USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

До 30 тис. грн на місяць: пацієнтам з пересадженими органами в Луцькій громаді потрібні гроші на ліки

16 Лютого 2022 22:08
Луцька міська рада готує звернення до міністра охорони здоров’я України щодо безперебійного пожиттєвого забезпечення хворих, які перенесли трансплантацію, імуносупресивними лікарськими засобами.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Як розповів керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін, у Луцькій громаді нараховується 11 осіб, зокрема одна дитина, які перенесли трансплантацію органів і потребують постійного прийому життєво необхідних імуносупресивних препаратів.

«Тривалість життя цієї категорії пацієнтів залежить безпосередньо від можливості застосування імуносупресивних лікарських препаратів. Відсутність цих медикаментів нівелює доцільність самої трансплантації та становить пряму загрозу життю людини», – наголосив він.

Відповідно до постанови Кабміну, такі пацієнти підлягають безоплатному медикаментозному забезпеченню. Обсяг коштів на фінансування таких видатків становить 1,4 мільйона гривень.

«Невід’ємною складовою продовження життя хворих після пересадки органів є профілактика відторгнення трансплантату, що передбачає безперебійний пожиттєвий прийом препаратів імуносупресивної терапії в індивідуально підібраних комбінації та дозах. Враховуючи їхню дороговартість, хворі самотужки не можуть придбавати необхідні імуносупресанти. Держава не повинна перекладати такі витрати на плечі пацієнтів і місцеві бюджети», – заявив Володимир Лотвін.

За його слова, для кожного пацієнта з пересадженими органами, які мешкають у Луцькій громаді, вартість необхідних медикаментів становить від двох до тридцяти тисяч гривень на місяць.

Читати ще: Зарплати, ремонти і відтік кадрів: у Луцькій громаді назвали основні виклики галузі охорони здоров’я на цей рік

Голова комісії, депутатка Оксана Лєщинська звернула увагу, що згадана ситуація не єдина в державі, коли в офіційних документах вказане одне, а фінансування з державного бюджету на місця надходить зовсім інше. Вона відзначила, що на всі звернення, які міськрада скеровувала уряду, отримувала відповіді: мовляв, ми не проти, якщо органи місцевого самоврядування долучаться до забезпечення лікарськими засобами таких пацієнтів.

«З одного боку дуже добре, що є трансплантологія, адже це дає можливість людині жити. Однак з другого – є важкий період після трансплантації, коли потрібна дуже агресивна медикаментозна терапія. Не завжди вона спрацьовує, але ми мусимо звертатися», – наголосила вона.

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк зазначила, що величезні суми потрібні на лікування також людям із орфанними захворюваннями чи дітям із цукровим діабетом.

«У нас навіть є звернення про забезпечення діток, хворих на цукровий діабет, інсуліновими помпами, адже ідеться про великі кошти і для сім’ї, і для міського бюджету», – сказала вона.

Читати ще: 86 дітей на обліку: на придбання інсулінових помп для дітей Луцької громади потрібно 5 млн

Оксана Лєщинська додала, що понад 20 дітям за рік у громаді встановили діагноз цукровий діабет. Раніше таких дітей на рік нараховувалося до чотирьох.

«Ми взагалі близько десяти років говоримо про епідемію цукрового діабету у світі», – зауважила вона.

Урешті комісія вирішила рекомендувати міськраді внести на чергове засідання сесії та підтримати проєкт рішення про звернення до міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо безперебійного пожиттєвого забезпечення хворих, які перенесли трансплантацію, імуносупресивними лікарськими засобами.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus