USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Держбюджет-2021: ДФРР «схуд», а депутатські фонди збільшили

5 Листопада 2020 16:12
Верховна Рада на пленарному засіданні 5 листопада прийняла у першому читанні проєкт державного бюджету на 2021 рік. Напередодні бюджетний комітет вніс низку правок.

Як змінився проект держбюджету, затверджений в першому читанні від проекту закону, внесеного на розгляд бюджетного комітету, проаналізували фахівці Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки, йдеться на телеграм-каналі Центру «Ваші гроші».

Нагадаємо, проєкт держбюджету передбачає дефіцит держбюджету у розмірі 270 млрд грн, а додаткові зовнішні надходження заплановані у обсязі 702 млрд грн.

Держпідприємства муситимуть більше відраховувати прибутку

Згідно з затвердженим у першому читанні проєктом, доходи державного бюджету збільшили на 20,2 млрд грн головним чином за рахунок більшого вилучення коштів до бюджету від НБУ та від держпідприємств. Зокрема, держпідприємства муситимуть відраховувати до держбюджету втричі більше, аніж у 2020 році.

Серед затверджених бюджетним комітетом змін: збільшення плану по перерахуваннях від НБУ з 33 до 45 млрд грн та збільшення відрахувань держпідприємств до бюджету на 4,2 млрд грн, за рахунок збільшення норми по відрахуванню чистого прибутку держпідприємств з 30 до 90%.

Також видатки бюджету пропонується збільшити на 17 млрд грн. А ще Міністерство фінансів отримало доручення опрацювати можливість збільшити додатково інші видатки за внесеними правками народних депутатів.

Крім того, уряд дозволив держбанкам кредитувати Укренерго під державні гарантії.

Фонд регіонального розвитку «схуд» на 3,2 млрд грн

У проекті закону, ухваленому в першому читанні, Державний фонд регіонального розвитку зменшили на 3,2 млрд грн. Гроші з нього віддали на субвенцію на соціально-економічний розвиток територій (так званий «депутатський фонд»)

Депутати не ухвалили жодної правки щодо зміни фінансування Міноборони. Натомість, Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (МЕРТ) виділяють 110 млн грн на створення «центрів креативної економіки».

Ще нардепи ухвалили одразу 4 правки по збільшенню фінансування академій наук (сумарно на 355 млн грн).

Аеропорти, депутатський фонд: які видатки збільшили

Найбільше збільшення видатків заплановано на: депутатські потреби (субвенція на соціально-економічний розвиток), інфраструктуру, культуру, медицину, спорт.

Зокрема, Мінфіну виділили додатково 7,4 млрд грн на субвенцію на соцеконом. Міністерству інфраструктури додали 3 млрд грн на Програму з розвитку аеропортної інфраструктури, а через Державне агентство інфраструктурних проектів планують додатково витратити ще 1,5 млрд грн на будівництво аеропорту в Дніпропетровську.

Міністерству культури та інформаційної політики збільшили видатки на 2,5 млрд грн на Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення.

Ще на 1,5 млрд грн збільшили видатки Міністерству охорони здоров’я на «створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку».

На утримання дипломатичних установ за кордоном запланували додатково 0,9 млрд грн і ще 0,6 млрд грн додали на утримання апарату Держспоживслужби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus