USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.04

Зарплати, ремонти і відтік кадрів: у Луцькій громаді назвали основні виклики галузі охорони здоров’я на цей рік

11 Лютого 2022 19:19
До основних завдань галузі охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади на поточний рік належать укладання нових договорів із Національною службою здоров’я України, виплата належної зарплати медичним працівникам, оновлення матеріально-технічної бази медзакладів, проведення ремонтів і розширення мережі амбулаторій.

Серед головних викликів також – виплата заробітної плати медикам, оплата комуналки, відтік кадрів у приватні клініки та старі непристосовані приміщення комунальних закладів.

Підсумки роботи комунальної галузі охорони здоров’я Луцької громади за 2021 рік та плани на цей обговорили під час колегії управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін розповів, що торік у зв’язку з утворенням Луцької міської територіальної громади до комунальної галузі охорони здоров’я увійшла мережа амбулаторій загальної практики сімейної медецини та фельдшерсько-акушерських пунктів приєднаних громад.

Також у 2021 році було реорганізовано низку комунальних підприємств шляхом приєднання їх і створення Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади. Унаслідок цього вдалося стандартизувати маршрут пацієнта, уніфікувати оплату праці медичних працівників, підвищити ефективність використання наявного обладнання та оптимізувати штат, зокрема, за рахунок адміністративно-господарського персоналу.

Торік для потреб медичних закладів громади вдалося придбати обладнання на близько п’ять мільйонів гривень, провести ремонтів на 2,2 мільйона гривень. Однак левова частка витрат – 26,2 мільйона гривень – пов’язана з оплатою енергоносіїв.

Володимир Лотвін зазначив, що 2021 року на оплату пакетів медичних послуг із НСЗУ комунальним закладам охорони здоров’я громади надійшло 626,2 мільйона гривень. Основні витрати з цієї суми – це виплата заробітних плат із нарахуваннями (від 70%).

Цього року, згідно з передбаченими видатками з бюджету Луцької громади, галузі охорони здоров’я виокремлено 51 мільйон гривень. Ці кошти спрямують, зокрема, на виконання основних програм, прийнятих Луцької міськрадою.
Серед основних завдань на 2022 рік Володимир Лотвін назвав такі:

- поновлення чинних та укладання нових договорів про медичне обслуговування з НСЗУ;

- продовження вдосконалення системи комунікації комунальної галузі охорони здоров’я в Луцькій міській територіальній громаді з урахуванням функціонування єдиного медичного простору;

- популяризація діяльності комунальних підприємств;

- контроль якості надання медичної допомоги відповідно до міжнародних стандартів;

- зміцнення матеріально-технічної бази комунальних підприємств;

- розширення мережі амбулаторій загальної практики сімейної медицини;

- капітальний ремонт приміщення амбулаторії №4 на вулиці Наливайка, 6, амбулаторії в Рокинях, консультативно-діагностичного центру на проспекті Волі, 66а в Луцьку тощо;

- забезпечення виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», відповідно до якої лікарі мають отримувати не менш як 20 тисяч гривень на місяць, а медсестри – не менш як 13,5 тисячі гривень.

Читати ще: Переводять на пів ставки та звільняють. Як медики «отримують» обіцяну надбавку до зарплати

Натомість заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк озвучила основні проблеми, з якими стикається комунальна галузь охорони здоров’я.

«Держава каже, що всі медичні послуги мають бути безоплатними, але ми розуміємо, що так, як це позиціонує держава, не може бути. Якщо робити аналіз, то основні видатки в нас забирає зарплата. Як послуги можуть бути абсолютно безоплатними для пацієнта, коли існує ще перелік ліків для надання тієї чи тієї медичної допомоги, коли існують інші витрати, які входять у надання цієї медичної допомоги?» – звернула увагу вона.

Пригадала також Постанову Кабміну про підвищення заробітної плати медичним працівникам, яка була прийнята заднім числом.

«Чи можливо буде здійснювати виплати таких заробітних плат, враховуючи те, що НСЗУ платить тільки за надання медичної допомоги? Вартість цієї медичної допомоги точно перевищує отой рівень, який включає в себе тільки заробітну плату. Якщо говорити простими словами, то гроші в нас заробляє лише лікар, який має відповідно до кількості укладених декларацій забезпечити заробітну плату медичному персоналу (медсестрі) та адміністративно-господарському персоналу (реєстратору, санітару тощо). Ці речі не врахували. А вартість медичних послуг у пакеті не змінилася», – сказала Ірина Чебелюк.
Читати ще: Скільки зароблять медики в Луцькій громаді

Окрім того, більшість будівель закладів охорони здоров’я в Луцькій громаді функціонують дуже давно, тому приміщення потребують удосконалення та ремонтів, що також вимагає значних капіталовкладень.

До того ж, враховуючи ріст тарифів, для міського бюджету буде складним завданням протягом поточного року забезпечувати оплату комунальних послуг закладів охорони здоров’я. Тих коштів, які передбачили в бюджеті громади 2022 року, очевидно, буде недостатньо, наголосила заступниця Луцького міського голови.

«Пацієнт – та особа, яка дозволяє працювати медичним закладам. Чим якісніше вони надаватимуть послуги, тим задоволенішими будуть їхні пацієнти. Торік ми мали особливу тенденцію до збільшення кількості нових медичних установ приватної власності. Деякі медики вирішили покинути роботу в комунальних закладах і перейти в приватні медичні установи… На мою думку, потрібно працювати з колективом, пояснювати, що комунальне – це не державне, як було колись ще при Радянському Союзі (як-небудь, аби було)… Однак у цьому я бачу й позитив. Можливо, з’являться нові кадри, які будуть кращими за ті, що працювали раніше», – зауважила Ірина Чебелюк.

Депутатка Луцької міської ради, голова постійної комісії міськради з питань охорони здоров’я, директорка міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська, своєю чергою, висловила подяку всім працівникам медичних закладів, які вклали свій вагомий внесок у боротьбу з пандемією коронавірусу.

Вона відмітила, що в Луцькій громаді напрочуд велику увагу приділяють роботі з особами з інвалідністю, зокрема з дітьми з інвалідністю, а також з дітьми з цукровим діабетом чи з пацієнтами з орфанними захворюваннями.

«Наша комісія розглядає не тільки медичні питання, а й такі, від яких залежить формування загального здоров’я жителів Луцька і приєднаних громад, наприклад, це програма боротьби з наркотиками, різні соціальні програми. Тобто ми працюємо не тільки над безпосереднім вирішенням проблеми, а загалом над покращенням показника здоров’я населення, адже від лікаря залежать тільки 10%, а інші чинники є складовими загального стану здоров’я населення», – прокоментувала Оксана Лєщинська.

Додала, що загалом 2021 рік можна назвати успішним для охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади. Це, за її словами, свідчить про те, що кожен медичний працівник перебуває на своєму місці й прагне покращити якість надання медичної допомоги.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нострадамус Показати IP 12 Лютого 2022 14:17
Дореформувалися...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus