивної терапії новонароджених і відділення ранньої реабілітації розташовані в перинатальному центрі, а відділення катамнестичного спостереження – в дитячій лікарні.

«Тому йдеться про комплексну послугу, яку надають в одному місці, про зрозумілий маршрут пацієнта. Тільки завдяки цьому можливі позитивні результати, – пояснила Ірина Горавська. – Відділення катамнестичного спостереження розміщене на території дитячої лікарні, тобто там, де є всі висококваліфіковані фахівці, робота яких потрібна для виходжування та подальшої реабілітації поспішайок».
Зліва направо: завідувачка відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації новонароджених Тетяна Кощій, медичний директор з неонатології Микола Гнатів, завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Тетяна Загребельна та завідувачка відділення катамнестичного спостереження Людмила Міліщук

У цілому на шляху передчасно народженої дитини (від появи на світ і до досягнення трирічного віку) працюють понад 300 лікарів.

НЕДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ НАРОДЖУЄТЬСЯ УДВІЧІ БІЛЬШЕ

«Наше об’єднання нараховує 1100 працівників. Це єдина команда, яка надає допомогу цим дітям від внутрішньоутробного розвитку до 18-річчя. Це велика робота всього колективу. Ці дітки потребують багато консультацій, роботи суміжних фахівців. Багато дітей потребують хірургічної корекції тих чи тих захворювань. Їх оглядають неврологи, окулісти, з ними працюють психологи, логопеди, масажисти, фахівці з фізичної реабілітації, ерготерапевти – всіх відразу й не згадаєш», – наголосила генеральна директорка медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

У теперішній час це напрочуд актуально, тому що від початку повномасштабної війни кількість пологів в Україні зменшилася на 25%. Ця статистика торкнулася і всіх закладів Волинської області.
«Натомість кількість недоношених дітей збільшилася практично вдвоє. Саме на такі показники ми виходимо цього року. Імовірно, це пов’язано зі стресовими факторами, які переживають наші жінки, з тими умовами, в яких вони виношують дітей.

У нас є велика кількість переселенок, які приїхали сюди з інших, більш небезпечних за наш, регіонів. Серед них – дуже великий відсоток передчасно народжених дітей. Тому робота нашої команди надзвичайно важлива», – поінформувала Ірина Іванівна.

ПЕРЕДЧАСНЕ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ – ЦЕ ЗАВЖДИ ВИКЛИК

Із моменту відкриття перинатального центру через відділення інтенсивної терапії новонароджених пройшли понад 600 дітей, із них 457 народилися передчасно, прокоментувала завідувачка відділення Тетяна Загребельна.

«Усі новонароджені є надзвичайно вразливими, а діти, які народилися передчасно, – найбільше. Це пояснюється тим, що ці діти мають недосконалі функції організму. Протягом перших місяців життя вони стикаються з проблемами дихальної, серцево-судинної, сечовидільної, нервової систем, шлунково-кишкового тракту. Тому процес виходжування таких дітей багатогранний. У ньому задіяно не тільки відділення інтенсивної терапії новонароджених. Цей процес вимагає наявності мультидисциплінарної команди (акушерів-гінекологів, працівників клінічної та бактеріологічної лабораторій, лікарів ультразвукової діагностики, великої кількості суміжних спеціалістів). Тільки разом можна досягнути позитивного результату», – сказала вона.
Передчасне народження дитини – це завжди виклик для медичного персоналу, який щодня повинен приймати надскладні рішення. Також це стрес для батьків. Вони повинні мати певні навики, розуміння того, як далі виховувати дитину, та надзвичайно велике терпіння.

«Шлях, який проходить передчасно народжена дитина, дуже складний. Це можуть зрозуміти тільки батьки та лікарі, які йдуть пліч-о-пліч із дитиною. Це шлях злетів і падінь. Це шлях смутку і радості. Це шлях сміливості, – відзначила Тетяна Загребельна. – Кожну дитину ми пропускаємо через свої душі та серця, адже тільки в любові та терпінні можна виходити таких малюків».
ВАЖИВ ЛИШЕ 900 ГРАМІВ, А ЗАРАЗ ЖВАВІШИЙ ЗА ОДНОЛІТКІВ

Один із таких дітей, виходжених у любові та терпінні медичним персоналом і батьками, – дворічний Максимко. Хлопчик народився із вагою 920 грамів і зростом 38 сантиметрів.

Нині він лише трішки менший за своїх однолітків.

«Але він набагато жвавіший за них. Коли йому потрібно, то навіть усе докладно розкаже», – зауважила мама Максима Богдана.
Її син народився два роки тому на початку серпня. Йшов 29 тиждень вагітності.

«Це був шостий місяць вагітності… Був страх, нерозуміння того, що відбувається. Згодом звикаєш і чітко виконуєш настанови лікарів. Зараз у нас усе добре. Але якби ми народжували не тут, у перинатальному, я не була би впевнена в результаті», – розповіла Богдана.
«ЦІ ДІТИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НАШИМИ ДО ТРЬОХ РОКІВ»

Після відділення інтенсивної терапії новонароджених недоношені малюки переходять у відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації. Тут вони перебувають уже разом із мамами.

«Тут вони проходять увесь курс лікування, реабілітації та виписуються додому. Після виписки ми всім рекомендуємо стати на облік у катамнестичному відділенні, де такі діти спостерігаються до трьох років. Фактично нашими ці дітки залишаються протягом перших трьох років свого життя», – наголосила завідувачка відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації новонароджених Тетяна Кощій.

Читати ще: Шляхом поспішайок: від реанімації – до здорового та щасливого дитинства

У цьому відділенні діти щодня (по два-три рази на день) проходять різноманітні процедури, як-от масажі, спеціальні купання, суха імерсія, дихальна терапія.
«Усі процедури, які проводяться дитині в нашому відділенні, відбуваються тільки біля мами. Мама все бачить, їй усе пояснюють: що ми робимо, з якою метою, якого результату ми прагнемо досягти. До нас приходять кваліфіковані масажисти. Вони все показують мамі, навчають її. Наше завдання – всьому, що ми тут робимо, навчити мам, щоб вони робили ці процедури потім у домашніх умовах. Це безперервний процес, аби дитина мала хороший результат і добре розвивалася», – пояснила Тетяна Кощій.

«РАДІСТЬ БАТЬКІВСТВА ВІДЧУЮ, КОЛИ ПОТРІБНО БУДЕ НАЗДОГАНЯТИ СИНІВ»

Зараз у палаті відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації разом із батьками перебувають Максим та Іван. Хлопці народилися 13 листопада 2022 року на 34 тижні вагітності. При народженні вони важили 1725 і 1920 грамів.
У перші дні після народження, особливо у випадку недоношених малюків, важливо слідкувати, аби дитина не переохолоджувалася. Вона може перебувати в спеціальному боксі.
Також новонародженого власною температурою тіла можуть зігрівати батьки.

«Я зігріваю Івана власною температурою тіла, адже так дитина краще зігрівається. Максим – у дружини. Найголовніше – щоб хлопці не переохолодилися», – пояснив тато двійні Сергій.

Про те, що народяться хлопці, подружжя дізналося на початку осені.
«Як доглядати за малюками, що робити, як часто вимірювати температуру, стежити, щоб не були голодні, – все нам розповідають медсестри, лікарі, – зазначив Сергій. – Думаю, найкраще радість батьківства відчую, коли сини почнуть бігати, коли потрібно буде їх наздоганяти».

НА ОБЛІКУ – БЛИЗЬКО 2000 ДІТЕЙ

Після того, як недоношені діти пройшли непростий шлях від пологової зали чи операційної, від відділення інтенсивної терапії новонароджених, від відділення ранньої реабілітації, коли вони трошки виросли, виходилися, навчилися їсти та робити багато інших справ, вони потрапляють у катамнестичне відділення на спостереження і подальшу реабілітацію.

«На сьогодні в нас на обліку перебувають майже дві тисячі дітей, із них близько половини – це дітки-поспішайки. Вони приходять до нас регулярно на огляди, спостереження. Їх консультують різні спеціалісти (кардіолог, офтальмолог, пульмонолог тощо). Їм надають різні рекомендації. Але основне наше завдання – їхня подальша реабілітація. Із ними працюють психологи, логопеди, фізичні терапевти, ерготерапевти, масажисти та інші. Ми працюємо і з малечою, і з мамами», – прокоментувала завідувачка відділення катамнестичного спостереження Людмила Міліщук.
Окрім волинян, тут приймають дітей із сусідніх Рівненської та Львівської областей, а зараз – також переселенців. Усі перебувають на обліку в катамнестичному відділенні до трьох років.

«ВІДРАЗУ ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ ПРИНЦЕСИ БУЛО ВАЖКО І СТРАШНО»

На плановий медичний огляд у відділення катамнестичного спостереження Наталія привела доньку, яку лагідно називає тільки принцесою.

Маленька Вікторія народилася 15 листопада 2021 року. При народженні важила всього 900 грамів.

«Нині пригадую все з усмішкою, а от відразу після народження принцеси було важко і страшно. Але завдяки тому, що ми потрапили в перинатальний центр, завдяки лікарям, які нам в усьому допомагали й досі допомагають, ми помаленьку ростемо», – розповідає лучанка.
Після виписки на огляди в катамнестичне відділення Наталія разом із донечкою приїжджала щотижня. Пізніше – раз на місяць, раз на два місяці.

«Ми приїжджали на масажі, нам показували, які вправи для розвитку робити вдома, скеровували до вузьких спеціалістів, наприклад, до окуліста», – пригадала Наталія.
Насамкінець медики вкотре наголосили: при належному виходжуванні, лікуванні, реабілітації діти, народжені навіть із вагою 400 грамів, зростають абсолютно повноцінними і здоровими.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus