USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держзрада Медведчука і подвійні стандарти Порошенка

6 Лютого 2019 11:51
Заяви, за які Генпрокуратура звинувачує кума Путіна в держраді вже лунали в Україні, причому – з трибуни у Верховній Раді. Ба більше, все не тільки сказане до нього, а й закріплене законодавчо. Та ініціатора закону, який документально фактично надав статус автономії Донбасу, до відповідальності не притягують.

Сталося! Генпрокуратура відкрила провадження проти Віктора Медведчука за звинуваченням у сепаратизмі та державній зраді. Приводом для цього став виступ одіозного політика на партійному з’їзді партії «Опозиційна платформа – за життя» 29 січня 2019 року в м. Києві. Зокрема, він заявив про необхідність утворення так званого «автономного регіону Донбас» з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України.

Публіка плескає в долоні, патріотичні сили проникаються повагою до ГПУ… Чергова Перемога. Але у цій історії насправді є кілька «Але»…

По-перше, притягнути до відповідальності кума Путіна громадськість вимагала ще у 2014 році. Він досі відкрито подорожує до Москви, ніколи не приховував, що спілкується з представниками самопроголошених ДНР/ЛНР, його бізнес та бізнес дружини досі процвітає, у тому числі в Росії та окупованому Криму.

Та донедавна Віктора Медведчука не чіпали. І так сталося, що напередодні президентських виборів, у яких братиме участь чинний Президент Петро Порошенко, чий рейтинг стрімко падає, правоохоронці беруться за близького соратника очільника ворожої країни, на п’ятий рік війни. Збіг?

Варто уточнити, що відкриття провадження ще не означає оголошення про підозру, а тим більше – реальний вирок. До слова, якщо вірити книзі Олександра Онищенка «Петро п’ятий», такий метод показових проваджень, які часто завершуються нічим, або про які просто «забувають» – одна з характеристик роботи з оточенням Петра Порошенка. А ще декілька місяців тому в ЗМІ з’явилася інформація про те, що Медведчук таємно зустрічається з Порошенком.

Другий аспект цієї історії з провадженням проти Медведчука – привід. Отже, що такого сказав політик? Згідно з повідомленням речниці генпрокурора Лариси Сарган, «план» Медведчука передбачає утворення на Донбасі автономного регіону у складі України, а домовленості мають тривати у «чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва».

Що ж таке – автономія? Територіальна автономія – особливий різновид автономії, за якого певному територіальному утворенню у складі держави, надаються окремі самоврядні повноваження у політичній та/або адміністративній (управлінській) сфері, що здійснюються в рамках загальнодержавного законодавства, під наглядом центральних органів влади. Статус таких суб'єктів закріплюється на законодавчому рівні. За певних обставин одне чи кілька територіальних утворень держави наділяються набагато ширшими повноваженнями у вирішенні питань внутрішнього самоуправління, аніж решта територій. Тобто у цих територій є власні правоохоронні, судові, чиновницькі структури.

Тут варто пригадати чинний Закон України № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», ініціатором якого виступив Президент України Петро Порошенко. В цьому документі передбачається особливий порядок призначення суддівського корпусу та прокуратури. Призначення будуть прийматися за згодою місцевих властей, а не Києва. Рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється відповідними сільськими, селищними, міськими головами.

Закон передбачає відмінний від загального економічний режим здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямований на відновлення об’єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення та розвитку об'єктів.

І вишенька на торті – мовне питання. «Органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади у спосіб і в межах повноважень … сприяють в окремих районах Донецької та Луганської областей використанню російської та інших мов в усній і письмовій формі у сфері освіти, в засобах масової інформації і створюють можливості для їх використання у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та в інших сферах суспільного життя».

Тож з огляду на вище викладене, виникає закономірне питання: чому Генеральна прокуратура не звертала увагу на згаданий документ, який під виглядом особливого статусу Донбасу, узаконив його автономію? Чому окремі пункти Закону, які суперечать Конституції України і загрожують цілісності нашої держави не стали приводом кримінальних проваджень і звинувачень у держзраді?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Досить Показати IP 6 Лютого 2019 16:22
автономій, вже одну мали...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus