USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дату виборів треба призначити до 27 липня. Працювати прийдеться у турборежимі, – політолог

15 Липня 2020 08:15
Поспішати з постановою Ради про призначення виборів не варто. В першу чергу потрібно затвердити нові райони і прийняти ключові зміни до виборчого кодексу.

Якщо спочатку оголосити вибори в 490 районних радах, а потім знизити кількість до 129 районів – хто це зрозуміє? Що тоді робити з райрадами? Або в кожному районі буде по дві-три райради? Тому, районування – в першу чергу, пише Сергій Биков для uainfo.

Наступний етап – Виборчий кодекс.

Потрібно затвердити у другому читанні зниження застав для партій і кандидатів в мери, яке Рада вже попередньо схвалила.

Ну і з партизацією що ми робимо? Ми залишаємо 90 тисяч? А у всіх містах, де живе менше 90 тисяч виборців буде аукціон за депутатські крісла? Чи здоровий глузд переможе і опустимо поріг пропорційної системи до 15 або навіть 10 тисяч виборців? Як давній прихильник пропорційної системи, впевнений, що поріг можна знизити і до 10 тисяч. Тоді партіям доведеться вибудовувати саме партійні структури, а не скуповувати виборців за мішок картоплі.

Питання виборчих квот – це, скоріше, "вкусовщина". Якщо кандидат в списку не може зібрати за себе чверть голосів від виборчої квоти, то навіщо він взагалі йде на вибори?

Нагадую, виборча квота – це скільки голосів «коштує» один мандат. Виборчу квоту вираховують за формулою: сума всіх голосів за партії, які проходять до ради ділиться на кількість депутатів. Щоб піднятися вище в загальному списку, потрібно зібрати голосів за себе на 0,25% виборчої квоти. Якщо кандидат не набирає популярності і чверті депутатського місця, то повторюю питання: що йому робити в місцевій раді?

А після цього можна і постанову про проведення виборів приймати. Нагадаю, вибори повинні призначити не пізніше ніж 27 липня. Часу для плідної роботи ще сила-силенна. Але працювати доведеться в турборежимі.

І нарешті, бюлетень. Потрібно затвердити технічну правку в кодекс, щоб бюлетень був зрозумілим: галочка в квадратику біля партії і (за бажанням) номер кандидата в списку цієї партії.

Так, відразу нагадаю хейтерам, які говорять, не можна міняти бюлетень за три місяці до виборів, що 13 березня 2014 року (за 73 дні до виборів Президента), Рада спокійно змінила вигляд бюлетеня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus