USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Діти, куди вас подіти: дитсадки у Луцьку влітку. ФОТО

8 Липня 2013 17:35
У дитячих садків – недитячі проблеми. Не новина, що дошкільні навчальні заклади влітку «йдуть у відпустку». Одним батькам літні канікули - в радість, іншим – немов головний біль. Саме тому «вимушені канікули» часто стають причиною занепокоєння батьків, які працюють, або тих, які не мають можливості доглянути за малюком.

З якими проблемами зіштовхуються батьки після завершення навчального року – дізнавався кореспондент «Волинських новин».

Навіщо закривати дитсадки?

Основною причиною «канікул» у садках є раціональне використання бюджетних коштів, точніше кажучи – економія бюджету.

Під час відеочату на «Волинських новинах» перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук заявив, що у такі перерви у дитсадках покращують технічний стан закладу
«Не є секретом, що таким чином ми економимо бюджетні кошти. Однак деякі садочки лишаються черговими. Взимку ми не проводимо подібної практики у періоди свят, коли затрати на утримання приміщення значні, а діти все одно не відвідують садки. У літній період такий метод себе виправдав», – повідомив Святослав Кравчук.

Перелік ДНЗ, які функціонують влітку

Управління освіти Луцької міської ради у 2011-ому та 2012-ому роках визначило шість дошкільних навчальних закладів, де навчатимуться діти.

Усього в Луцьку діє 40 дошкільних навчальних закладів. Цьогоріч за рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради з 1-ого липня до 12-ого серпня у Луцьку діятимуть таки сім чергових ДНЗ у різних мікрорайонах міста.

Оформлення на період літніх канікул

«Волинські новини» поспілкувалися із завідувачем дитсадка №7 («Лелітка») Галиною Коваль. У коментарі вона зазначила, що під час «роботи вихователів з батьками» проводиться опитування батьків, у кожному випадку відповідно, аби дізнатися, де перебуватимуть діти влітку і чи є потреба оформлення до «літніх» дитячих садків.

«Вихователі опитують батьків, чи є потреба у дошкільному закладі на період літніх канікул. Склали опитування, визначили кількість дітей.
Ми, в принципі, всі заяви батьків, які не попали в список, щоби відвідувати дошкільний заклад… їх всіх влаштували. Тим більше, це - дошкільний заклад і протягом року не всі діти ходять: хтось захворів, хтось поїхав, хтось залишився з мамою, з бабусею. Дітей занадто багато в нас немає», – розповіла Галина Коваль.

Як буває при влаштуванні дитини у черговий ДНЗ

Лучанка Ольга має сина. Наразі не працює, однак має намір «вийти» з декретної відпустки, аби працевлаштуватися. Каже, що їй немає, на кого залишити дитину, оскільки їй відмовили у навчанні дитини у дитсадку влітку.

«Мені ніяких бумаг навіть не давали підписувати, не давали показувати, бо сказали, що все зайнято, місць нема – можете навіть не пхатися. Вже в принципі й на роботу пора виходити, бо декретна відпустка закінчилася, а я не маю на кого лишити дитину. І получається, що ми мусимо сидіти вдома», – каже жінка.

Ольга вважає, що вихователька не внесла її до списку через конфлікт, що тривав протягом року.

«У нас попалася в групу жіночка пенсійного віку, з якою я мала конфлікти протягом року на рахунок моєї дитини. Получається так, що вона ніяких бумаг не показувала. В нас була домовленість, що ми з дитиною прийдемо пізніше. Ми прийшли, а вона мені сказала: Ви знаєте, а я вже вас відмітила. Забирайте свою дитину. Вихователька не тільки зі мною конфліктувала, але й з іншими батьками», – зауважила лучанка.

Також Ольга розповіла, що під час зарахування дитини до дитсадка сплатила так званий «благодійний внесок» - 350 гривень.

«В різних садочках різні внески. Ми платили 350 гривень. Завідуюча зразу сказала, що «я вас не можу заставити, бо це є благодійні внески». Без тих благодійних внесків дитина не зачислялася. Пояснювала це тим, що зараз держава садочки не забезпечує. Садочки знаходяться на своєму утриманні. Самі за свій кошт ремонт роблять, харчування і все інше», – додала жінка.
(За проханням Ольги ми не вказуємо дошкільний навчальний заклад, у якому навчається її дитина, та не називаємо жодних прізвищ)

Міська влада має власне рішення

Аби дізнатися, що з цього приводу думає міська влада, «Волинські новини» поспілкувалися із виконувачем обов’язків начальника управління освіти Луцької міської ради Зиновією Лещенко, оскільки сам начальник управління Олег Гребенюк наразі знаходиться у відпустці.

За її словами, жодних звертань до неї із проблемою «влаштування дитини у черговий ДНЗ на літній період» не було.

«Думаю, якби це була проблема, то йшли би - тут двері не закривалися б - батьки тих дітей, які не мають де бути протягом літнього періоду. Отже, або можуть бути такі батьки, які не працюють, у відпустках, але не хочуть бути зі своїми дітьми, або ті, яких абсолютно все влаштовує, але просто шукають проблему…
Жодного дзвінка до мене з приводу того, що чиясь дитина має потребу у перебуванні дитини в дошкільному навчальному закладі, а її не беруть, не було», – зазначила Зиновія Лещенко.

Крім того, Зиновія Лещенко порадила тим батькам, які мали намір влаштувати дитину у якийсь черговий дитсадок, проте через певні причини до нього не потрапили, прийти в міське управління освіти та обговорити це питання або безпосередньо з нею, або з головним спеціалістом, який займається питанням дошкільних навчальних закладів.


Підготувала Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ольга Показати IP 8 Липня 2013 18:45
де список закладів, які функціонують влітку?
109 до ольга Показати IP 8 Липня 2013 22:37
7 садочок працює точно,але списки про дітей,яким необхідний садок на літній період складали в травні
Уважний до ольга Показати IP 9 Липня 2013 00:17
У реченні "Цьогоріч за рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради з 1-ого липня до 12-ого серпня у Луцьку діятимуть таки сім чергових ДНЗ у різних мікрорайонах міста." синім кольором виділено СІМ ЧЕРГОВИХ ДНЗ... натисніть на цей текст і перейдете на новину про список тих садочків
марія баранова Показати IP 9 Липня 2013 00:15
Хабарництво і складання списків такі близькі, стоять прямо навпроти один одного... Як влаштування дитини в садок на літо НЕ МОЖЕ БУТИ ПРОБЛЕМОЮ? міська рада дивує
Мама Показати IP 9 Липня 2013 00:31
Часом батьки конфліктують з вихователями без причини.. на порожньому місці виникає сварка. А після того й бідкаються, що нас у списки не вносять.. Так будьте людьми і до вас по-людськи будуть!!
Богдан Богонос до Мама Показати IP 9 Липня 2013 08:46
Чесно кажучи не розумію таких батьків котрі через конфлікт з вихователькою не потрапили у списки. Якщо у Вас конфлікт з вихователькою то необхідно ідти до завідувача ДНЗ а та обовязково вирішить проблему. Це в її інтересах, повірте не захоче вона виносити проблему на управління освіти.
знаюча до Богдан Богонос Показати IP 9 Липня 2013 12:43
а якщо завідувачка підтримує виховательку? та ще й бабло вимагає багато хто вважає, що у садках стало все ідеально.. зовсіс, зовсім ні
Богдан Богонос до знаюча Показати IP 9 Липня 2013 13:39
Тоді мовчати про такі дії злочин не лише проти себе але й проти решти батьків.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2013 14:15
Самі бабло пропонуєте, а потім скиглите. Не давайте, не будуть брати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus